Διπλάσιες πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο – Πτώση για τα SUV

Εντυπωσιακά τα νούμερα των ταξινομήσεων για τον πρώτο μήνα του έτους, με τις πωλήσεις να εμφανίζουν σημαντική διαφορά τόσο στα επιβατικά, αλλά και στα επαγγελματικά.

  • -
  • -

Δυναμικά φαίνεται πως ξεκίνησε το 2023, με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ να δείχνουν διπλασιασμό των ταξινομήσεων τόσο στα επιβατικά, αλλά και στα επαγγελματικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις επιβατικών του φετινού Ιανουαρίου άγγιξαν τις 10.536, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 5.522. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 90,8%. Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα νούμερα στα επαγγελματικά, με τις ταξινομήσεις να φτάνουν τις 1.088 φέτος, έναντι των 536 που είχαμε το Γενάρη το 2022.

Πάνω από το 60% αφορούσε μοντέλα B και B-SUV

Σημαντική ήταν η αύξηση στο μερίδιο του B segment, το οποίο αποτέλεσε το 38,3% της αγοράς, ενώ πέρυσι βρισκόταν μόλις στο 21,9%. Μαζί με τα B-SUV, η κατηγορία B άγγιξε το 63% των συνολικών ταξινομήσεων, με την δεύτερη C να συγκεντρώνει μόλις το 23,6%. Η αύξηση των τιμών στην αγορά φαίνεται πως οδήγησε πολλούς επίδοξους νέους ιδιοκτήτες στην επιλογή ενός μικρότερου μοντέλου, μιας και βλέποντας τις διαφορές σε σχέση με το 2022, το C segment έχασε 11,7% από την συνολική πίτα, με το B segment να κερδίζει ένα 11,5%.

ν

Εντύπωση επίσης προκαλεί η χαμηλότερη επίδοση των μοντέλων SUV. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ, στις ταξινομήσεις του Ιανουαρίου το ποσοστό που αντιστοιχεί στα SUV έπεσε κάτω από το 50% (47,9%), ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο βρισκόταν στο 61,4%.

Αύξηση σε βενζίνης και diesel, μικρή πτώση στα εξηλεκτρισμένα

Εκτός από τα συνολικά νούμερα των ταξινομήσεων, την προσοχή μας τράβηξε και η κατανομή μεταξύ εξηλεκτρισμένων και μη. Ενώ είχαμε συνηθίσει πλέον σε μία συνεχή και σταδιακή αύξηση του μεριδίου των οχημάτων που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, τον περασμένο Ιανουάριο φαίνεται πως τα αυτοκίνητα με παραδοσιακό θερμικό μοτέρ επέστρεψαν δυναμικά.

benzini

Πιο συγκεκριμένα τα βενζινοκίνητα ανέβηκαν από το 45,8% που είχαν το 2022, στο 47,2% και τα μοντέλα με κινητήρα diesel από το 14,4% στο 19,9%. Τα επαναφορτιζόμενα (BEV-PHEV) αυξήθηκαν ελαφρώς (από το 6,6% πήγαν στο 6,8%), αλλά η πτώση στα υβριδικά (HEV) σημαίνει πως έκλεισαν τον μήνα στο 23,9% (από 25,8% που ήταν το 2022).

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε τρία Citroen C5 Aircross: Βενζίνη, diesel και plug-in hybrid

Πτώση σημειώθηκε και στα εναλλακτικά καύσιμα με το φυσικό αέριο να πέφτει από το 1% στο 0,3% και το υγραέριο από το 6,4% στο 2%. Και στις δύο περιπτώσεις το μερίδιο αφορά μοντέλα που χρησιμοποιούν είτε αμιγώς CNG και LPG, είτε έχουν κινητήρες διπλού καυσίμου.

Για να δείτε αναλυτικά όλα τα παραπάνω πατήστε εδώ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...