Έρχεται τέταρτο χρώμα στα φανάρια; Τι θα πρέπει να κάνει ο οδηγός στο λευκό φως

Μαζί με το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο, φαίνεται ότι στο μέλλον θα προστεθεί ένα ακόμη χρώμα στους φωτεινούς σηματοδότες, για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

  • -
  • -

Η τεχνολογία στην αυτοκίνηση προχωράει και η αυτόνομη οδήγηση έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πλέον, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στους δρόμους του κόσμου έχουν πολλαπλασιαστεί, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: η συνύπαρξη με τους... αληθινούς οδηγούς. Αν και τα αυτόνομα μοντέλα έχουν πολύ υψηλή «ευφυία», πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να λειτουργήσει όλο το σύστημα με ασφάλεια. Εδώ, έρχεται να αναλάβει δράση μια νέα ιδέα, που προτείνει τη χρήση φωτεινών σηματοδοτών με τέσσερα χρώματα, αντί για τρία.

 

Από πού ξεκίνησε η ιδέα για τα νέα φανάρια;

 

Η αύξηση των αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους οδήγησε τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της North Carolina των ΗΠΑ να κάνουν μια έρευνα σχετικά με τον πιο αποδοτικό, ασφαλή και απροβλημάτιστο τρόπο συνύπαρξής τους με τους ανθρώπους που κάθονται στο τιμόνι των συμβατικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με έναν αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου, πρόκειται για μια νέα ιδέα που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

 

Συγκεκριμένα, ο Ali Hajbabaie (αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της North Carolina), είπε: «η ιδέα του λευκού φωτός μπορεί να συντονίσει την κυκλοφορία σε οποιοδήποτε σενάριο κίνησης που συμπεριλαμβάνεται ένα αυτόνομο όχημα. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενσωματωθεί στις διασταυρώσεις, για να ενημερώνει τους οδηγούς σχετικά με την κατάσταση και να γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν όταν πλησιάζουν στον σηματοδότη».

Κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο και λευκό φως στα φανάρια

Αν τελικά εφαρμοστεί η ιδέα των νέων φαναριών, η σημασία κάθε χρώματος στους σηματοδότες θα παραμείνει ακριβώς η ίδια. Το λευκό φως θα ενεργοποιείται όταν οι ηλεκτρονικοί δέκτες των φαναριών εντοπίσουν ότι κυκλοφορούν πολλά δοκιμαστικά αυτόνομα οχήματα στον δρόμο. Τότε, οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, καθώς αυτά θα ρυθμίζουν τη ροή της διασταύρωσης. Με πιο απλά λόγια, το λευκό φως υποδηλώνει στους οδηγούς ότι το φανάρι παύει να ρυθμίζει την προτεραιότητα και όλη η διαχείριση γίνεται από το υπολογιστικό σύστημα των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμη: Ξέρεις πόσα φανάρια υπάρχουν στην Αθήνα και ποιος τα ρυθμίζει;

Όταν αυτά θα σταματάνε, οι οδηγοί πίσω τους θα πρέπει να ακινητοποιούνται μαζί τους. Όταν ξεκινάνε, θα τα ακολουθούν. Θα απαγορεύεται με κάθε τρόπο η προσπέρασή τους και η οποιαδήποτε πρωτοβουλία των ανθρώπων. Όσο είναι αναμμένο το λευκό φως, τόσο θα πρέπει να… υπακούν στα αυτόνομα αυτοκίνητα, για την ομαλή κυκλοφορία στην οδό. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, ένα από τα οφέλη θα είναι η χαμηλότερη κατανάλωση των αυτοκινήτων λόγω λιγότερων σταμάτα-ξεκίνα, όπως και ο περιορισμός της κίνησης στο δρόμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...