«Ένεση» 18 εκατομμυρίων ευρώ σε υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ

Η ενίσχυση αποτελεί μια προσπάθεια διατήρησης των μετακινήσεων σε ομαλό και οικονομικό επίπεδο, μετά την πρωτοφανή αύξηση στο κόστος λειτουργίας του κλάδου, με τις πιστώσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη.

  • -
  • -

Με στόχο τη διατήρηση της ομαλής και οικονομικά προσιτής μετακίνησης των πολιτών ξεκίνησε η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ύψους 18,3 εκατ. ευρώ στα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ, καθώς και στους μεμονωμένους μεταφορείς άγονων γραμμών, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων άρχισαν από χθες, Τετάρτη 26 Ιουλίου, μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποδέχθηκε ως τεκμηριωμένες τις σχετικές εισηγήσεις, που απέστειλε εμπρόθεσμα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην έκτακτη ενίσχυση του κλάδου

Το Υπουργείο αποφάσισε να δοθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση λόγω της πρωτοφανούς αύξησης έως και 65% που προκλήθηκε στο κόστος λειτουργίας, ως επίπτωση της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Δείτε ακόμη: Ανοίγεις με το σωστό χέρι την πόρτα του οδηγού; Δες τι είναι η «ολλανδική λαβή»

Με αφορμή την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε: «Διασφαλίζουμε τις ομαλές και προσιτές μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, απαντώντας ουσιαστικά στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Ενισχύουμε εμπράκτως τον δυναμικό κλάδο των υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ, ο οποίος αντιμετώπισε μια πρωτοφανή αύξηση έως και 65% στο κόστος λειτουργίας, ως επίπτωση της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία. Κινηθήκαμε υπεύθυνα, άμεσα και αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπός μας είναι οι μεταφορείς να συνεχίσουν να παρέχουν απρόσκοπτα ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό, χωρίς εκπτώσεις στα κυρίαρχα θέματα της ασφάλειας και με συνέπεια στην εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου σημείωσε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο των συγκοινωνιών, ο οποίος προσφέρει υψηλής σημασίας υπηρεσίες στην κοινωνία και συνεισφέρει ουσιαστικά στην εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε στην καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 18,3 εκατ. ευρώ στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, καθώς και τους μεμονωμένους μεταφορείς άγονων γραμμών, για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων που δημιούργησαν οι τιμές των καυσίμων το 2022 και τη στήριξη της βιώσιμης κινητικότητας. Στρατηγική μας στόχευση είναι η διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, καθώς και η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...