Σκάνδαλο Uber στη Γαλλία. Άλλαξε νόμους για χάρη της ο Μακρόν;

Ο Εμμανουέλ Μακρόν κατηγορείται ότι βοήθησε στην εδραίωση της Uber κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομίας.

  • -
  • -

Η γνωστή υπηρεσία μετακίνησης Uber έγινε ευρέως γνωστή στην Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας, μερικά χρόνια πριν. Αν και σήμερα έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας στην Ελλάδα, αυτό δεν ισχύει σε άλλες χώρες και παραμένει μια από τις διασημότερες επιλογές για εντός πόλης μετακινήσεις. Στη Γαλλία, ορισμένες αποκαλύψεις ξεσκεπάζουν σκάνδαλο ανάμεσα στη γαλλική θυγατρική της Uber και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Υποστηρίζεται, ότι με τον τελευταίο στη θέση υπουργού Οικονομικού (έτη 2014-2016), η εταιρεία ευνοήθηκε σημαντικά με τροπολογίες κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες της. Σύμφωνα με τη Le Monde, έγιναν πολλές συναντήσεις στο γραφείο του υπουργού, ενώ υπήρχε μια σειρά επικοινωνίας με τηλεφωνικές κλήσεις και SMS ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι καταγγελίες για τη «λεηλασία της χώρας» δεν έλειψαν από την επικεφαλής της κοινοβουλετικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Uber τόνισε ότι προφανώς υπήρξαν συναντήσεις με τον Εμμανουέλ Μακρον, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη δραστηριότητά της από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Πληροφορικής. Από την άλλη, το Μέγαρο Ελιζέ είπε ότι ο υπουργός Οικονομίας, «φυσικά» και είχε επαφές με διάφορες εταιρείες οι οποίες εμπλέκονταν σε ριζικές αλλαγές σε διάφορους τομείς υπηρεσιών, οι οποίες διευκολύνονταν από την άρση διοικητικών και ρυθμιστικών κωλυμάτων.

Δείτε ακόμη: Συνέλαβαν οδηγό ταξί - Δεν είχε άδεια ούτε ταξίμετρο

Μάλιστα, η Uber τόνισε ότι η υπηρεσία Uber Pop που επέτρεπε στους χρήστες της εφαρμογής να καλούν ιδιώτες οδηγούς και όχι κατόχους άδειας ταξί ή εργαζόμενους της εταιρείας, άρθηκε γρήγορα και λειτούργησε από τις αρχές του 2014 έως και το 2015. Το σκάνδαλο στη Γαλλία ξέσπασε αφού η εταιρεία Uber βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών σε πολλές χώρες, όταν μια διαρροή εγγράφων παρουσιάζει την Uber να μοιράζει χρήματα και μετοχές σε ισχυρά πολιτικά πρόσωπα. Το Uber Gate βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.

Πηγή: lemonde.fr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...