Τέμπη: Η «καταραμένη» κοιλάδα – Τα 3 πολύνεκρα που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Τρία πολύνεκρα δυστυχήματα, το 1999, το 2003 και το 2023, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους, έχουν διαμορφώσει την «καταραμένη» κοιλάδα των Τεμπών.

  • -
  • -

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα Τέμπη. Και λέμε τουλάχιστον, διότι ακόμη συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού στις αμαξοστοιχίες μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στο ύψος της Λάρισας.

Στην κοιλάδα των Τεμπών έχουν σημειωθεί τρία φονικά δυστυχήματα, τρεις τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και προκάλεσαν ρίγος σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη συνέβη το 1999 με τους φίλους του ΠΑΟΚ, η δεύτερη το 2003 με τους μαθητές και η τρίτη μόλις πριν λίγες ώρες με τη σύγκρουση των τρένων.

4 Οκτωβρίου 1999

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ επέστρεφαν από την Αθήνα, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας του με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ήταν ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1999, όταν 2 χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, το λεωφορείο που επέβαιναν οι οπαδοί έδωσε ραντεβού με τον θάνατο. Λίγο πριν, ο οδηγός Κώστας Μανωλάς, έδωσε το τιμόνι στον Γιάννη Ντοκούση, τον μόλις 19 χρονών γιο του ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου, που είχε αναλάβει την εκδρομή προς την Αθήνα.

tembi

Ο νεαρός επιχείρησε προσπέραση σε έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ελλάδας, τότε. Από το απέναντι ρεύμα ερχόταν ένα φορτηγό που οδηγούσε ο 68χρονος Αστέριος Αγκζιώτης. Τα δύο βαριά οχήματα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά. Η ώρα ήταν 4:15 τα ξημερώματα. Το λεωφορείο ανετράπη και έφυγε προς το χαντάκι. Στο σημείο επικράτησε πανικός. Αίματα παντού και άνθρωποι να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν. Έξι φίλοι του ΠΑΟΚ, ηλικίας 17, 18, 19, 20, 22 και 25 ετών, άφησαν την τελευταία τους πνοή. Μαζί και ο οδηγός του φορτηγού.

13 Απριλίου 2003

Ήταν Κυριακή. Μια μέρα που κανείς δεν θα ξεχάσει. Ακόμη και οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο λύγισαν. Η ψυχή τους μαύρισε από αυτό που αντίκρισαν. Κάποιοι, διασώστες με εμπειρία, δεν μπόρεσαν να το ξεπεράσουν ποτέ. Και πως άλλωστε, όταν βλέπεις μικρά παιδιά να κείτονται νεκρά.

tembi

21 μαθητές από το Μακροχώρι της Ημαθίας σκοτώθηκαν ακαριαία. Το λεωφορείο στο επέβαιναν και είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν, στην κοιλάδα των Τεμπών. Ο κρότος ήταν τόσο δυνατός που πάγωσε όλη την Ελλάδα. Οι εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος σοκάραν. Ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, τα νοβοπάν έφυγαν σαν λεπίδες, σκορπίζοντας τον θάνατο.

Ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, ο ιδιοκτήτης του οχήματος σε 4 χρόνια και αυτός του εργοστασίου νοβοπάν σε 14 χρόνια. Οι οικογένειες των θυμάτων αποζημιώθηκαν με το ποσό των 8.500.000 ευρώ. Τα χρήματα όμως δεν είχαν καμία σημασία. 21 παιδικές ψυχές είχαν χαθεί για πάντα.

28 Φεβρουαρίου 2023

Το πιο πολύνεκρο δυστύχημα όμως έμελλε να σημειωθεί φέτος. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου, δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στον Ευαγγελισμό Λάρισας. Στην κοιλάδα των Τεμπών διαμορφώθηκε για τρίτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, κρανίου τόπος. Τα πρώτα βαγόνια των τρένων διαλύθηκαν τελείως. Από την άμορφη μάζα σιδερικών τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν.  Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι θα ανέβει, με τα συνεργεία διάσωσης να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών. Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 342 επιβάτες, ενώ το προσωπικό σε συνδυασμό με την εμπορική ανέρχονταν στους 12.

tembi

Δείτε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη – Πώς τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή

Αυτό είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα. Στραπατσαρισμένες λαμαρίνες, πτώματα και οσμή καμένου να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Η τραγωδία είναι τεράστια. Οι υπεύθυνοι θα διωχθούν για κακουργήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...