Πόσο green είναι οι Ευρωπαίοι οδηγοί;

Mελέτη της Fiat για τα στυλ οδήγησης στην Ευρώπη

  • -
  • -

Η Fiat Automobiles παρουσιάζει μία έρευνα για τα στυλ οδήγησης στην Ευρώπη, την πρώτη του είδους που βασίζεται σε μία επιστημονική και στατιστικά αντιπροσωπευτική μέθοδο ανάλυσης από τα συλλεχθέντα στοιχεία των μονάδων ελέγχου του κινητήρα. Το "White Paper" eco:Driver είναι μία μελέτη που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 400.000 eco:Drivers της Fiat στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν αντιπροσωπεύουν σύμφωνα με τη Fiat την πιο ακριβή και εκτεταμένη βάση δεδομένων που έχει ποτέ υπάρξει αναφορικά με τα στυλ οδήγησης και τη δυνατότητα βελτίωσής τους.

 

10 εκατομμύρια διαδρομές, 5.000 οδηγοί, 5 μεγάλες χώρες

Κατά την έρευνα μελετήθηκε λεπτομερώς ενδεικτικό δείγμα όλων των δεδομένων που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από το σύστημα eco:Drive, τη δωρεάν εφαρμογή της Fiat που διατίθεται στο www.fiat.com/ecoDrive. Για να συνταχθεί το "White Paper" eco:Driver, επιλέχτηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα με περισσότερες από 400.000 διαδρομές μέσα από τα 10.000.000 ταξίδια που συγκεντρώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από περισσότερους από 5.000 οδηγούς, σε 5 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία). Κατά την επεξεργασία έγινε σύγκριση μεταξύ των επιδόσεων του οδηγού όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το eco:Drive και του μέσου όρου των επιδόσεων μετά από 30 ημέρες. Οι βαθμοί που αποκτούν οι οδηγοί σύμφωνα με τους τέσσερις δείκτες του συστήματος δημιουργούν τον eco:Index ο οποίος έχει την παρακάτω σύνθεση:

  • 31% για τις σωστές αλλαγές ταχύτητας,
  • 29% για την ομοιόμορφη επιτάχυνση,
  • 25% για τη βαθμιαία επιβράδυνση του αυτοκινήτου και
  • 15% για τη μέση σταθερή ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου.

Αυτοί οι αριθμοί δηλώνουν την ποσοστιαία επίδραση των διαφορετικών κατηγοριών στη συνολική βελτίωση του οδηγού και σε τι αντιστοιχεί αυτή η βελτίωση σε σχέση με τη μείωση του κόστους και των εκπομπών ρύπων.

 

Μείωση 16% σε καύσιμα, ρύπους και έξοδα

Αναλύοντας τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τους καλύτερους eco:Driver, προκύπτει ότι το σύστημα επιτρέπει την επίτευξη, μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς επενδύσεις και κόπο, μιας οικονομίας έως και 16% στα καύσιμα, στις εκπομπές CO2 και στα έξοδα αγοράς καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας από τους καλύτερους eco:Drivers μπορεί να εξοικονομήσει καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου του (υπολογίζεται περίπου 7,5 χρόνια) σχεδόν 3 τόνους CO2 και περίπου 1.600 ευρώ από το κόστος καυσίμων.

Αν όλοι στην Ευρώπη οδηγούσαμε όπως οι καλύτεροι από τους eco:Drivers, μέσα σε ένα χρόνο θα εξοικονομούσαμε 37 δισεκατομμύρια λίτρα πετρελαίου (αντιστοιχούν σε πέντε φορές το πετρέλαιο που παράγεται από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του κόσμου). Η μείωση εκπομπών CO2 θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 90 εκατομμύρια τόνους (ίσο με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές της Πορτογαλίας) και τα χρήματα που θα εξοικονομούσαμε θα έφταναν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ (ένα χρηματικό ποσό μεγαλύτερο από το σύνολο των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του περασμένου έτους).

 

Μια νέα ''κουλτούρα οδήγησης''

Μέχρι σήμερα οι περίπου 50.000 χρήστες του eco:Drive έχουν εξοικονομήσει συνολικά 3.500 τόνους CO2 βελτιώνοντας τις επιδόσεις του αντίστοιχου στυλ οδήγησης. Είναι γεγονός ότι όλοι οι ευρωπαίοι eco:Drivers έχουν επιτύχει βελτιώσεις και, κυρίως, ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη η βελτίωση που επιτεύχθηκε διατηρείται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό εάν λάβουμε υπόψη ότι πάνω από το 50% των χρηστών του eco:Drive έχει ηλικία μικρότερη από τα 35 χρόνια: εν ολίγοις, μπορούμε να μιλάμε για μία νέα γενιά οδηγών που οδηγούν οικολογικά.

Η εφαρμογή eco:Drive δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να συλλέξει τα στοιχεία σχετικά με την οδήγηση μέσω της θύρας USB του συστήματος Blue&Me που έχει εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο. Αφού το ''κατέβασαν'' 140.000 φορές και το χρησιμοποίησαν κανονικά περισσότεροι από 50.000 οδηγοί, το λογισμικό έστειλε τα δεδομένα περίπου δέκα εκατομμυρίων διαδρομών στον server της Fiat ο οποίος τα επεξεργάστηκε για να μετρήσει την απόδοση της οδήγησης βάσει τεσσάρων παραμέτρων:

  1. επιτάχυνση,
  2. επιβράδυνση,
  3. αλλαγή ταχύτητας κιβωτίου και
  4. ταχύτητα κίνησης αυτοκινήτου.

Οι βαθμοί που λαμβάνονται υπόψη σε κάθε έναν από αυτούς τους τέσσερις τομείς καθορίζουν το eco:Index, έναν δείκτη που συνοψίζει την ποιότητα της οδήγησης σε μία βαθμολογία από το 1 έως το 100. Στη συνέχεια οι eco:Drivers λαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές για το πώς θα βελτιώσουν τις επιδόσεις σε κάθε τομέα και, κατά συνέπεια, τον αντίστοιχο δείκτη eco:Index. Μπορούν να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί και να ελέγξουν την οικονομία στην κατανάλωση μέσω της εφαρμογής σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...