Έρευνα-σοκ: 4 στα 5 diesel κλέβουν στις μετρήσεις ρύπων!

Το φάντασμα του Dieselgate ακόμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, αφού φαίνεται ότι οι συσκευές εξαπάτησης των μετρήσεων εκπομπών είναι ακόμα εδώ.

  • -
  • -

Μπορεί το Dieselgate του 2015 να έχει ξεχαστεί για τους περισσότερους από εμάς, όμως οι συνέπειές του παραμένουν στην ατμόσφαιρα, και τις αναπνέουμε καθημερινά, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT, International Council on Clean Transportation).

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφοντας δεδομένα από 1.400 δοκιμές σε ελεγχόμενες συνθήκες, τον περασμένο Μάρτιο το ICCT διαπίστωσε πως το 85% των αυτοκινήτων προδιαγραφών Euro 5 εκπέμπει «ύποπτα» υψηλή ποσότητα οξειδίων του αζώτου (NOx). Αλλά και στα μεταγενέστερα μοντέλα, προδιαγραφών Euro 6, πριν από εκείνα στα οποία έγιναν υποχρεωτικές οι «πραγματικές» μετρήσεις RDE, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%!

Τα νούμερα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τις Αρχές της ΕΕ 

«Τεράστια» επίπεδα εκπομπών NOx βρέθηκαν σε πάνω από 40% των οχημάτων που ελέγχθηκαν σε πραγματικές συνθήκες, στοιχείο που φανερώνει ότι η παρουσία μιας συσκευής αλλοίωσης των μετρήσεων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι «σχεδόν βέβαιη», σύμφωνα με το ICCT. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 19 εκατομμύρια οχήματα με «ύποπτα» επίπεδα εκπομπών και 13 εκατομμύρια με ακόμα υψηλότερα, «ακραία» επίπεδα, κτυκλοφορούν κανονικά σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Peter Mock, Διευθύνων Σύμβουλος της ICCT Europe, δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ένα σύνολο βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων, βάσει των οποίων οι Αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν και ενδεχομένως να λάβουν διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία που θέτουν τα αυτοκίνητα ντίζελ που κυκλοφορούν στους δρόμους μας».

Υπενθυμίζουμε ότι το σκάνδαλο Dieselgate αποκαλύφθηκε το 2015, όταν η Volkswagen παραδέχτηκε ότι τοποθετούσε συσκευές εξαπάτηση των μετρητικών μηχανισμών σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα στις Η.Π.Α. Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Daimler, η Renault και η Fiat, έχουν αντιμετωπίσει από τότε παρόμοιες κατηγορίες. Τέτοιες συσκευές κρίθηκαν παράνομες και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον Δεκέμβριο του 2020.

Πηγή: ICCT

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...