Μην σκορπάς λεφτά σε καύσιμο - 7 λάθη που κάνουμε όλοι [video]

Τρόποι για να εξοικονομήσεις καύσιμο και να κερδίσεις σε χρήματα κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων του καλοκαιριού υπάρχουν. Δες ποιοι είναι αυτοί.

  • -
  • -

Φέτος, τα καύσιμα στοιχίζουν ακριβότερα από ποτέ. Οπότε, για να μπορέσεις πας διακοπές χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία, πρέπει να κάνεις την οδήγησή σου πιο αποδοτική. Ας δούμε ποιοι είναι οι τρόποι για να οδηγείς πιο οικονομικά. 

Τι είναι αυτό που αυξάνει την κατανάλωση

Οι ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας, όπως η γρήγορη επιτάχυνση ή το δυνατό φρενάρισμα, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Γι΄ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να οδηγείς ομαλά και να κάνεις απαλές μεταβάσεις. Μείνε σε χαμηλές ταχύτητες μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα οδήγησης και όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποίησε υψηλές ταχύτητες στο κιβώτιο. Είναι καλύτερο να ακολουθείς τις οδηγίες του δείκτη αλλαγής ταχυτήτων (GSI) του οχήματός σου ή προσπάθησε να αλλάξεις σχέσεις πριν από τις 2.500 σ.α.λ. 

Άσε το start/stop να κάνει τη δουλειά του 

Πολλοί συνηθίζουν να απενεργοποιούν το σύστημα start/stop, θεωρώντας πως έτσι χαλάει η μίζα. Οι κατασκευαστές το έχουν φτιάξει όμως με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλήρως αξιόπιστο. Όταν το όχημα ακινητοποιείται, ο κινητήρας είναι καλό να διακόπτει τη λειτουργία του προκειμένου να μην θερμαίνεται. Σε μικρές στάσεις στα φανάρια, για  παράδειγμα, το μοτέρ στο ρελαντί καταναλώνει περίπου 1 λίτρο την ώρα. 

Απίστευτο! Εκατομμυριούχοι μοιράζουν δωρεάν καύσιμα

Με 110 km/h κερδίζεις πάνω από 10% σε καύσιμο

Διατήρησε σταθερή ταχύτητα. Οι αλλαγές στην ταχύτητα επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου, επομένως είναι προτιμότερο να διατηρείς την ίδια ταχύτητα όσο το επιτρέπει η ροή της κυκλοφορίας και ο δρόμος. Αν το αυτοκίνητο διαθέτει Adaptive Cruise Control (ACC) βάλτο σε λειτουργία. Αποτελεί την τέλεια λύση για να ρυθμίσεις την ταχύτητα σε επιφάνειες χωρίς σημαντική κλίση, όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Από αυτή την άποψη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA ) συνιστά να οδηγείς 10 km/h πιο αργά ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση στα 110 km/h στον αυτοκινητόδρομο βοηθά στην εξοικονόμηση 11% της κατανάλωσης καυσίμου.

Μην πατάς απότομα το φρένο 

Όποτε είναι δυνατόν προσπάθησε να σταματήσεις ομαλά τραβώντας το πόδι σου από το γκάζι, για να εκμεταλλευτείς την αντίθετη πίεση που ασκεί το κιβώτιο ταχυτήτων στον κινητήρα, πριν πατήσεις το πεντάλ του φρένου. Έτσι το αυτοκίνητο φρενάρει προοδευτικά και η κατανάλωση μειώνεται. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη  η πρόβλεψη και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας. Μην βάζεις νεκρά ταχύτητα όταν βρίσκεσαι σε κατηφόρα. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη, αφού εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας αποσυνδέεται από το κιβώτιο ταχυτήτων και υπάρχει επιπλέον κατανάλωση. 

Κλιματισμός ή ανοιχτά παράθυρα

Ο κλιματισμός είναι ένας από τους μη οδηγικούς παράγοντες που καταναλώνει το περισσότερο καύσιμο, μεταξύ 4% και 10% σύμφωνα με τον IEA, ενώ το κατέβασμα των παραθύρων σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες δημιουργεί ένα φαινόμενο αυξημένης οπισθέλκουσας: ο αέρας εισέρχεται στο αυτοκίνητο και δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση το επιβραδύνει και κάνει τον κινητήρα να δουλεύει πιο σκληρά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς τη λειτουργία AUTO του συστήματος AC, έτσι ώστε ο συμπιεστής να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να επιβαρύνει την κατανάλωση. Από τα 80 km/h, όταν η αεροδυναμική παίζει σημαντικό ρόλο, κράτα τα παράθυρα πάντα κλειστά.

tips

Ελέγξε την πίεση των ελαστικών

Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας ασφάλειας, αλλά επηρεάζει επίσης την αποτελεσματική οδήγηση. Σύμφωνα με τον IEA, οι τακτικοί έλεγχοι πίεσης των ελαστικών μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 1,5% καυσίμου. Βασική συμβουλή είναι να κατανείμεις σωστά το φορτίο στο πορτμπαγκάζ για να μοιράσεις το βάρος, το οποίο επηρεάζει επίσης την απόδοση, και στη συνέχεια να προσαρμόσεις την πίεση των ελαστικών. 

Σχεδίασε τη διαδρομή σου

Μία προγραμματισμένη διαδρομή είναι ζωτικής σημασίας για την εξοικονόμηση χρημάτων. Τα απρόβλεπτα γεγονότα, όπως το να χρειαστεί να σταματήσεις λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης ή να χαθείς σε άγνωστους δρόμους, μπορεί να κάνουν το ταξίδι σου άσκοπα μεγάλο και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου. Γι' αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερα να σχεδιάζεις τη διαδρομή σου και να επιλέγεις ώρες της ημέρας που υπάρχει η λιγότερη κίνηση. 

Δες εδώ το βίντεο με τις συμβουλές της SEAT

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...