Ζηλεύει την Ευρώπη ο Biden - Τι αλλάζει για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

Με καθυστέρηση πολλών ετών οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θεσπίσουν αυστηρά όρια για τις εκπομπές ρύπων στις μετακινήσεις, μπαίνοντας έτσι στη μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

  • -
  • -

Η κυβέρνηση Biden είναι έτοιμη να θεσπίσει τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων για τα αυτοκίνητα που έχουν υπάρξει ποτέ στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα διέπει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου που προκαλούν αιθαλομίχλη και άλλων ρύπων από τα οχήματα. Οι νέες προδιαγραφές θα αφορούν τα οχήματα που θα κατασκευαστούν από το 2027 μέχρι το 2032.

Η πρόταση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στο Detroit την Τετάρτη, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για την πάταξη της ρύπανσης που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη από τις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια. Το σχέδιο, στο οποίο πιθανότατα θα αντιδράσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το τέλος της δεκαετίας και να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του προέδρου Joe Biden να είναι τουλάχιστον οι μισές πωλήσεις νέων οχημάτων ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030.

joe-biden-tzo-mpainten-proedros-ameriki-jeep-wrangler-rubicon

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιδρούν στις νέες προδιαγραφές ρύπων

Ενώ οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ζητήσει παράταση λίγων χρόνων για τις προδιαγραφές ρύπων, οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος λένε ότι είναι απαραίτητα επιθετικά πρότυπα για τα καυσαέρια. Ωστόσο, η EPA (η αμερικανική περιβαλλοντική Αρχή) πρόκειται να απορρίψει τα αιτήματα ορισμένων περιβαλλοντολόγων για τον καθορισμό προτύπων μέχρι το 2035. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πίεσαν για ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα, προειδοποιώντας τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι η πορεία των ηλεκτρικών οχημάτων και της μείωσης των εκπομπών εξαρτάται από παράγοντες που δεν ελέγχονται από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε υποδομές φόρτισης και της παραγωγής κρίσιμων ορυκτών.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό: Οι πρώτες θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών φορτηγών στην Ελλάδα!

Το σχέδιο αναμένεται να μην προβλέπει επιβολή πώλησης ηλεκτρικών οχημάτων ή απαγόρευση των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Tesla, επέμειναν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις νέες ομοσπονδιακές-κυβερνητικές επενδύσεις στις υποδομές φόρτισης και την παραγωγή μπαταριών για να πιέσει για ακόμα αυστηρότερα όρια στις εκπομπές των αυτοκινήτων. Τα προτεινόμενα πρότυπα για τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά πρόκειται να επωφεληθούν από εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κινήτρων καθαρής ενέργειας στο πλαίσιο του νόμου Inflation Reduction Act.

joe-biden-tzo-mpainten-proedros-ameriki-hummer-ev-ilektriko

Οι ΗΠΑ ακολουθούν το παράδειγμα της Ευρώπης και της Κίνας

Η EPA πρόκειται να προτείνει νέους κανόνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από βαρέα φορτηγά την Τετάρτη και από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα. Η πρόταση θα αυστηροποιήσει επίσης τα όρια για τη ρύπανση των οχημάτων που προκαλούν αιθαλομίχλη, αναγκάζοντας ενδεχομένως τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υιοθετήσουν συστήματα ελέγχου των καυσαερίων που χρησιμοποιούνται ήδη σε αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη, την Κίνα και άλλες αγορές.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Biden αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών. Αν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί να αντιταχθούν στο σχέδιο, τα ισχυρά πρότυπα είναι απαραίτητα για να σταλούν τα σωστά μηνύματα στις αγορές ώστε να επιταχυνθούν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μείωση των εκπομπών σταδιακά. Η πρόταση αποτελεί ένδειξη του στόχου της κυβέρνησης να εκπληρώσει τη δέσμευσή της στη Συμφωνία του Παρισιού και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...