Ελληνική αγορά: Προτιμάμε μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα – Επίσημα στοιχεία

Το μερίδιο των μεσαίων και μεγάλων μοντέλων της ελληνικής αγοράς αυξάνεται, ενώ εκείνο των μικρών κατηγοριών μειώνεται, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ.

  • -
  • -

Ενδιαφέρον έχουν τα νεότερα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) σχετικά με τις ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην χώρα μας. Με την συμπλήρωση και του Μαΐου πλησιάζουμε στα μισά του έτους, με τα νούμερα μέχρι στιγμής να δείχνουν μία σταθερά αυξανόμενη άνθιση της αγοράς σε σχέση με πέρυσι.

Γενικότερα μέσα στο Μάιο του 2023 είχαμε 12.958 ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, νούμερο μεγαλύτερο κατά 8,1% σε σχέση με τις 11.991 ταξινομήσεις του περσινού Μαΐου. Εάν τώρα βάλουμε και τους προηγούμενους μήνες από την αρχή του έτους στην εξίσωση, τότε το φετινό νούμερο για την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος ανεβαίνει στις 56.969. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022 οι ταξινομήσεις δεν ξεπέρασαν τις 43.707, νούμερο που δείχνει αύξηση 30,3% φέτος.

suv

Περισότερα μεγάλα και πολυτελή μοντέλα, λιγότερα μικρά

Στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στις πωλήσεις των μοντέλων που ανήκουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες όπως αυτή των μικρομεσαίων C αλλά και των μεγαλύτερων D. Στην περίπτωση του C segment μέσα στο Μάιο είχαμε ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 33,4%, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο βρισκόταν στο 30,5%. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και στην κατηγορία D με τον φετινό Μάιο να φτάνει το 8,2%, ενώ το 2022 βρισκόταν στο 5,3%.

Δείτε ακόμη: Top 10 Πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη - Προτιμήσαμε θερμικά ή ηλεκτρικά;

Από την άλλη, πτώση σημειώθηκε στις πιο μικρές κατηγορίες A και Β, με τα νούμερα του 2023 να είναι πεσμένα σε σχέση με αυτά του 2022. Πιο συγκεκριμένα, στα αυτοκίνητα πόλης (A segment) ενώ πέρυσι το μερίδιο τους βρισκόταν στο 10,6%, φέτος τον Μάιο έπεσε στο 7,8%. Το ίδιο συνέβη και με το πανίσχυρο B segment, καθώς από το 51,7% του περσινού Μαΐου έπεσε στο 48,6% για φέτος.

Η κυριαρχία των SUV συνεχίζεται

Αν κάτι δεν άλλαξε, πόσο μάλλον ενισχύθηκε είναι η επικράτηση των SUV και crossover κατασκευών έναντι των συμβατικών. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται, για τον μήνα Μάιο τα SUV εξακολουθούν να ξεπερνούν το 50% των συνολικών πωλήσεων, με το μερίδιο τους να βρίσκεται στο 55,2% των συνολικών ταξινομήσεων. Τον περσινό Μάιο ήταν οριακά κάτω από το 50% (49,8%).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...