Γκορμπατσόφ: Ποιο ήταν το πολυτελές αυτοκίνητο που εξαφάνισε για πάντα;

Αποκαλούνταν το πιο όμορφο αυτοκίνητο της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όχι μόνο το κατάργησε, αλλά το εξαφάνισε από προσώπου γης. Διαβάστε την ιστορία.

  • -
  • -

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 91 ετών. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον σύγχρονο κόσμο. Μεγάλος οραματιστής και μεταρρυθμιστής, ο γνωστός και ως ο «Γκόρμπι» συνέβαλε τα μέγιστα στην ριζική αλλαγή του πολιτικού κλίματος, εξομαλύνοντας τις αμερικανοσοβιετικές σχέσεις και βάζοντας τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ως σπουδαίος αυτός πολιτικός έγραψε ιστορία, με τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου να του αποδίδουν τα εύσημα. Τι σχέση έχει όμως με τα αυτοκίνητα και πώς διέλυσε ένα ολόκληρο πρόγραμμα παραγωγής;

chaika

Το 1959 λανσαρίστηκε στη Σοβιετική Ένωση η πολυτελής μάρκα Chaika (που σημαίνει «γλάρος») από την κατασκευάστρια εταιρεία GAZ (Gorky Automobile Plant). Αρχικά, κυκλοφόρησε το GAZ-13 και στη συνέχεια (1977) το GAZ-14, με την παραγωγή των δύο οχημάτων να αλληλοκαλύπτεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αυτοκίνητα αυτά περιγράφονταν ως λιμουζίνες και διακρίνονταν για την επιβλητική εμφάνιση, τους άνετους χώρους, τα πολυτελή καθίσματα, τα προηγμένα για την εποχή ηλεκτρονικά συστήματα και την ισχύ τους. Κυκλοφόρησαν σε κλειστή μορφή αλλά και σε cabrio, με την παραγωγή τους να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Αυτοκίνητα που δεν μπορούσε να αγοράσει ο απλός λαός

Το πιο σύγχρονο GAZ-14 κατασκευάζονταν σε 1.000 μονάδες ετησίως, τροφοδοτούνταν από έναν κινητήρα 5.526 cc με διπλά καρμπυρατέρ και απόδοση 220 PS. Οι σχεδιαστές διατείνονταν πως είναι ότι καλύτερο από άποψη κύρους και στη Σοβιετική Ένωση το χαρακτήριζαν ως το πιο όμορφο αυτοκίνητο του κόσμου.

chaika

Το αυτοκίνητο δεν ήταν προς πώληση στον λαό. Μπορούσαν να το αποκτήσουν μόνο αξιωματούχοι και πολιτικοί. Συχνά προσφέρονταν ως δώρο για τις υπηρεσίες τους σε διάσημα πρόσωπα, όπως στην Valentina Tereshkova, την πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, αλλά και σε φημισμένους αθλητές. Το Chaika έγινε επίσης, το αυτοκίνητο των διπλωματών, ενώ ένα όχημα δόθηκε και στον τότε επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το συγκεκριμένο μάλιστα, είχε επιμεληθεί ο διάσημος μόδιστρος Pierre Cardin.

Για χρόνια, τα Chaika αποτελούσαν το στολίδι της ελίτ της Σοβιετικής Ένωσης. Υπουργοί, σύμβουλοι, δικαστές, στρατηγοί και συγκεκριμένοι άνθρωποι, κυκλοφορούσαν μόνο με GAZ-13 ή GAZ-14, επιδεικνύοντας την ανωτερότητά τους.

Έκαψε ακόμη και τα σχέδια του αυτοκινήτου ο Γκορμπατσόφ

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αλλαγής, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πήρε την απόφαση να διαλύσει τη μάρκα Chaika. Η περεστρόικα δεν μπορούσε να συμβαδίζει με κάτι τόσο πολυτελές και υπερβολικά πλούσιο. Για να πετύχουν οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, έπρεπε τα GAZ-13 και GAZ-14 να εξαφανιστούν από τους δρόμους της Σοβιετικής Ένωσης.

chaika

Το 1988, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Γκορμπατσόφ διέταξε τους αξιωματούχους να εγκαταλείψουν τα Chaika και να μετακινούνται με πιο ταπεινά αυτοκίνητα. Η ιδέα του Γκορμπατσόφ ήταν να δείξει ότι η σοβιετική πολιτική ελίτ δεν θα απολάμβανε πλέον είδη πολυτελείας, αλλά θα ερχόταν πιο κοντά στον απλό κόσμο.

Δείτε ακόμη Ποια αυτοκίνητα κατασκευάζονται στην Ουκρανία;

Για να αποδείξει ότι το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και λαού θα κλείσει, ο ισχυρός άνδρας της ΕΣΣΔ, όχι απλά διέκοψε την παραγωγή των αυτοκινήτων, αλλά κατέστρεψε όλο τον εξοπλισμό, τα έγγραφα με τις προδιαγραφές και τις τεχνικές σημειώσεις. Χρόνια αργότερα, η χώρα επιχείρησε να επαναφέρει την Chaika στην παραγωγή, όμως η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς. Η πολυτελής μάρκα της Σοβιετικής Ένωσης χάθηκε για πάντα.

Πηγή: rbth.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...