Αυτός είναι ο πιο μακρύς δρόμος του κόσμου!

Με μήκος που αντιστοιχεί περίπου στο 75% της συνολικής περιφέρειας του πλανήτη και περνώντας μέσα από 17 διαφορετικά κράτη, δικαίως φέρει τον τίτλο.

  • -
  • -

Αν και το συνολικό μήκος της είναι κάτι για το οποίο ακόμη ο κόσμος δεν έχει κατασταλάξει μιας και υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των διάφορων εκδοχών της, σίγουρα έχουμε να κάνουμε με τον μακρύτερο δρόμο του κόσμου. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η Παναμερικανική Οδός (ή Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος, Pan-American Highway) έχει μήκος 48.000 χιλιόμετρα, ενώ άλλοι λένε ότι είναι 25.000 χιλιόμετρα.

Δεν είναι απλό να προσδιοριστεί το ακριβές μήκος αυτού του ατελείωτου δρόμου, για δύο λόγους. Πρώτον, το γεγονός ότι εκτείνεται τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Αμερική, καθιστά δύσκολη τη μέτρηση κάθε τμήματος του. Δεύτερον, στον υπολογισμό περιλαμβάνονται κάθε φορά διαφορετικά τμήματα του. Μερικοί μετρούν μόνο την πραγματική διαδρομή της ίδιας της Παναμερικανικής Οδού, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν και τα μέρη που συνδέουν την Παναμερικανική Οδό με μερικές από τις πιο σημαντικές πόλεις της Νότιας Αμερικής.

long road

Σε γενικές γραμμές, μπορεί κανείς να πει ότι αν μετρήσετε μόνο την πραγματική διαδρομή, το συνολικό μήκος είναι 25.750 χιλιόμετρα. Ωστόσο, εάν στον υπολογισμό συμπεριληφθούν και όλες οι ανεπίσημες διαδρομές, τότε το συνολικό μήκος θα είναι περίπου 45.000 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά, αντί για έναν μόνο δρόμο, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αρτηριακών δρόμων που εκτείνονται κυρίως κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού των δύο αμερικανικών ηπείρων.

Πού ξεκινάει και πού τελειώνει ο μακρύτερος δρόμος του κόσμου;

Η πλήρης (αν και όχι εξ ολοκλήρου) Παναμερικανική Οδός εκτείνεται από την Αλάσκα στη Χιλή, διασχίζοντας έτσι τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, τις πολιτείες της Κεντρικής Αμερικής, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, το Περού και την Αργεντινή, με συνδέσεις με τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Δείτε ακόμη: Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος του κόσμου! [video]

Λόγω του μεγάλου μήκους της, η Παναμερικανική Οδός όπως καταλαβαίνεται απέχει πολύ από το να είναι ομοιόμορφη. Περνώντας μέσα από 17 κράτη, 6 χρονικές ζώνες και 4 κλιματικές ζώνες είναι αδύνατο, όλο το μήκος του δρόμου να είναι παρόμοιο σε εμφάνιση. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι αλλαγές στις εθνικές διοικήσεις κατά μήκος της διαδρομής έχουν προφανείς συνέπειες και στην ποιότητα του δρόμου.

Δείτε ακόμη: Ο δρόμος με τις περισσότερες γέφυρες στον κόσμο! [video]

Μπορώ να διασχίσω ολόκληρη την διαδρομή χωρίς διακοπή;

Δυστυχώς όχι, και αυτό για δύο λόγους. Αρχικά, να αναφέρουμε πως υπάρχει ένα κενό μόλις 87 χιλιομέτρων, μεταξύ Παναμά και Κολομβίας, καλυμμένο από εξαιρετικά πυκνό, άγριο δάσος που σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμη ανεξερεύνητο. Ο μόνος πρακτικός τρόπος για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο είναι δια θαλάσσης, περνώντας από την Κολομβία στον Παναμά.

Δείτε ακόμη: O πιο ανηφορικός δρόμος του κόσμου!

Επιπλέον, μπορεί να είναι επικίνδυνο να ταξιδεύετε κατά μήκος ορισμένων τμημάτων του δρόμου ως αποτέλεσμα του ανταρτοπόλεμου που υπάρχει στην περιοχή, καθώς και πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων κατά την περίοδο των βροχών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...