7 συμβουλές για να κάψεις λιγότερη βενζίνη το Πάσχα

Ένας ειδικός της SEAT S.A. προτείνει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξοικονομήσεις καύσιμο και να βγουν οι διακοπές του Πάσχα φθηνότερες!

  • -
  • -
7 συμβουλές για να κάψεις λιγότερη βενζίνη το Πάσχα

Οι Έλληνες παραδοσιακά «ξεχύνονται» στην επαρχία κατά την περίοδο του Πάσχα. Το «Πάσχα στο χωριό» έρχεται για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, φέτος όμως τα καύσιμα στοιχίζουν ακριβότερα από ποτέ. Η αποδοτική οδήγηση αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για να κάνουν οι οδηγοί με τις οικογένειές τους τις διακοπές τους, χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. Ένας ειδικός της SEAT φτιάχνει τον δικό του επτάλογο της οικονομίας και μοιράζεται μαζί μας τα σημαντικότερα tips προκειμένου να μάθουμε να οδηγούμε πιο οικονομικά.

Πώς θα κάψω λιγότερο καύσιμο;

1. Οδηγήστε ομαλά. Οι ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας, όπως η γρήγορη επιτάχυνση ή το δυνατό φρενάρισμα, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Για αυτόν τον λόγο, «είναι σημαντικό να οδηγείτε ομαλά και να κάνετε απαλές μεταβάσεις», εξηγεί ο Ángel Suárez, μηχανικός στο Τεχνικό Κέντρο της SEAT S.A. Μείνετε σε χαμηλές ταχύτητες μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα οδήγησης και όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε υψηλές ταχύτητες στο κιβώτιο. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες του δείκτη αλλαγής ταχυτήτων (GSI) του οχήματός σας ή προσπαθήστε να αλλάξετε σχέσεις πριν από τις 2.500 σ.α.λ. «Οι υψηλότερες στροφές σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου», λέει ο Ángel.

2. Σβήνετε τον κινητήρα όταν σταματάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν διατηρείτε τον κινητήρα σε λειτουργία όταν το αυτοκίνητό σας δεν κινείται, ο κινητήρας θερμαίνεται και η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται. Έτσι, όταν πρόκειται για μικρές στάσεις στα φανάρια, για  παράδειγμα, ο κινητήρας στο ρελαντί καταναλώνει περίπου 1 λίτρο την ώρα. «Για να  αυτοματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, ολόκληρη η γκάμα της SEAT είναι εξοπλισμένη με  το σύστημα Start&Stop, το οποίο σβήνει τον κινητήρα από προεπιλογή όταν το όχημα  σταματάει», επισημαίνει ο Suárez.

Απίστευτο! Εκατομμυριούχοι μοιράζουν δωρεάν καύσιμα

3. Διατηρήστε σταθερή ταχύτητα. Οι αλλαγές στην ταχύτητα επηρεάζουν την κατανάλωση  καυσίμου, επομένως είναι προτιμότερο να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα όσο το επιτρέπει η ροή της  κυκλοφορίας και ο δρόμος. «Το Adaptive Cruise Control (ACC) που διατίθεται στα  μοντέλα SEAT είναι η τέλεια λύση για να ρυθμίσετε την ταχύτητά σας σε επιφάνειες  χωρίς σημαντική κλίση, όπως οι αυτοκινητόδρομοι», λέει ο Ángel. Από αυτή την άποψη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA ) συνιστά να οδηγείτε 10 km/h πιο αργά ως μέτρο  εξοικονόμησης κόστους. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση στα 110 km/h  στον αυτοκινητόδρομο βοηθά στην εξοικονόμηση 11% της κατανάλωσης καυσίμου.

4. Χρησιμοποιήστε το φρενάρισμα του κινητήρα. «Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε  να σταματήσετε ομαλά τραβώντας το πόδι σας από το γκάζι, για να εκμεταλλευτείτε την  αντίθετη πίεση που ασκεί το κιβώτιο ταχυτήτων στον κινητήρα, πριν πατήσετε το πεντάλ  του φρένου» συμβουλεύει ο Ángel. Έτσι το αυτοκίνητο φρενάρει προοδευτικά χωρίς να  εξαρτάται από το καύσιμο και η κατανάλωση μειώνεται. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη  η πρόβλεψη και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας. «Συχνά συναντάμε ανθρώπους που οδηγούν με νεκρή ταχύτητα όταν βρίσκονται σε κατηφόρα. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη, αφού εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας αποσυνδέεται από το κιβώτιο ταχυτήτων και έχουμε κατανάλωση» λέει ο μηχανικός. «Η σωστή διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε το φρενάρισμα του κινητήρα, δηλαδή, με ενεργοποιημένη την ταχύτητα, σηκώνουμε το πόδι μας από το γκάζι και με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει κατανάλωση καυσίμου», προσθέτει.

5. Κλιματισμός ή ανοιχτά παράθυρα; Ο κλιματισμός είναι ένας από τους μη οδηγικούς παράγοντες που καταναλώνει το περισσότερο καύσιμο, μεταξύ 4% και 10% σύμφωνα με τον IEA, ενώ το κατέβασμα των παραθύρων σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες δημιουργεί ένα φαινόμενο αυξημένης οπισθέλκουσας: ο αέρας εισέρχεται στο αυτοκίνητο και δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση το επιβραδύνει και κάνει τον κινητήρα να δουλεύει πιο σκληρά. «Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πάντα τη λειτουργία AUTO του συστήματος AC, έτσι ώστε ο συμπιεστής να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να επιβαρύνει την κατανάλωση. Από τα 80 km/h, όταν η αεροδυναμική παίζει σημαντικό ρόλο, κρατήστε τα παράθυρα πάντα κλειστά», συνιστά ο Ángel.

6. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας ασφάλειας, αλλά επηρεάζει επίσης την αποτελεσματική οδήγηση. Σύμφωνα με τον IEA, οι τακτικοί έλεγχοι πίεσης των ελαστικών μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 1,5% καυσίμου. Επιπλέον, ο Ángel Suárez συμβουλεύει να «κατανείμουμε σωστά το φορτίο στο πορτμπαγκάζ για να μειώσουμε το βάρος του οχήματος, το οποίο επηρεάζει επίσης την απόδοση, και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε την πίεση των ελαστικών» και, σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρουμε κιβώτιο αποσκευών, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και αυτό θα επιβαρύνει την κατανάλωσή μας.

7. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας. Μία προγραμματισμένη διαδρομή είναι ζωτικής σημασίας για  την εξοικονόμηση χρημάτων. Τα απρόβλεπτα γεγονότα, όπως το να χρειαστεί να σταματήσετε σε  κάποιο μποτιλιάρισμα ή να χαθείτε σε άγνωστους δρόμους μπορεί να κάνουν το ταξίδι σας  άσκοπα μεγάλο και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου. Για αυτόν τον λόγο,  «είναι καλύτερα να σχεδιάζετε τη διαδρομή σας και να επιλέγετε ώρες της ημέρας που  υπάρχει η λιγότερη κίνηση», καταλήγει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...