Τι χρειάζεται για να μπω σε πίστα με το αυτοκίνητο μου;

Η εμπειρία της οδήγησης στην πίστα είναι μοναδική, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να μπει ο καθένας με το αυτοκίνητο του!

  • -
  • -

Ένα αυτοκινητοδρόμιο δεν έχει κατασκευαστεί για αποκλειστική χρήση των αναγκών του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας αποτελούν τη μία πλευρά του νομίσματος. Η δεύτερη, και ίσως σημαντικότερη, είναι η χρήση της από τους φίλους της αυτοκίνησης και ακόμα περισσότερο τους λάτρεις της οδήγησης.

Στον κλειστό χώρο της πίστας,κάθε οδηγός μπορεί να ανακαλύψει τα δικά του όρια, όπως και του αυτοκινήτου του, με ασφάλεια. Χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό και σε μεγαλύτερο βαθμό τους ανθρώπους γύρω του. Οι δημόσιοι δρόμοι δεν αποτελούν πεδίο δοκιμών των δυνατοτήτων μας, με την πίστα να αποτελεί τον μοναδικό ενδεδειγμένο χώρο. Όσοι λιγότερο εμπλεκόμενοι έχουν κάποιες απορίες, τις οποίες και μέσα από τις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε.

Μπορώ να μπω με το αυτοκίνητο μου;

Φυσικά! Δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός για τη χρήση της πίστας όσον αφορά τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου. Ο καθένας μπορεί να οδηγήσει σε ένα αυτοκινητοδρόμιο, ακολουθώντας βασικούς κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς. Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση κράνους από τον οδηγό, αλλά και όποιον άλλον βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Σημαντικό είναι το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ιδιαίτερα όσον αφορά τα φρένα, τα οποία και υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην πίστα.

Πόσες πίστες υπάρχουν;

Δυστυχώς, στην Ελλάδα υφίστανται μόλις δύο αυτοκινητοδρόμια, και συγκεκριμένα αυτά των Μεγάρων και των Σερρών. Η πίστα των Μεγάρων, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα έχει μήκος 2,1 χιλιόμετρα και η διαδρομή έχει πλάτος 11 μέτρων. Αυτή των Σερρών έχει συνολικό μήκος σχεδόν 3,2 χιλιομέτρων και το πλάτος της κυμαίνεται από τα 12 έως 15 μέτρα, ανάλογα το σημείο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πίστες καρτ σε όλη την Ελλάδα που δέχονται και αυτοκίνητα. Σε εκείνες το πλάτος του δρόμου είναι περιορισμένο και οι στροφές συνήθως πολύ κλειστές, οπότε ειδικά τα μεγάλα ή δυνατά αυτοκίνητα δεν βολεύονται. Αποτελούν κι αυτές, ωστόσο, μια λύση για να δοκιμάσει κάποιος το αυτοκίνητό του στο όριο ασφάλεια. 

Μπορώ να μπω και να οδηγήσω όποτε θέλω;

Εξαρτάται από την πίστα. Στις Σέρρεες, ναι. Υπάρχει δυνατότητα χρήσης της πίστας οποιαδήποτε μέρα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη εκδήλωση ή αγώνας, και εκτός από συγκεκριμένες Αργίες του έτους. Αρκεί μια ματιά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της πίστας ή ένα τηλέφωνο στη γραμματεία της, για να δείτε αν η πίστα είναι ελεύθερη για το κοινό τη μέρα που σας ενδιαφέρει.

Στα Μέγαρα, η πίστα δεν είναι ανοιχτή καθημερινά. Λειτουργεί με οργανωμένα trackday, τα οποία προγραμματίζονται είτε από τους ανθρώπους της πίστας είτε από ανεξάρτητες λέσχες. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα για ιδιωτική χρήση της πίστας από κάποιον ενδιαφερόμενο ή μια παρέα οδηγών, κατόπιν συνεννόησης. Φυσικά, το αντίτιμο είναι πιο υψηλό σε αυτή την περίπτωση. 

Πόσο θα πληρώσω;

Όσον αφορά το κόστος, ένα ολοήμερο private track day κοστίζει 80 € στα Μέγαρα, ενώ στις Σέρρες είναι 70 € από Δευτέρα ως Πέμπτη, ενώ Παρασκευή έως Κυριακή αγγίζει τα 80 €. Αξίζει να σημειώσετε, πως στις Σέρρες η παρουσία του συνοδηγού στο αυτοκίνητο χρεώνεται με ένα επιπλέον ποσό 20 €. Αντίθετα, στο αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων, αν θελήσετε να έχετε συνοδηγό εκτός από την επιπλέον χρέωση των 20 €, θα πρέπει το αυτοκίνητο σας να είναι εφοδιασμένο με κλωβό ασφαλείας!

Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης αγωνιστικού αυτοκινήτου;

Αν δεν θέλετε να ταλαιπωρήσετε το αυτοκίνητο σας ή θέλετε να βιώσετε την εμπειρία της οδήγησης μίας ισχυρότερης κατασκευής με έντονο το αγωνιστικό στοιχείο, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ενός αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, όσοι ενδιαφέρονται για να νοικιάσουν στην πίστα των Μεγάρων μπορούν να επισκεφτούν τo HTTC, ενώ σε αυτή των Σερρών μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις Track-speed και RDE.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...