Απογοήτευση στα crash test: Ποια SUV απέτυχαν να προστατεύσουν τους πίσω επιβάτες [video]

Στις νέες δοκιμές του IIHS, τα περισσότερα SUV μεσαίου μεγέθους απέτυχαν, θέτοντας σε κίνδυνο ενήλικες και παιδιά στα πίσω καθίσματα.

  • -
  • -

Οι κατασκευαστές έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου στον τομέα της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σε κάποια σημεία χρειάζονται άμεσα βελτίωση, όπως αποφάνθηκε το Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Ο αμερικανικός οργανισμός – είναι αντίστοιχος του Euro NCAP – πρόσθεσε στα crash test μια νέα δοκιμή, που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των επιβατών στα πίσω καθίσματα έπειτα από μετωπική πρόσκρουση.

iihs

Στη δοκιμή προσομοιώνεται ένα 12χρονο παιδί ή μια γυναίκα μεσαίου αναστήματος. Δυστυχώς, από το τεστ διαπιστώθηκε πως 9 από τα 13 μεσαίου μεγέθους SUV, απέτυχαν να προστατεύσουν επαρκώς τους επιβάτες.

«Όλα αυτά τα οχήματα παρέχουν εξαιρετική προστασία στον οδηγό», είπε ο David Harkey, πρόεδρος του IIHS, «αλλά μόνο λίγα επεκτείνουν αυτό το επίπεδο ασφάλειας στο πίσω κάθισμα», συμπλήρωσε.

Ποια SUV πέρασαν τα crash test

Από τα οχήματα που δοκιμάστηκαν, μόνο τέσσερα μπόρεσαν να επιτύχουν υψηλή βαθμολογία «Good» για την προστασία των πίσω επιβατών σε μετωπική σύγκρουση. Αυτά ήταν τα νέα Ford Explorer, Subaru Ascent, Tesla Model Y και Ford Mustang Mach-E. Μάλιστα, το τελευταίο διακρίθηκε σε όλους τους επιμέρους τομείς.

iihs

Σε αυτά τα 4, το IIHS διαπίστωσε ότι οι ζώνες ασφαλείας παρέμειναν σωστά τοποθετημένες και οι πλευρικοί αερόσακοι κουρτίνας λειτούργησαν όπως έπρεπε. Στα Ascent και Explorer υπήρξε ένας ελαφρύς κίνδυνος τραυματισμών στο κεφάλι και στον αυχένα, ενώ στο Model Y το κεφάλι του ανδρείκελου πλησίασε πολύ το μπροστινό κάθισμα.

Ποια SUV απέτυχαν στα crash test

Οι αξιολογήσεις «Κακό», «Οριακό» και «Αποδεκτό» κυριάρχησαν στα υπόλοιπα 9 SUV. Αυτά που έλαβαν τη χειρότερη βαθμολογία όμως, ήταν το τετράθυρο Jeep Wrangler και το Jeep Grand Cherokee. Το πρώτο δεν διαθέτει αερόσακο κουρτίνας στα πίσω καθίσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ στο δεύτερο το κεφάλι του ανδρείκελου κατέληξε ανάμεσα στον αερόσακο και το παράθυρο.

iihs

Διαβάστε επίσης: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα της Ευρώπης

«Κακή» βαθμολογία έλαβαν και άλλα μοντέλα σε κάποιους τομείς και ειδικότερα τα Honda Pilot, Hyundai Palisade, Mazda CX-9 και Nissan Murano. Αμφότερα, αδυνατούν να κρατήσουν τον πίσω επιβάτη ασφαλή σε μια μετωπική πρόσκρουση, παρόλο που απέσπασαν την κορυφαία διάκριση για τον οδηγό.

Δείτε τον πίνακα με τις βαθμολογίες

iihs

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...