Euro NCAP: «Άριστα» για το ηλεκτρικό Lexus στα crash test [video]

Τα αναθεωρημένα και σαφώς πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας του Euro NCAP δεν εμπόδισαν το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Lexus, το RZ, να πετύχει τη μέγιστη διάκριση των 5 αστέρων!

  • -
  • -

Το Lexus RZ είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της πολυτελούς ιαπωνικής φίρμας και το πιο πρόσφατο όχημα που αξιολογήθηκε από το Euro NCAP. Το Lexus RZ, ανταποκρίθηκε περίφημα στις δοκιμασίες στις οποίες υπεβλήθη από τον ανεξάρτητο οργανισμό, προστατεύοντας συνολικά με υψηλούς δείκτες ασφαλείας τους επιβάτες του, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, κυμάνθηκε και η βαθμολογία του τόσο σε ότι αφορά την προστασία των παιδιών όσο και των πεζών.

Εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως το Lexus RZ, είναι εξοπλισμένο με τα πιο πρόσφατα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης, ενώ από το παλμαρέ του δεν απουσιάζουν ούτε οι νέες καινοτομίες στους τομείς της ενεργητικής ασφάλειας. Το RZ είναι επίσης το πρώτο αυτοκίνητο που επιβραβεύει ο Euro NCAP για την τεχνολογία ανίχνευσης παρουσίας παιδιών στο πίσω κάθισμα.

Πώς εντοπίζει παιδιά στο πίσω κάθισμα το Lexus RZ

Το εν λόγω σύστημα ανιχνεύει προφανώς εάν υπάρχει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ένα μικρό παιδί ή κάποιο βρέφος και ενημερώνει σε πρώτη φάση με ηχητική ειδοποίηση -και ανάλογη ένδειξη στον πίνακα οργάνων- στην καμπίνα τον οδηγό, ώστε να τσεκάρει στο πίσω κάθισμα και κατόπιν εάν αντιληφθεί ότι συνεχίζει παρά τις προειδοποιήσεις του να υπάρχει ακόμα κάποιο μικρό παιδί ή βρέφος ξεχασμένο στην καμπίνα, καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια ανάβοντας τα φώτα κινδύνου στο αυτοκίνητο!

Το συγκεκριμένο τεχνολογικό βοήθημα όπως και η συγκεκριμένη αξιολόγηση, προστέθηκε πρόσφατα στις επιμέρους κατηγορίες του Euro NCAP και θα είναι απαραίτητη από το έτος 2024 σε όλα τα νέα αυτοκίνητα καθώς δεν είναι λίγα τα περαστικά παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, που οδηγοί έχουν ξεχάσει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους, το μικρό παιδί τους, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να έχει προκληθεί μέχρι και ο θάνατος του από υπερβολική ζέστη ή ασφυξία. Το Lexus RZ, θυμίζουμε πως μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα του με τα Toyota bZ4X και Subaru Solterra.

Πιο αναλυτικά, η βαθμολογία που πέτυχε το Lexus RZ στους επί μέρους τομείς είναι η εξής:

  • Συνολικά: 5 αστέρια
  • Προστασία ενηλίκων: 87%
  • Προστασία παιδιών: 87%
  • Προστασία πεζών και άλλων ευάλωτων χρηστών του δρόμου: 84%
  • Συστήματα ενεργητικής ασφάλειας: 81%

Δείτε το video με το crash test του Lexus RZ:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...