Γιατί κάποια φανάρια είναι οριζόντια; [video]

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κατακόρυφα φανάρια στους δρόμους. Πού προτιμούν να τα τοποθετούν... ξαπλωτά, και γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Οι φωτεινοί σηματοδότες είναι συνήθως τοποθετημένοι κατακόρυφα. Η διάταξη αυτή συναντάται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις υπόλοιπες ηπείρους. Στις Η.Π.Α., ωστόσο, υπάρχουν 4 πολιτείες όπου τα φανάρια έχουν τοποθετηθεί οριζόντια και πολλοί αναρωτιούνται τον λόγο. Ο youtuber Road Guy Rob λοιπόν, ρώτησε μηχανικούς στο Τέξας, τη Φλόριντα, τη Νεμπράσκα και το Νέο Μεξικό, να του εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο οι πολιτείες αυτές έχουν επιλέξει οριζόντια φανάρια, με τους ειδικούς να του απαντούν πως οι λόγοι ποικίλλουν.

Δείτε το σχετικό video 

Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, υπάρχουν διασταυρώσεις πάνω από τις οποίες περνά γέφυρα, με το λίγο διαθέσιμο ύψος να καθιστά τους οριζόντιους σηματοδότες πολύ καλύτερη λύση σε σχέση με την πολύ πιο κοστοβόρα ανύψωση της γέφυρας. Η τοποθέτηση οριζόντιων φαναριών χρειάζεται επίσης πιο κοντή κολώνα στήριξης, κι αν σκεφτεί κανείς πόσες χιλιάδες φανάρια τοποθετούνται σε μια πολιτεία, καταλαβαίνει πως τα οριζόντια φανάρια μειώνουν αρκετά την απαιτούμενη ποσότητα μετάλλου, άρα και το κόστος.

fanariaΑξίζει να σημειωθεί πως οι οριζόντιοι φωτεινοί σηματοδότες περιέχονται εύκολα σε ένα εύρος +/- 20 μοιρών από την ευθεία του βλέμματος του οδηγού, όπως ορίζει η αμερικανική νομοθεσία, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και πιο χαμηλά χωρίς να εμποδίζουν τα ψηλά οχήματα, οπότε να είναι πιο εύκολα ορατοί.

Διαβάστε επίσης: Περνάς κόκκινα; 388 νέες κάμερες σε φανάρια της Αθήνας

Tο Manual on Uniform Traffic Control Devices, το αμερικανικό εγχειρίδιο μέσων ελέγχου της κυκλοφορίας, αναφέρει πως δεν έχει σημασία αν τα φανάρια θα είναι κάθετα ή οριζόντια και πως δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τα χρώματα ή τον σχεδιασμό τους. Η κύρια απαίτηση είναι να βρίσκονται στο κατάλληλο ύψος, από 4,5 έως 7,6 m από το έδαφος, και σε απόσταση από 12 έως 54 μέτρα μακριά από τη γραμμή στην οποία πρέπει να ακινητοποιηθεί ένα αυτοκίνητο όταν ο οδηγός βλέπει κόκκινο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...