Πότε θα καταργήσει τα χειροκίνητα κιβώτια η BMW M;

Ο επικεφαλής ανάπτυξης του Μ division πιστεύει ότι τα σύγχρονα αυτόματα είναι καλύτερη επιλογή από τα διπλού συμπλέκτη. Ο επικεφαλής ανάπτυξης του Μ division χαρακτήρισε τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη ξεπερασμένα, ενώ έκανε και μια εκτίμηση για το πότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε χειροκίνητες εκδόσεις στην γκάμα.

  • -
  • -

Το M division της BMW, το τμήμα υπεύθυνο για όλες τις κορυφαίες δημιουργίες επιδόσεων των Βαυαρών, πιστεύει οι τάσεις στα κιβώτια τέτοιων κατασκευών αλλάζουν. Σύμφωνα με μία συνέντευξη που έδωσε ο Επικεφαλής Ανάπτυξης του τμήματος, Dirk Hacker στο βρετανικό Top Gear, στο μέλλον θα βλέπουμε μοντέλα με άλλου είδους αυτόματα κιβώτια, αντί για διπλού συμπλέκτη.

«Kατά την άποψη μας τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη έχουν ξεπεραστεί», είπε ο Hacker. «Οι επιλογές είναι ακόμη χειροκίνητο ή αυτόματο, και εξηλεκτρισμένο αυτόματο για το μέλλον». Στην συνέντευξή του ανέφερε πως η παραπάνω συζήτηση εντός του τμήματος έγινε κατά την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς της M5. Η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα παραδοσιακό αυτόματο με μετατροπέα ροπής επειδή ήταν πιο άνετο στην καθημερινή οδήγηση. Να σημειωθεί πως αναφέρεται συγκεκριμένα στο M division, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως άλλα μοντέλα της μάρκας μπορεί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κιβώτια DCT.

m2

Δείτε ακόμη: Νέα BMW Σειρά 5, και ηλεκτρική i5 με έως 600 ίππους! [video]

Για πόσο ακόμα θα βλέπουμε μοντέλα BMW M με χειροκίνητο κιβώτιο;

Ακόμη ένα θέμα το οποίο έθιξε ο Hacker είναι αυτό του χειροκίνητου κιβωτίου και πιο συγκεκριμένα του χρόνου ζωής που του έχει απομείνει. «Αν ρίξετε μια ματιά τριγύρω, θα δείτε ότι το πελατολόγιο για τους προμηθευτές χειροκίνητων κιβωτίων συνεχώς μειώνεται. Επομένως, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα στο μέλλον να συνεχίσουμε να παρέχουμε μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο. Στο μέλλον σημαίνει σε 6 με 7 χρόνια από τώρα».

Δείτε ακόμη: Ποιο αυτοκίνητο έχει στάνταρ αυτόματο και πληρώνεις έξτρα για χειροκίνητο;

Οι δηλώσεις σχετικά με το μέλλον του χειροκίνητου κιβωτίου στα μοντέλα M είναι πολύ κοντά στα προηγούμενα σχόλια του αφεντικού του τμήματος Μ, Frank van Meel. «Το χειροκίνητο κιβώτιο, δυστυχώς, δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλές. Είναι περισσότερο στις κατηγορίες των M2, M3 και M4. Και για αυτά τα αυτοκίνητα, θα συνεχίσουμε να το προσφέρουμε σαν επιλογή τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», είχε πει το 2022.

Υπάρχουν αναφορές ότι η BMW σκέφτεται να προσφέρει την BMW Z4 M40i με χειροκίνητο κιβώτιο. Αν κρίνουμε από το ότι το συγγενικό Toyota Supra διατίθεται ήδη με αυτή την επιλογή, λογικά αυτό δεν θα είναι κάτι δύσκολο για τους Γερμανούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...