Η πιο ξεχωριστή γέφυρα της Ελλάδας - Η άγνωστη ιστορία

Δεν είναι το Ρίο-Αντίρριο, το γεφύρι της Άρτας ή εκείνη στη Χαλκίδα. Είναι μια γέφυρα που ξέρουν λίγοι και έχουν περάσει ακόμα λιγότεροι.

  • -
  • -

Η γέφυρα Ντε Μποσέ, γνωστή και ως Γέφυρα Δεβοσέτου, αποτελεί ένα αριστούργημα της μηχανικής και ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Κεφαλονιάς, το οποίο έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν οι κάτοικοι του νησιού και να θαυμάζουν οι επισκέπτες.

Χτισμένη το 1813 πάνω από τον κόλπο του Αργοστολίου, με μήκος 689,9 μέτρα, αγγίζει τα όρια του θαύματος, φέροντας τον τίτλο της μεγαλύτερης πέτρινης γέφυρας στον κόσμο, πάνω από τη θάλασσα.

nte-mpose-gefyra-gefira-kefalonia-argostoli

Ποια είναι η ιστορία της γέφυρας Ντε Μποσέ στην Κεφαλονιά;

Η ιστορία της γέφυρας ξεκινά με τον Ελβετό μηχανικό Σαρλ Ντε Μποσέ, ο οποίος, αναλαμβάνοντας την διοίκηση της Κεφαλονιάς κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, όραματίστηκε την κατασκευή της. Σκοπός του ήταν η σύνδεση του Αργοστολίου με την υπόλοιπη Κεφαλονιά, διευκολύνοντας την πρόσβαση και βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Δείτε ακόμα: Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Τι χτυπήματα αντέχει; - Πέφτει αν συγκρουστεί πλοίο;

Η κατασκευή της γέφυρας αποτέλεσε άθλο, καθώς πραγματοποιήθηκε με τα περιορισμένα μέσα της εποχής. Χιλιάδες εργάτες, αξιοποιώντας ντόπια υλικά, μόχθησαν για χρόνια, χτίζοντας καμάρα προς καμάρα το μνημειώδες αυτό έργο. Η ολοκλήρωσή του το 1813 σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Κεφαλονιά, ενισχύοντας την οικονομική της ανάπτυξη και αναβαθμίζοντας την θέση της στο Ιόνιο Πέλαγος.

argostoli-kefalonia-gefira-gefyra-nte-mpose

Ποια είναι η κατάσταση της γέφυρας Ντε Μποσέ σήμερα;

Σήμερα, η Γέφυρα Ντε Μποσέ στέκει αγέρωχη, αγγίζοντας με την επιβλητικότητά της τα γαλάζια νερά του κόλπου. Κατά περιόδους έχει υποστεί φθορές, με τμήμα της να έχει καταρρεύσει το 2011, ωστόσο πλέον έχουν γίνει οι απαραίτητες επιδιορθώσεις και παραμένει ένα σύμβολο αντοχής και πνεύματος.

Η γέφυρα αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της αρτιότητα, να περπατήσουν πάνω της (παλιά περνούσαν και αυτοκίνητα όμως τώρα έχει γίνει αποκλειστικά πεζόδρομος), απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα ή απλά να νιώσουν την αύρα της ιστορίας που την περιβάλλει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...