Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πώς βρέθηκαν στην ίδια γραμμή

Οι εικόνες από το δυστύχημα στα Τέμπη σοκάρουν. Τα βαγόνια μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών. Δεκάδες ζωές χάθηκαν ξανά, στην «καταραμένη» κοιλάδα.

  • -
  • -

Ο απολογισμός από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έπειτα απο τη σύγκρουση των τρένων, ανεβαίνει διαρκώς. Οι νεκροί έφτασαν τους 38 και οι τραυματίες του 66, με κάποιους από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα 3 πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, σε αυτά δηλαδή που διαλύθηκαν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6b25d7ac5ebbcde1435ecad4a71d9c72.jpg

Τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών. Οι διασώστες επιχειρούν προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια. Το χειρότερο είναι πως μιλάμε για νέους ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes, οι περισσότερες από τις σορούς που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης ανήκουν σε φοιτητές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ec90c1f516f4c6ae798002771c87a852.jpg

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας είναι αυτό που έχει αναλάβει να εξακριβώσει τα αίτια της τραγωδίας.

Γιατί βρέθηκαν τα τρένα στην ίδια γραμμή;

Το βασικό ερώτημα είναι πως βρέθηκαν η εμπορική αμαξοστοιχία και η επιβατική στην ίδια γραμμή.  Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, εν έτει 2023, δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Οι σταθμάρχες και οι μηχανοδηγοί δυσκολεύονται έτσι να ελέγξουν αν βρίσκονται στη σωστή γραμμή. Στη τραγωδία αυτή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δόθηκε λάθος εντολή στους μηχανοδηγούς και μπήκαν τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα να έρθει η μετωπική σύγκρουση. Το αδιανόητο είναι ότι τα δύο τρένα ήταν για αρκετή ώρα πάνω στην ίδια γραμμή, με αντίθετη πορεία, χωρίς κάποιος να αντιληφθεί αυτό που ερχόταν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2841d13ef0612186852cde68438f9aa6.jpg

Οι πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών συγκλίνουν στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, που είχε ως αποτέλεσμα το τρομακτικό αυτό δυστύχημα. Ουσιαστικά, η επιβατική αμαξοστοιχία μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Με βάση τις εικασίες, ο υπεύθυνος στη Λάρισα δεν γύρισε τα κλειδιά -μηχανισμός που ρυθμίζει τη διέλευση στις διακλαδώσεις-, αφήνοντας την αμαξοστοιχία να ανέβει από τη γραμμή καθόδου. Βέβαια, όλα αυτά μένει να εξακριβωθούν. Ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, ο κλειδούχος του σταθμού και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train, έχουν οδηγηθεί ήδη προς εξέταση στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας. Όσο για τους υπαλλήλους του ΟΣΕ που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, δυστυχώς, είναι όλοι νεκροί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/06c3afd1cae55b0ccc357d39ff007432.jpg

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι πως στα Παλαιοφάρσαλα, από την Τρίτη κιόλας, ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα στις ράγες είχε πέσει και αυτό προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία των τρένων. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως αυτό το καλώδιο, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει η αλλαγή στα κλειδιά των γραμμών χειροκίνητα και όχι μηχανικά. Εκεί εικάζεται ότι μπορεί να έχει γίνει το ανθρώπινο λάθος, που οδήγησε στη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, με σφοδρότητα, και να προκληθεί αυτή η ανείπωτη τραγωδία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...