Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια

Όταν ξεκινήσει η λειτουργία του θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης. Διαθέτει συρμούς τελευταίας τεχνολογίας και τα πιο προηγμένα συστήματα.

  • -
  • -

Έπειτα από σχεδόν 2 δεκαετίες, καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων και πολλά προβλήματα, το Μετρό της Θεσσαλονίκης επιτέλους είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Μετά και την υπογραφή της σύμβασης για τη λειτουργία και τη συντήρησή του στο εργοτάξιο του σταθμού «Αγία Σοφία», ανάμεσα στη Διοίκηση της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» και την κοινοπραξία «THEMA ΑΕ», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία.

metro

Το φθινόπωρο του 2024 θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια της βασικής γραμμής και στα τέλη της άνοιξης του 2025 η επέκταση προς Καλαμαριά. Οι 13 σταθμοί της βασικής γραμμής είναι σχεδόν ολοκληρωμένοι, αφού απομένουν μόνο τα ηλεκτρομηχανολογικά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Θεσσαλονίκη, το 2024, θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, με ενσωματωμένα τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας.

metro

Οι κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερσύγχρονο μέσο μεταφοράς που θα εξασφαλίσει γρήγορες, άνετες, ασφαλείς, φθηνές και «πράσινες» μετακινήσεις.

Οι υποχρεώσεις της THEMA

Η ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει τη λειτουργία και συντήρηση, είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει αναφορά σε μηνιαία βάση, περιγράφοντας αναλυτικά τυχόν συμβάντα και προβλήματα. Η «Ελληνικό Μετρό» βάσει της σύμβασης μπορεί να έχει σε στενή επιτήρηση την κοινοπραξία THEMA και διατηρεί το δικαίωμα τακτικών επιθεωρήσεων.

metro

Επίσης, ο ιδιώτης πρέπει μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες να προσλάβει 65 άτομα, τα οποία θα εκπαιδευτούν από τον κατασκευαστή του μετρό και θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους τους υπόλοιπους. Σε πλήρη λειτουργία, μαζί με την επέκταση προς Καλαμαριά, εκτιμάται ότι η THEMA θα έχει περί τους 400 εργαζομένους.

Υποχρεώσεις, όπως είναι:

  • η κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων προσωπικού,
  • οι πιστοποιήσεις για την έναρξη λειτουργίας,
  • η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος,
  • η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση παγίων, εξοπλισμού και ανταλλακτικών,
  • οι υπηρεσίες καθαρισμού, φύλαξης και διαχείρισης αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου,
  • η ενσωμάτωση των έργων που αφορούν στα ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ) συστήματα και τις νέες γενιές τροχαίου υλικού, καθώς και
  • η παραλαβή και διαχείριση ανταλλακτικών, αναλώσιμων και ειδικών εργαλείων. 

Το βασικό έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα διαθέτει:

  • 13 σταθμούς.
  • 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
  • 18 συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, που έχουν παραληφθεί, με επιπρόσθετους 15 που έχουν συμβασιοποιηθεί, πλήρως κλιματιζόμενους, χωρητικότητας 450 ατόμων, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό.
  • Συστήματα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Κάθε ώρα, το Μετρό θα εξυπηρετεί κατά μέγιστο 18.000 επιβάτες ανά κατεύθυνση, ενώ με την ολοκλήρωση και της επέκτασης προς την Καλαμαριά, προβλέπεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες.

Η εικόνα της πόλης αλλάζει

Άμεσο όφελος θα είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ο περιορισμός του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτιμάται ότι θα κινούνται καθημερινά περίπου 57.000 λιγότερα ΙΧ, με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 212 τόνους ημερησίως.

metro

Διευκολύνεται, έτσι, η πρόσβαση στο κέντρο για τους κατοίκους πολλών περιοχών, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται με χρονοβόρες μετακινήσεις ή τις αποφεύγουν, αδυνατώντας να καλύψουν το κόστος αυτής της μεταφοράς.    

Η Θεσσαλονίκη, με το Μετρό, γίνεται μια ακόμη πιο ελκυστική, σύγχρονη και λειτουργική πόλη, περισσότερο φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προβάλλοντας και την πλούσια ιστορία της, μέσα από την ανάδειξη μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

metro

Δείτε ακόμη: Τα 10+1 μεγάλα έργα υποδομών που «τρέχουν» ήδη και αλλάζουν την Ελλάδα

Ταυτόχρονα, όμως, η Θεσσαλονίκη αποκτά και ένα σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα, καθώς θα διαθέτει επιπλέον δυνατότητες για να φιλοξενήσει πολλές περισσότερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αυτό συνεπάγεται άμεσα και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης, ως μιας δυναμικής και εξωστρεφούς μητρόπολης, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα των Βαλκανίων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...