Αυτό είναι το μοναδικό όχημα στον κόσμο που σκαρφάλωσε στα 6.694 m

Εάν αναρωτιέστε ποιο είναι το υψηλότερο σημείο που έχει σκαρφαλώσει ποτέ ένα τετράτροχο όχημα, είναι το ηφαίστειο Ojos del Salado στη Χιλή, σε υψόμετρο 6.694 m!

  • -
  • -

Το Mercedes-Benz Unimoq, δε χρειάζεται συστάσεις. Εδώ και 70+ χρόνια έχει δημιουργήσει έναν θρύλο γύρω από το όνομα του και όχι άδικα, καθώς πρόκειται για ένα όχημα που δε θα σταματήσει πουθενά εάν δεν ολοκληρώσει το έργο που του έχει ανατεθεί. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό για οποιοδήποτε άλλο τετράτροχο μοντέλο σε αυτόν τον πλανήτη.

Παγκόσμιο ρεκόρ… αναρρίχησης

Δύο Unimoq (U5023) κατάφεραν κάτι μοναδικό, που για να είμαστε ειλικρινείς, αρχικά, φάνταζε ακατόρθωτο. Σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο του πλανήτη, στο Ojos del Salado στη Χιλή, σε υψόμετρο 6.694 m! Μάλιστα, το συγκεκριμένο βουνό είναι το δεύτερο υψηλότερο τόσο στο νότιο όσο και στο δυτικό ημισφαίριο.

Το ρεκόρ που κατέγραψε και το βιβλίο των Guinness ήταν… το μπόνους. Διότι τα δυο Unimoq ήταν μέρος μιας αποστολής στην οποία συμμετείχαν 10 άτομα με επικεφαλής τον Matthias Jeschke (ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που ονομάζεται Extrem Events) και στόχος τους ήταν εγκαταστήσουν τέσσερις σταθμούς έκτακτης ανάγκης σε σημεία μεγάλου υψομέτρου στο ηφαίστειο, ώστε να ενημερώνουν τους επιστήμονες αλλά και όσους αρέσκονται σε extreme αποδράσεις, για την όποια «δράση» λαμβάνει χώρα στην περιοχή του ηφαιστείου.

Από τη Mercedes-Benz Zetros στο Unimoq

Ο Jeschke είχε σημειώσει ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ υψομέτρου! Είχε ανέβει με ένα Mercedes Zetros στο συγκεκριμένο ηφαίστειο στη Χιλή το 2014, φτάνοντας όμως στα 6.675 m. Έτσι με το Unimoq όχι μόνο κατάφερε να καταρρίψει το δικό του παλαιότερο ρεκόρ αλλά σκαρφάλωσε στην κορυφή, με μια επίδοση που δύσκολα θα καταρριφθεί. Τουλάχιστον… σύντομα. Για την ιστορία, το ρεκόρ με ένα συμβατικό τετράτροχο όχημα, σημειώθηκε το 1986 όταν ένα Suzuki Samurai (με τις κατάλληλες αλλαγές) κατάφερε να αναρριχηθεί σε υψόμετρο 6.688 m ξανά, στο ίδιο ηφαίστειο.

Δυο… ελαφρώς τροποποιημένα Unimog

Πέρα από τις σημαντικές βελτιώσεις στο πάτωμα τους, τα δυο Unimoq U5023, έφεραν μεγάλες αλλαγές στην ανάρτηση τους, φορούσαν ειδικά ελαστικά, έφεραν ένα σύστημα μεταβολής του κέντρου βάρους και, το κυριότερο, τροποποιημένους κινητήρες. Και αυτό ίσως να ήταν το σημείο καμπής για την επίτευξη αυτού του μοναδικού ρεκόρ.

Δείτε ακόμα: Ρεκόρ Guinness για οδήγηση φορτηγού στους πλαϊνούς τροχούς!

Η άνοδος σε τόσο μεγάλα ύψη αλλάζει τη πυκνότητα του αέρα αλλά και την περιεκτικότητά του σε οξυγόνο. Από κάποιο σημείο και μετά, ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να τραβήξει αρκετό αέρα.

Και όμως, αμφότερα τα Unimog κατάφεραν χάρη στις βελτιώσεις των μηχανικών τους στις… «αναπνοές» των μηχανικών τους συνόλων, να ανέβουν στα 6.100 m, κουβαλώντας όλο τον εξοπλισμό για να στήσουν την κατασκήνωση βάσης. Το ένα εξ’ αυτών όμως συνέχισε μέχρι τα 6.694 m, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους, για όχημα παραγωγής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...