Είναι αυτή η ακριβότερη Porsche 911 όλων των εποχών;

Η δημοπρασία αυτής της αγωνιστικής Carrera RSR ίσως να έχει σπάσει το άτυπο φράγμα των 7,0 εκατ. δολαρίων, χαρίζοντάς της τον τίτλο της πιο πολύτιμης 911.

  • -
  • -

Αυτή η Porsche Carrera RSR Martini Racing του 1973 (R7), βγήκε στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η τιμή της έχει ξεπεράσει τα 7.000.000 δολάρια (είναι πολύ πιθανό, να μη μάθουμε ποτέ την τιμή πώλησης γιατί η δημοπρασία είχε χαρακτηριστεί "private"). Αυτομάτως, η «R7» θα γίνει μία από τις ακριβότερες Porsche που πωλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία και η πιο ακριβή «911» που πωλήθηκε ever. Έτσι, για την ιστορία, το ρεκόρ ανήκει στην Porsche 911 GT1 Strassenversion του 1998, η οποία δημοπρατήθηκε στα 5.665.000 δολάρια.

Ένα μοντέλο παραγωγής, κόντρα σε πρωτότυπα

Η συγκεκριμένη όμως Porsche Carrera RSR (αριθμός πλαισίου 9113 600686, αριθμός κινητήρα 6930047) κατέλαβε την τέταρτη θέση στον 24ώρο αγώνα αντοχής του Le Mans το 1973. Τώρα θα σκεφτείτε, και σωστά, τι το ιδιαίτερο έχει ένας τερματισμός… πέραν του βάθρου που δίνει τόση αξία σε ένα μοντέλο! Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατέκτησε την 4η θέση έχοντας όμως ως ανταγωνιστές τους στην πρώτη 3αδα, τρία πρωτότυπα (ανοιχτού τύπου) αγωνιστικά. Δύο από τη Matra-Simca και ένα από τη Ferrari. Πίσω από το τιμόνι της «R7» βρίσκονταν οι οδηγοί Herbie Müller και Gijs van Lennep. Η «R7» έλαβε μέρος και σε άλλα events της εποχής όπως στο αγώνα Osterreichring (1.000 km) όπως επίσης και στον αγώνα Watkins Glen (6ωρος) στη Νέα Υόρκη.

Η Οδύσσεια ενός θρυλικού μοντέλου

Μετά τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις η Porsche Carrera RSR ταξίδεψε στο Μεξικό όπου την παρέλαβε ο νέος της ιδιοκτήτης Hector Rebaque. Ακολούθως, πέρασε στην κατοχή ενός Ιταλού συλλέκτη ονόματι Massimo Balliva, στην κατοχή του οποίου, παρέμεινε για τα επόμενα 30 χρόνια. Το 2009 στο Παρίσι, έγινε ένα εκτεταμένο restoration στο αυτοκίνητο, επιστρέφοντας ουσιαστικά στη θρυλική μορφή που είχε το 1973, με τα χρώματα της Martini.  

Δείτε ακόμα: Οι ακριβότερες Porsche που πωλήθηκαν ποτέ

Κατόπιν, το αυτοκίνητο πουλήθηκε στο σημερινό του ιδιοκτήτη, έναν Αμερικάνο επιχειρηματία ο οποίος και το παραχώρησε στον οίκο δημοπρασιών Bonhams προς πώληση. Η γνησιότητα του αυτοκινήτου έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από την Porsche Classic στη Γερμανία, ενώ μέχρι και ο βετεράνος (ανώτερος) μηχανικός της φίρμας και πρώην διευθυντής της αγωνιστικής ομάδας της Porsche, Norbert Singer, επιβεβαίωσε έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου, ότι αυτή είναι πράγματι η θρυλική «R7» που έτρεξε στο Le Mans το 1973. Διασώθηκαν μόλις 4 αντίτυπα από τις αγωνιστικές R7 (κλειστού τύπου) στα χρώματα της Martini, με τη μία εξ’ αυτών να είναι έτοιμη να σπάσει όλα τα ρεκόρ!

Για να δούμε, λοιπόν, θα έχει σπάσει το ρεκόρ;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...