Tesla Plaid: Τα 4 απαραίτητα βήματα για να κάνει 0-100 σε 2,1" [video]

Τα Model S και Model X της Tesla διαθέτουν ένα πρόγραμμα οδήγησης που ονομάζεται Drag Strip Mode, προκειμένου να πετυχαίνουν τη μέγιστη επιτάχυνση. Πώς λειτουργεί;

  • -
  • -

Τα Tesla Model S και Tesla Model X στην έκδοση Plaid είναι από τα ισχυρότερα αυτοκίνητα παραγωγής στον κόσμο, με την επιτάχυνση που επιτυγχάνουν να είναι εξωπραγματική καθώς είναι καλύτερη ακόμα και από τα περισσότερα supercars και hypercars.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την τιμή στην οποία πωλούνται, το γεγονός ότι καταφέρνουν να έχουν τέτοιες επιδόσεις γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Συγκεκριμένα, το Model S Plaid χρειάζεται μόλις 2,1 δευτερόλεπτα για την επιτάχυνση 0-100 km/h, ενώ το Model X Plaid όντας μεγαλύτερο, λιγότερο αεροδυναμικό και πιο βαρύ χρειάζεται 2,6 δευτερόλεπτα. Όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα η τιμή τους είναι 143.990 ευρώ και 146.990 ευρώ, αντίστοιχα.

Πότε είναι απαραίτητη η χρήση του Drag Strip Mode στα Tesla;

Για να βιώσει ο οδηγός των Plaid τις παραπάνω επιδόσεις θα πρέπει να επιλέξει το οδηγικό προφίλ Drag Strip Mode και να περιμένει λίγο, ώστε το αυτοκίνητο να κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Το θέμα είναι, ποια είναι αυτή η προετοιμασία. Δηλαδή τι κάνει το Drag Strip Mode στα Tesla ώστε να τα κάνει τόσο γρήγορα;

tesla-model-s-plaid-drag-strip-mode

Στο video που ακολουθεί ο οδηγός κάνει τη σχετική ανάλυση βρισκόμενος πίσω από το τιμόνι ενός Tesla Model S Plaid, όμως ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το Model X Plaid.

Η προετοιμασία ενός Tesla Plaid ξεκινάει με τις θερμοκρασίες

Το πρώτο που συμβαίνει όταν επιλεγεί το Drag Strip Mode είναι ότι οι υπεύθυνοι για την ψύξη του αυτοκινήτου ανεμιστήρες δουλεύουν πιο έντονα, με σκοπό να ρίξουν πιο χαμηλά τη θερμοκρασία των τριών κινητήρων. Όσο πιο ζεστό είναι ένα ηλεκτρικό μοτέρ, τόσο μειώνεται η μέγιστη απόδοσή του, οπότε με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται πως όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι, θα περάσουν στους τροχούς οι 1.020 ίπποι που μπορεί να αποδώσει το αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμα76χρονη "τρελαίνεται" με την επιτάχυνση του Tesla Model S Plaid [video]

Η δεύτερη αλλαγή του Drag Strip Mode είναι η θέρμανση της μπαταρίας ελαφρώς, προκειμένου να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία. Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν μία θερμοκρασία η οποία είναι η ιδανική για την πιο αποδοτική λειτουργία τους. Αν και σε φυσιολογικές συνθήκες μπορούν να λειτουργούν σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, όταν θέλουμε το 100% των δυνατοτήτων τους πρέπει να βρίσκονται σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Οι αλλαγές στην ανάρτηση που κάνει το Drag Strip Mode

Το τρίτο που συμβαίνει με την επιλογή του Drag Strip Mode είναι το χαμήλωμα της ανάρτησης ώστε να μειώνονται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις, αλλά και η προετοιμασία για τη φάση της επιτάχυνσης. Όταν επιταχύνει από στάση ένα αυτοκίνητο και ειδικά με τον απότομο τρόπο που το κάνει ένα Plaid μοντέλο, το μπροστά μέρος τείνει να σηκώνεται προς τα πάνω και το πίσω να βυθίζεται. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι οι μπροστά τροχοί συνεισφέρουν λιγότερο στην επιτάχυνση, καθώς σε αυτή τη φάση έχουν μικρότερη πρόσφυση. Ωστόσο, στο Drag Strip Mode η ανάρτηση λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να περιορίσει το βύθισμα προς τα πίσω και να κρατήσει σε πλήρη επαφή με τον δρόμο τους μπροστά τροχούς.

tesla-model-s-plaid-drag-strip-mode-othoni

Έτσι ενεργοποιείται το Launch Control των Tesla Plaid

Τέλος, στο Drag Strip Mode ο οδηγός έχει στη διάθεσή του το Launch Control. Αυτό ενεργοποιείται ως εξής. Πατάει πλήρως το φρένο και μετά πατάει πλήρως και το γκάζι. Τότε το αυτοκίνητο δίνει ρεύμα στους κινητήρες, κάτι το οποίο είναι εμφανές ακόμα και σε κάποιον που βλέπει απ’ έξω. Όταν συμβεί αυτό, το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να αφήσει το φρένο ώστε το αυτοκίνητο να ξεκινήσει την καταιγιστική επιτάχυνση.

Παρακολουθήστε το video για να δείτε τον εντυπωσιακό τρόπο που προετοιμάζεται ένα Tesla Model S Plaid για να προσφέρει τη μέγιστη επιτάχυνση, αλλά και τον ακόμα εντυπωσιακότερο τρόπο που το αυτοκίνητο εκτοξεύεται όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι. Ή μήπως όταν αφήσει το φρένο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...