Ανοίγεις κι εσύ την πόρτα του αυτοκινήτου με λάθος χέρι; Δες τι είναι η «ολλανδική λαβή»

Μπορεί οι περισσότεροι να ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου με το χέρι που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτή, όμως δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος!

  • -
  • -

Με την αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων και των ηλεκτρικών πατινιών, και φυσικά των μοτοσυκλετών, τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στο ξαφνικό άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου όταν αυτό είναι σταθμευμένο ή ακινητοποιημένο, έχουν πολλαπλασιαστεί στους δρόμους των πόλεων, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι οδηγοί συνηθίζουν να ανοίγουν την πόρτα χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς έτσι το κορμί τους δεν μπορεί να στρίψει προς την αριστερή πλευρά. Άρα δεν μπορούν να ελέγξουν αν πλησιάζει μοτοσικλέτα, ποδήλατο ή πατίνι, με αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα και ο αναβάτης να τραυματιστεί.

door

Πώς πρέπει να ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου;

Η σωστή κίνηση πριν την αποβίβαση, είναι να στρέψεις το κορμί και να πιάσεις τη χειρολαβή της πόρτας με το αντίθετο χέρι, έτσι ώστε να έχεις το βλέμμα στραμμένο προς τα πίσω και να μπορείς να ελέγξεις αν έρχεται κάποιο δίκυκλο.

Ο οδηγός ή επιβάτης που ανοίγει βιαστικά την πόρτα ενός σταθμευμένου οχήματος, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος, καθώς ο οδηγός ενός δικύκλου που πλησιάζει ίσως αδυνατεί να αντιδράσει εγκαίρως. Οπότε, προσκρούει στην πόρτα, ανατρέπεται και τραυματίζεται.

Τι είναι η «ολλανδική λαβή»;

Λόγω της μεγάλης συχνότητας τροχαίων ατυχημάτων από το απότομο άνοιγμα της πόρτας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου, οι αρμόδιοι φορείς στην Ολλανδία αποφάσισαν πριν χρόνια να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των οδηγών κα αναβατών δικύκλων, με την ονομασία «Dutch Reach Project». Το σχέδιο που στα ελληνικά μεταφράζεται σε «ολλανδική λαβή», εφαρμόζεται με ενημερωτικές καμπάνιες, μαθαίνοντας ουσιαστικά στους οδηγούς να ανοίγουν την πόρτα πάντοτε με το αντίθετο χέρι από τη μεριά που θέλουν να εξέλθουν.

Χρησιμοποιώντας το δεξί χέρι όταν επιθυμεί να ανοίξει την αριστερή πόρτα ή το αριστερό για την ανάποδη, ο οδηγός ή ο επιβάτης, έχει τη δυνατότητα να δει τι συμβαίνει πίσω και να αντιδράσει εγκαίρως αν πλησιάζει δίκυκλο.

door

Τι λέει ο ΚΟΚ για το άνοιγμα της πόρτας στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας, η πλειονότητα των οδηγών αγνοεί τη συγκεκριμένη κίνηση, παρότι στις σχολές οδήγησης οι εκπαιδευτές ενημερώνουν τους υποψηφίους οδηγούς για το πώς πρέπει να ανοίγει σωστά η πόρτα. Αυτό οφείλεται πρώτον, στο γεγονός ότι, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει δημιουργήσει καμία καμπάνια ενημέρωσης και εκμάθησης, αλλά και στην έλλειψη οδηγικής κουλτούρας και παιδείας των Ελλήνων οδηγών.

door

Διαβάστε επίσης: Πότε απαγορεύεται να κάνεις όπισθεν, με πρόστιμο έως 700 €

Όσο για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο Άρθρο 30, αναφέρει απλά πως: «Απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοικτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι, εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ».