Ελλάδα: Ποιος νέος αυτοκινητόδρομος δεν θα έχει διόδια;

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 80 km συνδέοντας δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Το απίστευτο είναι πως δεν θα έχει διόδια.

  • -
  • -

Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων, με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ να επενδύονται για σημαντικά έργα οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά και υποδομές, όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Μεταξύ των οδικών έργων περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκη – Έδεσσα. Μάλιστα η Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ ήδη άναψε το πράσινο φως για το διαγωνισμό. Το έργο ενδεικτικού προϋπολογισμού 358,8 εκατομμυρίων συν ΦΠΑ, μήκους 80 χιλιομέτρων, έχει 3 έτη κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη περίοδο λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

Όπως σημείωσε ο υπουργός τα οχήματα θα κινούνται ελεύθερα, χωρίς διόδια. «Δεν έχουμε ιδεολογικές εμμονές, διότι θέλουμε τα έργα να γίνονται γρήγορα, με ασφάλεια και με χαμηλό κόστος. Δεν διστάσαμε και ούτε θα διστάσουμε να συνεργαστούμε με ιδιώτες προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ή και να ξεμπλοκάρουμε έργα. Η εξυπηρέτηση των πολιτών και η πραγματοποίηση των έργων, ναι είναι αυτοσκοπός για εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Καραμανλής.

Το Flyover λύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης

Επίσης, απαντώντας για το FlyOver, τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που δίνει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές. «Το FlyOver θα ανακουφίσει πολύ την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο, εναέριο αυτοκινητόδρομο, προϋπολογισμού 373 εκ. ευρώ, που θα κάνει τη ζωή και τη μετακίνηση των πολιτών πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Ο σχεδιασμός για την υλοποίησή του προχωρά σε χρόνο ρεκόρ και ήδη έχουμε προσωρινό ανάδοχο».

Δείτε εδώ όλες οι τιμές διοδίων στις εθνικές οδούς της Ελλάδας

Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε ένα έργο που θεωρείτο «ντροπή από το 2000» και αφορούσε το λεγόμενο «ορφανό χιλιόμετρο» στην Ποτίδαια, το οποίο ήδη έχει παραδοθεί. «Είχαμε δεσμευτεί, ότι οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να πάνε πιο γρήγορα και ασφαλέστερα στη Χαλκιδική. Και αυτό κάναμε. Και επιπλέον προχωράει κανονικά και ο οδικός άξονας Θέρμη–Γαλάτιστα, που έχει ανάλογη θλιβερή ιστορία με το «ορφανό» χιλιόμετρο. Και μπορώ να σας πω ότι προς το τέλος Αυγούστου και αυτό το έργο θα έχει τελειώσει, ώστε η πρόσβαση προς το δεύτερο και τρίτο πόδι της Χαλκιδικής να είναι πλέον ευκολότερη».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...