Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικά μαθήματα τοποθέτησης για κάθε οδηγό

Οι αλυσίδες χιονιού γίνονται υποχρεωτικές, αλλά το θέμα είναι πως θα τις τοποθετούν οι οδηγοί, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

  • -
  • -

Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, ο υφυπουργός, Μιχάλης Παπαδόπουλος, αρμόδιος για τις Μεταφορές, εξήγγειλε δράσεις επιμόρφωσης για την εκμάθηση της τοποθέτησης και αφαίρεσης των αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Σαββατοκύριακο από τις έξι», ο υφυπουργός, επανέλαβε ότι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όταν βγουν οι ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας ή των Διευθύνσεων της Τροχαίας ότι έρχεται χιονιάς, όπως προβλέπει το άρθρο 52 του ΚΟΚ, πρέπει το αυτοκίνητο να είναι εφοδιασμένο με αλυσίδες.

alisides

Ο κύριος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί οδηγοί που δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις αλυσίδες και για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προβλέψαμε οι υποψήφιοι οδηγοί, στις σχολές οδηγών, να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στο να βάζουν και να βγάζουν αλυσίδες και το δεύτερο που είναι σημαντικό και το ανακοινώνω πρώτη φορά σήμερα είναι ότι ξεκινούν διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Δήμους. Το πρώτο θα γίνει στον Δήμο Γλυφάδας. Θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει στην Κοζάνη. Όπου η τροχαία μαζί με τα συνεργεία ή τα ΚΤΕΟ ή ακόμη και εταιρίες που προθυμοποιούνται, θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να τους εκπαιδεύουν πως μπαίνουν και πως βγαίνουν οι αλυσίδες».

Πόσο είναι το πρόστιμο για τις αλυσίδες

Ο υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η ορθή χρήση των αντιολισθητικών είναι παράγοντας ασφαλούς οδήγησης σε έκτακτες καιρικές συνθήκες. Όσο για το ποιοι πρέπει να μεριμνούν ώστε να μένουν οι δρόμοι ανοιχτοί, είπε πως η πολιτεία, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, είναι υπεύθυνοι.

Σε ερώτημα σχετικά με την επιβολή προστίμου, ο κύριος Παπαδόπουλος διευκρίνισε, ότι ο ΚΟΚ προβλέπει ότι είναι 40 ευρώ το πρόστιμο, αλλά το θέμα δεν είναι το πρόστιμο. Το θέμα είναι να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι έτσι διατηρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του με ασφάλεια στην κυκλοφορία και στην κίνηση με τον χιονιά ή με τον παγετό. Να γλυτώσουμε επιτέλους από τα ατυχήματα και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...