Ποιοι είναι καλύτεροι οδηγοί - Άνδρες ή γυναίκες;

Βάζοντας στην άκρη τα στερεότυπα και εξετάζοντας δεδομένα και στοιχεία απαντάμε στο ερώτημα: «Ποιος είναι καλύτερος οδηγός πίσω από το τιμόνι; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;».

  • -
  • -

Το πόσο καλός οδηγός είναι κανείς, δεν έχει να κάνει με το φύλο. Έχει να κάνει με τις γνώσεις, την εμπειρία, την αίσθηση, ενώ εξαρτάται και από λοιπούς παράγοντες όπως η κατάσταση του οδοστρώματος, του οχήματος κ.α. Τα πάντα όμως έχουν να κάνουν με την παιδεία και τις αρχές του καθενός.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι άνδρες έβγαζαν πολύ νωρίτερα το δίπλωμα οδήγησης σε σχέση με τις γυναίκες. Πλέον όμως άνδρες και γυναίκες βγάζουν δίπλωμα σχεδόν… ταυτόχρονα.

Η πρώτη γυναίκα οδηγός στην Ελλάδα

Μια αρχόντισσα από την Άνδρο, πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα ιδιοκτήτης αλλά και οδηγός αυτοκινήτου. Ήταν αρχές του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1907 όταν εμφανίστηκε να κυκλοφορεί στους κακοτράχαλους αθηναϊκούς δρόμους, πίσω από το βολάν ενός θηρίου της εποχής!

Η σύζυγος του εφοπλιστή Αλκιβιάδη Εμπειρίκου, παρότι είχε σοφέρ, αρέσκονταν να οδηγεί μόνη της το αυτοκίνητο της ανεβοκατεβαίνοντας σχεδόν καθημερινά από Κηφισιά… Σύνταγμα. 

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί

Από το 1907 βέβαια μέχρι σήμερα, τα πάντα έχουν αλλάξει… Ρίχνοντας λοιπόν κανείς μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνει ότι αν και η χώρα μας έχει πετύχει μια αισθητή μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 47% τη δεκαετία 2011-2021 λαμβάνοντας μάλιστα το βραβείο Road Safety Performance Index (PIN) του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Ευρώπης, συνεχίζει να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (54% με μέση τιμή ΕΕ: 39%) δυστυχημάτων μέσα σε αστικές περιοχές. Σε ό,τι αφορά το φύλο, το 64% των θανάτων σε οδικά ατυχήματα είναι άνδρες (μέση τιμή ΕΕ: 55%)!

Είναι βιολογικό το θέμα;

Η επιστήμη και συγκεκριμένα η βιολογία μπορεί να δώσει εν μέρει μια πειστική απάντηση. Η τεστοστερόνη για παράδειγμα, η ορμόνη που κάνει τους άντρες να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα γενικά στη ζωή τους και κατ’ επέκταση πίσω από το τιμόνι, δίνει υπερβολική αυτοπεποίθηση στους άνδρες.

Ειδικά οι έφηβοι και νεαρής ηλικίας άνδρες οδηγοί, μεταξύ 20 και 30 ετών που το αίμα τους «βράζει» έχοντας υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε τροχαία ατυχήματα.

Δείτε ακόμα: Τα 4 λάθη των οδηγών που προκαλούν ατυχήματα στην Ελλάδα

Οι γυναίκες αντίθετα, εμφανίζονται πολύ πιο προσεκτικές. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα οιστρογόνα τα οποία ενισχύουν τη συγκέντρωση. Πέραν όμως των ορμονών, υπάρχει μία ακόμη σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα.

Αυτή έγκειται στη φυσιολογία του εγκεφάλου η οποία διαφέρει από γυναίκα σε άνδρα. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αμυγδαλή που σημαίνει ότι εμφανίζουν πιο έντονα συναισθήματα, ιδιαίτερα αρνητικά, όπως θυμό, φόβο και επιθετικότητα. Ένας άνδρας λοιπόν έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσει με θυμό και οργή σε μια κατάσταση που θα λάβει χώρα στον δρόμο, με απρόβλεπτες… συνέπειες.

Στον αντίποδα, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος ωριμάζει πιο γρήγορα από ό,τι στους άνδρες. Το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου βοηθά το «ασθενές» φύλο να ρυθμίζει καλύτερα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ακόμα και κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης. Δεδομένου επίσης, ότι η επιφάνεια αυτής της περιοχής είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, εξηγεί γιατί αναλαμβάνουν λιγότερα ρίσκα από τους άνδρες.

Τελικά, ποιος είναι καλύτερος οδηγός;

Λαμβάνοντας υπόψη μας τα στοιχεία από τις Ελληνικές αλλά και τις Ευρωπαϊκές μελέτες, οι γυναίκες οδηγοί είναι πιο προσεκτικές πίσω από το τιμόνι, σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι εμφανίζουν 4,6 φορές υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας.

Επιπλέον, οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών σε ποσοστό 4:1 στον τομέα της παραβατικότητας. Το 79% των παραβάσεων που διαπράττονται είναι από άνδρες οδηγούς, με τις πιο συνηθισμένες παραβάσεις να αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

Δείτε ακόμα: Σε ποια πόλη της Ελλάδας αυξήθηκαν έως 40% τα ασφάλιστρα;

Αυτό ωστόσο που οφείλουμε να κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας, είναι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να είναι εξαιρετικοί οδηγοί, παρότι διαπρέπουν σε διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων, αρκεί να τηρούν κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...