Ποια ηλεκτροκίνηση; Η Βουλγαρία φτιάχνει ανεμογεννήτριες για να βγάζει πετρέλαιο!

Στη Μαύρη Θάλασσα θα δημιουργηθεί μια νέα, πλωτή μονάδα ανεμογεννητριών, όμως η ενέργεια που θα παράγουν θα «σπαταλιέται» για μια άλλη, πιο... παλιομοδίτικη πηγή ενέργειας.

  • -
  • -

Η γαλλική εταιρεία Eolink ανακοίνωσε πως μέχρι το 2025 θα δημιουργηθεί στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα - σε συνεργασία με 15 ευρωπαίους ενεργειακούς εταίρους - μια πλωτή υπεράκτια ανεμογεννήτρια 5 MW. Το έργο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Black Sea Floating Offshore Wind (BLOW), το οποίο στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.

energeia

Οι ανεμογεννήτριες έχουν τέτοια δυναμική που θα μπορούσαν να παράγουν τόση ενέργεια ώστε να καλύψουν 5 φορές την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι προοπτικές αυτής της υπεράκτιας παραγωγής είναι τεράστιες, ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα. Το θαλάσσιο αυτό πάρκο, θα χρησιμοποιηθεί και για την τροφοδοσία μιας υπάρχουσας πλατφόρμας φυσικού αερίου, που λειτουργεί από την Petroceltic, μια βουλγαρική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

energeia

Αυτή, προφανώς και δεν είναι μια ασυνήθιστη πρακτική. Ακόμη και το Hywind Tampen της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, τροφοδοτεί επίσης την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας.

Γιατί δεν βάζουν ανεμογεννήτριες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η τροφοδοσία της παραγωγής ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι το μικρότερο κακό σε σύγκριση με τις συμβατικές πρακτικές γεώτρησης ή καύσης. Παρόλα αυτά, κάποιοι υποστηρίζουν πως η ΕΕ δεν μπορεί να «φωνάζει» για στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, όταν επενδύει σε τέτοιου είδους έργα, των οποίων τα αποτελέσματα δεν είναι και πολύ «καθαρά». Ουσιαστικά, η ΕΕ χρηματοδοτεί ένα έργο «πράσινης ενέργειας» προκειμένου να συλλέξει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, δύο καθόλου «πράσινα», ορυκτά καύσιμα.

Δείτε ποια χώρα έχει τους περισσότερους φορτιστές στην Ευρώπη

Εύλοη είναι λοιπόν η απορία, γιατί τέτοια πάρκα δεν χρησιμοποιούνται για παράδειγμα για την τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύνοντας μια καλή το θέμα.

Πηγή: TheNextWeb

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...