Πολύ σκληρό για να πεθάνει το χειροκίνητο σασμάν: Οι πωλήσεις manual αυξήθηκαν!

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με χειροκίνητα σασμάν αυξήθηκαν στο 1,7% επί του συνόλου της αγοράς των ΗΠΑ φέτος, από 0,9% που ήταν το 2021.

  • -
  • -

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, πνέουν τα λοίσθια τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό, δεν ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι καταναλωτές αλλά κυρίως οι κατασκευαστές, οι οποίοι τείνουν να εξαφανίσουν από το χάρτη τα χειροκίνητα σασμάν, εφοδιάζοντας τα μοντέλα τους με αυτόματα κιβώτια.

Στις ΗΠΑ, μια αγορά που παραδοσιακά προτιμά τα αυτόματα, τα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων αντιπροσώπευαν το 1,7% όλων των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το 2023. Προφανώς και δεν μιλάμε για κάποια… αναγέννηση, ωστόσο, η συγκεκριμένη αναζωπύρωση υπογραμμίζει τρόπο τινά μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Αύξηση στα καινούργια, αύξηση και στα μεταχειρισμένα

Σύμφωνα με την JD Power, οι πωλήσεις αυτοκινήτων με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό 0,9% το 2021, πριν αρχίσει δειλά-δειλά η ανάκαμψη τους την τελευταία διετία. Η CarMax, η μεγαλύτερη αλυσίδα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αναφέρει και αυτή με τη σειρά της παρόμοια αύξηση.

Το 2020 οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με χειροκίνητο σασμάν «κατέλαβαν» μόλις το 2,4% επί του συνόλου των πωλήσεων. Από εκεί και πέρα όμως άρχισε η άνοδος: 2,8% το 2021 και 2,9% το 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με την εν λόγω αλυσίδα, οι πελάτες που απέκτησαν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με χειροκίνητο σασμάν, δεν το έκαναν για λόγους κόστους αλλά γιατί το ήθελαν πραγματικά!

Ο Ivan Drury, αναλυτής της αγοράς, αποδίδει την αναζωπύρωση αυτή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, εστιάζοντας σε παράγοντες όπως η νοσταλγία και η επιθυμία για μια μοναδική οδηγική εμπειρία. Ο Drury, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εκμάθηση της οδήγησης με ένα κιβώτιο αυτού του τύπου, δεν αυξάνει μόνο την οδηγική ευχαρίστηση αλλά κυρίως βοηθά τους οδηγούς να ελέγξουν καλύτερα το αυτοκίνητο τους!  

Ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν παράγουν άφθονα οχήματα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, υπάρχει μια υποκατηγορία μοντέλων που… κρατά ακόμα τις Θερμοπύλες. Αυτή δεν είναι άλλη από τα σπορ οχήματα. Και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε exotic κατασκευές αλλά και σε πιο γήινες προτάσεις, όπως η BMW M2, το Honda Civic Type R, το Toyota GR Yaris, το VW Golf R32 κ.α.  Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εν λόγω μοντέλα πωλούνται σα ζεστά ψωμάκια, με τις αντιπροσωπείες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν της υψηλής ζήτησης.

Δείτε ακόμα: 5 tips για να αντέξει περισσότερο ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου σου

Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν το μέλλον; Κακά τα ψέματα, τα αυτοκίνητα με χειροκίνητα σασμάν θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα μοντέλα μαζικής παραγωγής. Άλλωστε και η μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση δεν επιτρέπει τη χρήση τέτοιους είδους κιβωτίων. Παρότι, ορισμένοι κατασκευαστές όπως η Toyota κάνουν προσπάθειες να προσομοιώσουν αυτήν την εμπειρία των χειροκίνητων σασμάν και στη νέα ηλεκτρική εποχή…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...