Τα 10 πιο γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του πλανήτη

Η ηλεκτροκίνηση δεν προσφέρει μόνο μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά και ασύλληπτες επιδόσεις. Αυτά είναι τα ταχύτερα ηλεκτρικά σήμερα!

  • -
  • -

Στις μέρες μας η ηλεκτροκίνηση έχει καταφέρει να εξελιχθεί ως ο βασιλιάς των απόλυτων επιδόσεων. Η λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων και το γεγονός πως ισχύς και ροπή είναι άμεσα διαθέσιμες, μετατρέπει τις κατασκευές του είδους σε πυραύλους εδάφους-αέρος. Αν παρατηρήσει κανείς τη λίστα με τη γνωστή διαδικασία του 0-100 km/h θα παρατηρήσει ότι τα BEV κατέχουν τις πρώτες θέσεις με νούμερα που μέχρι πρότινος έμοιαζαν εξωπραγματικά… Είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμα και μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν κορυφαία αποδοτικότητα, χαρίζουν επιδόσεις που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικό προνόμιο των supercars. Όπως το οικογενειακό Hyundai Ioniq 5, το οποίο στην έκδοση των 325 ίππων απαιτεί μόλις 5 sec για τα πρώτα 100 km/h από στάση. Παρακάτω θα δείτε τα ταχύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί σήμερα, ασχέτως αν πρόκειται για πρωτότυπα ή όχι. 

McMurtry Speirling

Η μονοθέσια κατασκευή που έσπασε το ρεκόρ στη διαδρομή του Goodwood μπορεί να μην αποτελεί ένα μοντέλο ευρείας παραγωγής, αλλά το γεγονός ότι χρειάζεται μόλις 1,5 sec για το 0-100 km/h του χαρίζει το χαρακτηρισμό του βασιλιά των επιταχύνσεων. Με σχεδόν 1.000 ίππους, αλλά και ένα σύστημα με ανεμιστήρα στο πίσω μέρος, αντίστοιχο με αυτό που είχε παρουσιάσει η Brabham στην F1, το Speirling μπορεί να παράγει 2 τόνους downforce! 

Aspark Owl

Με δεδομένο ότι το Speirling είναι ένα πρωτότυπο που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο, το Aspark Owl είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό παραγωγής. Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες που αντλούν ενέργεια από μία μπαταρία 64 kWh αποδίδουν 2.000 ίππους και χαρίζουν στο εκρηκτικό hypercar τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 400 km/h! Για το 0-100 km/h χρειάζεται μόλις 1,69 sec, ενώ αν τα παραπάνω δεν σας εντυπωσιάζουν σημειώστε πως για τα πρώτα 300 km/h από στάση, απαιτούνται μόλις 10,9 sec. 

Δείτε ακόμη: GOELECTRIC #03 - Κατέβασε δωρέαν την απόλυτη έκδοση για την ηλεκτροκίνηση! 

Rimac Nevera

Η νεοφυής εταιρεία από την Κροατία, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ δεν είναι τυχαίο πως σήμερα το 45% της Rimac έχει περάσει στα χέρια της Porsche. Το δεύτερο μοντέλο του κατασκευαστή με τη μικρή ιστορία αποτελεί δείγμα γραφής της τεχνογνωσίας των μηχανικών της. Το Nevera διαθέτει κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, απόδοση 1.900 ίππων, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τη διαδικασία του 0-100 km/h μόλις σε 1,85 sec! Επιπλέον, η μπαταρία των 120 kWh υπόσχεται 650 km αυτονομίας, φυσικά μόνο στην περίπτωση που είστε αρκετά μετρημένοι με το γκάζι… 

Tesla Roadster

Η νεότερη γενιά του Tesla Roadster έχει αποκαλυφθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει την εμπορική της πορεία. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως πολλοί ήδη κάνουν κράτηση για το εκρηκτικό roadster του Elon Musk, γοητευμένοι από τη σχεδίαση του αμαξώματος, αλλά και τις εκρηκτικές του επιδόσεις. Με τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 320 km/h και μόλις 1,9 sec για το 0-100 km/h θα περιλαμβάνεται ανάμεσα στα ταχύτερα αυτοκίνητα του πλανήτη. Μάλιστα, θα είναι εφοδιασμένο με μία πανίσχυρη μπαταρία χωρητικότητα 200 kWh, η οποία θα του χαρίζει σχεδόν 1.000 km αυτονομίας! 

