Ποια χώρα έχει τους περισσότερους φορτιστές στην Ευρώπη;

Σε 6 ευρωπαϊκά κράτη δεν αντιστοιχεί ούτε ένας φορτιστής ανά 100 km οδικού δικτύου, ενώ μόνο 1 στους 7 είναι ταχυφορτιστής.

  • -
  • -

Όχι ένα, αλλά δύο προβλήματα παρουσιάζονται σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν στην Ευρώπη και αφορούν τα δίκτυα φόρτισης των χωρών. Πρώτον υπάρχει έλλειψη σταθμών φόρτισης στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερον από τις ήδη υπάρχουσες υποδομές, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ταχυφορτιστών σύμφωνα με τον ACEA - European Automobile Manufacturers’ Association.

Ο οργανισμός προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για αυτό το διπλό πρόβλημα –το οποίο κινδυνεύει να καθυστερήσει την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά– μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κανονισμό που αφορά τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων (AFIR).

acea-fortistes-europi

Έξι χώρες της ΕΕ δεν έχουν ούτε ένα σημείο φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 17 χώρες έχουν λιγότερα από πέντε σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα και μόλις 5 διαθέτουν περισσότερους από 10 φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Ποια χώρα έχει τους περισσότερους φορτιστές;

Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους φορτιστές ανά 100 km δρόμου και εκείνων με τους λιγότερους. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία αντιστοιχεί ένας φορτιστής για κάθε 1,5 χιλιόμετρο οδικού δικτύου (64,3 ανά 100 km), ενώ η Πολωνία – η οποία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη – έχει μόνο έναν φορτιστή για κάθε 150 km (0,7 ανά 100 km).

Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι ακόμα χειρότερα καθώς σε εμάς αντιστοιχεί μόλις ένας φορτιστής για κάθε 250 km οδικού δικτύου (0,4 ανά 100 km)!

Δείτε ακόμη: Επίσημο - Θα μπουν 25.000 φορτιστές στους ελληνικούς δρόμους

fortistis ellada

Η ταχύτητα φόρτισης είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς οι ταχυφορτιστές (με χωρητικότητα άνω των 22 kW) αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου. Μόλις ένας στους επτά σταθμούς της ΕΕ είναι ταχείας φόρτισης. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν χωρητικότητα 22 kW και κάτω και δεν φορτίζουν τα οχήματα με ταχύτητα η οποία να θεωρείτε πρακτική.

Δείτε ακόμη: Φορτιστής ή ταχυφορτιστής: Ποια είναι η διαφορά τους;

Πηγή: ACEA

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...