Πώς μεταφέρονται ανεμογεννήτριες 100 τόνων στην εθνική οδό [video]

Τα βουνά της Ελλάδας έχουν γεμίσει με ανεμογεννήτριες. Πώς όμως μεταφέρονται τα τεράστια τμήματά τους και τα πτερύγια;

  • -
  • -

Κάθε εβδομάδα, στην χώρα μας, τοποθετούνται ανεμογεννήτριες. Πλήθος από αυτά τα τεράστια αντικείμενα συγκροτούν τα αιολικά πάρκα, που αποτελούν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Για να μεταφερθούν από το ένα σημείο στο άλλο όμως, λόγω του πολύ μεγάλου όγκου τους, οι ανεμογεννήτριες αποσυναρμολογούνται και συναρμολογούνται εκ νέου στον τελικό προορισμό.

fortiga

Οι ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούνται σε αιολικά πάρκα για την εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούνται συνήθως από τρία πτερύγια, τον ρότορα, τη γεννήτρια, τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, το κιβώτιο ταχυτήτων ή τη διευθυντήρια οδηγό ταχύτητας ή τη συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση και φυσικά τον πύργο υποστήριξης.

Για να περάσουν τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες κλείνουν οι δρόμοι;

Όλα αυτά τα εξαρτήματα, στο σύνολο ζυγίζουν πάνω από 100 τόνους σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να μεταφερθούν στήνεται ολόκληρη επιχείρηση. Οι μεταφορείς αποφεύγουν σκόπιμα τις πόλεις και διασφαλίζουν ότι οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα κατέβουν προσωρινά, προκειμένου να περάσουν με ασφάλεια. Στους αυτοκινητόδρομους πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απόφαση της εκάστοτε Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Τα πτερύγια μήκους δεκάδων μέτρων μεταφέρονται ολόκληρα καθώς δεν μπορούν να αποσυναρμολογηθούν. Ανάλογα την περιοχή, μεταφέρονται οριζόντια ή επάνω στα φορτηγά σε γωνία μεταξύ 20 και 45 μοιρών προκειμένου να περάσουν σε στενούς δρόμους.

fortiga

Διαβάστε επίσης: Έχει «ελάχιστη ταχύτητα» (+πρόστιμο) η εθνική οδός;

Στο παρακάτω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, μπορείτε να δείτε τον τρόπο, με τον οποίο πραγματοποιούνται οι διελεύσεις των υπερμεγεθών/υπέρβαρων οχημάτων που μεταφέρουν τμήματα ανεμογεννητριών, άνω των 100 τόνων. Η εν λόγω μεταφορά τμήματος ανεμογεννήτριας πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Ράχες Φθιώτιδας – Νίκαια Λάρισας. Στα φορτηγά υπήρχε εμπρός όχημα ασφαλείας, καθώς και πίσω, ελέγχοντας την κατάσταση και δίνοντας οδηγίες στους οδηγούς των βαρέων οχημάτων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...