Deus Vayanne

Σίγουρα, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο κατασκευαστή, ο οποίος εμφανίστηκε στην έκθεση της Νέας Υόρκης εντυπωσιάζοντας με τη δημιουργία του. Η νεοφυής εταιρεία από την Αυστρία αποκάλυψε ένα μοντέλο, το οποίο και έχρισε ως ανταγωνιστή όλων των παραπάνω κατασκευών. Με ισχύ που ξεπερνάει τους 2.200 ίππους, επιτυγχάνει το 0-100 km/h σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα, την ώρα που η τελική ταχύτητα ξεπερνάει τα 400 km/h! Οι πρώτες παραδόσεις του αυτοκινήτου θα ξεκινήσουν το 2025, αν και όσοι θέλουν να το αποκτήσουν θα πρέπει να βιαστούν, αφού η Deus θα κατασκευάσει μόλις 99 κομμάτια… 

Δείτε ακόμη: Νέες υβριδικές Ferrari με πάνω από 1.000 ίππους! 

Tesla Model S Plaid+

Πρόκειται για τη νεότερη έκδοση στο αμάξωμα του Model S Plaid, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες και αποδίδει περισσότερους από 1.000 ίππους, επιτρέποντας στο θηριώδες σεντάν να χρειάζεται 1,99 sec για το 0-100 km/h. Για όσους λάτρεις των dragster, το Plaid+ μπορεί να καλύψει το 400άρι σε μόλις 9,23 sec, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται συμβιβασμοί σε επίπεδο αποδοτικότητας. Βλέπετε, ακόμα και με αυτή την ισχύ η Tesla ισχυρίζεται πως το Plaid μπορεί να καλύψει περισσότερα από 630 km με μία μόλις φόρτιση. 

Automobili Pininfarina Battista

Το Battista είναι το… «ξαδερφάκι» του Rimac C_Two. Με τον Κροάτη συγγενή του μοιράζονται την μπαταρία των 120 kWh και τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Η διαφορά του εντοπίζεται στη σχεδιαστική προσέγγιση, θυμίζοντας περισσότερο τα… «κλασσικά» hypercar, όπως τα είχαμε στο μυαλό μας μέχρι πρότινος. Φυσικά, δεν υπολείπεται σε επιδόσεις, αφού χρειάζεται λιγότερα από δύο δευτερόλεπτα για το 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 350 km/h. Όσον αφορά την αυτονομία, το Battista διαθέτει χιλιομετρική αυτονομία της τάξεως των 450 km. 

Faraday Future FF91

Η Faraday αποτελεί ακόμα μία νεοφυής εταιρεία, η οποία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα μέχρι να σχεδιάσει και να προσφέρει το πρώτο της μοντέλο. Η παρουσία του πρώην επικεφαλής του τμήματος i της BMW, Carsten Breitfeld, έδωσε ώθηση στην εταιρεία και το πρώτο της μοντέλο είναι προ των πυλών. Το FF91 είναι ένα SUV που έχει αντίστοιχες διαστάσεις με το Model X της Tesla. Ξεχωρίζει με την πολυτέλεια που το διακρίνει, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι είναι απίστευτα γρήγορο. Με απόδοση 1.100 ίππους και μετάδοση της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, πετυχαίνει το 0-100 km/h σε μόλις 2,2 sec! 

Δείτε ακόμη: Ποια εταιρεία ετοιμάζει station wagon με 700 ίππους; 

Lucid Air

Η αμερικανική εταιρεία συνδυάζει την άνεση, την πολυτέλεια, το high tech χαρακτήρα και τη φουτουριστική σχεδίαση, χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις. Η κορυφαία εκδοχή, το Air Dream Edition, διαθέτει ισχύ που ξεπερνάει τους 1.000 ίππους και χαρίζει στο εντυπωσιακό σεντάν επιδόσεις που ζηλεύουν supercar. Με 2,5 sec για το 0-100 km/h, ελάχιστες κατασκευές μπορούν να σταθούν δίπλα του. Την ίδια ώρα, η θηριώδης μπαταρία των 113 kWh του χαρίζει περισσότερα από 800 km αυτονομίας, ενώ σύντομα αναμένεται να το δούμε και στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Tesla Model Plaid

Ακόμα ένα μοντέλο της Tesla φιγουράρει στη λίστα με τα ταχύτερα ηλεκτρικά μοντέλα. Τι και αν πρόκειται για SUV, με βάρος που ξεπερνάει τους 2,5 τόνους; Το Model X Plaid των 1.000 ίππων χρειάζεται μόλις 2,5 sec για το 0-100 km/h, την ώρα που η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 270 km/h. Και όλα αυτά από ένα επταθέσιο οικογενειακό μοντέλο, με αυτονομία που ξεπερνάει τα 530 χιλιόμετρα…

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...