Πώς οδηγείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Μεγιστοποιώντας την απόδοση και την αυτονομία

  • -
  • -

Συμβουλές για οικονομική οδήγηση υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές, όσο αφορά τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου - μπορείς να τις βρεις στο αφιέρωμά μας Eco Driving.  Συμβουλές που φυσικά ισχύουν και στην περίπτωση των υβριδικών. Υπάρχουν ωστόσο, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Ας δούμε λοιπόν με ποιες αρχές eco driving μπορούμε να αυξήσουμε την αυτονομία της μπαταρίας και να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τις δυνατότητες ενός ηλεκτρικού οχήματος:

  • Η διάρκεια της μπαταρίας και κατ’ επέκταση τα km που μπορεί κάποιος να διανύσει μετά από κάθε πλήρη φόρτισή της, εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το γκάζι. Όσο πατάμε γκάζι, τόσο μειώνεται η ενέργεια της μπαταρίας και όσο λιγότερο πιέζουμε το δεξί πεντάλ τόσο περισσότερο αυξάνεται η αυτονομία, άρα και η απόσταση που μπορούμε να καλύψουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχύνουμε με σύνεση και να παρακολουθούμε την ένδειξη κατανάλωσης έτσι ώστε να εφαρμόζουμε το βέλτιστο στυλ οδήγησης, π.χ. αφήνοντας το γκάζι νωρίς όταν πλησιάζουμε σε φανάρι που έχει ανάψει κόκκινο.
  • Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως όλα τα υποσυστήματα λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, οπότε όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε τόσο μειώνεται η αυτονομία της μπαταρίας. Π.χ. ο κλιματισμός είναι μεγάλος εχθρός της αυτονομίας.
  • Αν το όχημα διαθέτει επιλογές οδήγησης, χρησιμοποιούμε την επιλογή για την πιο οικονομική οδήγηση (π.χ. Eco ή Ε). Σε αυτή την περίπτωση μεγιστοποιείται η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα (η ενέργεια που συλλέγεται χρησιμοποιείται για την εν κινήσει φόριση της μπαταρίας).
  • Οδηγούμε όσο μπορούμε με τα παράθυρα κλειστά για να μειώσουμε την αεροδυναμική αντίσταση και την κατανάλωση ενέργειας.
  • Μεταφέρουμε μόνο ότι χρειαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε το βάρος.
  • Ακούμε χαλαρωτική μουσική. Αυτό το είδος μουσικής ενθαρρύνει για ένα πιο ήρεμο, οικονομικό και green στυλ οδήγησης.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...