IIHS: Νέο crash test δυσκολεύει τα μικρά SUV - Άριστα στη Mazda (video)

Ο IIHS στις ΗΠΑ καθιέρωσε ένα τεστ ασφάλειας στις δοκιμές πρόσκρουσης που δυσκόλεψε τα περισσότερα μικρά SUV της αγοράς.

  • -
  • -

Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πολύ ασφαλή, χάρη στα ηλεκτρονικά που αποτρέπουν συγκρούσεις και τη δομή των αμαξωμάτων τους που διαχειρίζονται τέλεια τις δυνάμεις, όταν τελικά συμβεί το μοιραίο. Κατά καιρούς τα crash tests που αξιολογούν τα νέα μοντέλα αλλάζουν σε προδιαγραφές, αλλά και «δοκιμασίες», αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην ασφάλεια των αυτοκινήτων τους.

Αυτή, είναι μια τέτοια στιγμή. Ο IIHS (Institute for Highway Safety) στις ΗΠΑ αλλάζει τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι δοκιμές πλευρικής σύγκρουσης. Όπως παρατήρησε, τα μικρά SUV δυσκολεύονται πολύ να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται. Για να κάνει πιο σκληρή τη δοκιμασία, το όχημα που «εμβολίζει» το υπό δοκιμή μοντέλο έχει βάρος 1.895 κιλά και κινείται με 60 km/h.

Η αλλαγή αυτή ξαφνιάζει πολλά από τα μοντέλα που ήδη είχαν δοκιμαστεί από τον IIHS και είχαν πάρει καλές βαθμολογίες. Τα νέα δεδομένα δυσκολεύουν πολύ τα αυτοκίνητα αφού το συγκεκριμένο crash test είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το Mazda CX-5 είναι το μόνο compact SUV που κατάφερε να χαρακτηριστεί “Good” (καλό) και να καθίσει μόνο του στην κορυφή.

Ως “Acceptable” (αποδεκτό) χαρακτηρίστηκαν τα Audi Q3, Buick Encore, Chevrolet Trax, Honda CR-V, Nissan Rogue (X-Trail), Subaru Forester, Toyota RAV4, Toyota Venza και Volvo XC40, ενώ ως “Marginal” (οριακό) κρίθηκαν τα Chevrolet Equinox, Ford Escape, GMC Terrain, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Renegade, Kia Sportage και Lincoln Corsair. Τέλος, δύο αυτοκίνητα κρίθηκαν “Poor” (ανεπαρκή), τα Honda HR-V και Mitsubishi Eclipse Cross.

Να αναφέρουμε ότι πριν, το ίδιο τεστ του IIHS γινόταν με 50 km/h και με όχημα που ζύγιζε 1.497 κιλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, το νέο crash test επιβαρύνει το αριστερό τμήμα του υπό δοκιμή μοντέλου με 82% περισσότερη ενέργεια (συνδυασμός μεγαλύτερης ταχύτητας και επιπλέον βάρους), οπότε για αυτό βλέπουμε και τόσα μοντέλα να μην έχουν καταφέρει να πάρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Για να το πετύχουν, ο IIHS συστήνει στους κατασκευαστές να τοποθετήσουν πιο ενισχυμένες οριζόντιες μπάρες προστασίας στις πόρτες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...