Μάχη στα μικρά SUV: Τα 13 υβριδικά της ελληνικής αγοράς

Οι καλοί χώροι μαζί με τη λογική κατανάλωση καυσίμου αλλά και την περιζήτητη περιπετειώδη εμφάνιση ενός crossover, καθιστούν τα συγκεκριμένα μοντέλα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.

  • -
  • -

Όσο το μερίδιο αγοράς των crossover αυξάνεται, τόσο οι κατασκευαστές επενδύουν περισσότερο στην εξέλιξή τους. Τα crossovers και SUV είναι από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα, καθώς καταφέρνουν να ικανοποιήσουν διαφορετικές ανάγκες, χωρίς σπουδαίες παραχωρήσεις σε κανέναν τομέα. Φυσικά, ο εξηλεκτρισμός τους προχωράει με αμείωτο ρυθμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη πολλών, διαφορετικών υβριδικών προτάσεων στην αγορά.

Παρακάτω ακολουθούν τα καλύτερα υβριδικά crossovers χωρισμένα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Όπως είναι λογικό -με βάση την κατηγορία τιμής τους- οι περισσότερες επιλογές χρησιμοποιούν την ήπια υβριδική τεχνολογία που με μικρό κόστος, καταφέρνει να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Εννοείται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις με full hybrid συστήματα, ενώ τα κορυφαία Plug-In Hybrid μπορεί να δίνουν πιο πολλά, αλλά κοστίζουν και σημαντικά περισσότερο. Πατώντας πάνω στο όνομα κάθε μοντέλου, μεταφέρεστε αυτόματα στην αναλυτική τους δοκιμή - ή σε άρθρο με περισσότερες πληροφορίες.

Ήπια υβριδικά – Mild Hybrid

Ο κύριος βενζινοκινητήρας συνοδεύεται από έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα, που αναλαμβάνει την αθόρυβη εκκίνηση κατά τη λειτουργία του start/stop και υποβοηθά στην επιτάχυνση, αφαιρώντας φορτίο από το θερμικό μοτέρ, άρα μειώνοντας και την κατανάλωση. Τα κορυφαία ήπια υβριδικά αυτή τη στιγμή είναι το Kia Stonic, το Hyundai Bayon, το Ford Puma, το Renault Captur, το Suzuki Vitara, το Jeep Renegade και το Fiat 500X.

Τα δύο τελευταία είναι τα μόνα που μπορούν να κινηθούν σε πολύ χαμηλές ταχύτητες μόνο με ρεύμα. Το Kia Stonic με το Hyundai Bayon, αναμφίβολα ξεχωρίζουν για το κορυφαίο value for money που προσφέρουν.Το Suzuki Vitara από τη δική του πλευρά έχει να επιδείξει έναν πολύ αποδοτικό κινητήρα με χαμηλή κατανάλωση, αλλά και δυνατότητα συνδυασμού με τετρακίνηση. Τέλος, το Ford Puma είναι… μια κατηγορία μόνο του στο κομμάτι της οδικής συμπεριφοράς. Πρόκειται σίγουρα για το πιο διασκεδαστικό και συμμετοχικό μοντέλο της κατηγορίας. Οι τιμές των Mild Hybrid crossovers της μικρής κατηγορίας ξεκινάνε περίπου από τις 20.000 €.

Υβριδικά – Full Hybrid

Πρόκειται για τα μοντέλα που ο βενζινοκινητήρας συνδυάζεται με ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα, με τον τελευταίο να μπορεί να κινήσει αυτόνομα το αυτοκίνητο. Στο μποτιλιάρισμα και τις χαμηλές ταχύτητες ξοδεύεται η ενέργεια που συλλέχθηκε κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα, οπότε η κατανάλωση καυσίμου σε αστικές συνθήκες είναι εξαιρετικά μειωμένη. Όταν χρειάζεται περισσότερη ισχύς, ο βενζινοκινητήρας ξεκινάει και λειτουργεί ως το κύριο μοτέρ του αυτοκινήτου.

Το Suzuki Vitara Strong Hybrid και το Toyota Yaris Cross Hybrid είναι δύο κορυφαία υβριδικά crossover. Αμφότερα είναι διαθέσιμα και ως τετρακίνητα -το Suzuki έχει κανονική τετρακίνηση, το Toyota χρησιμοποιεί έναν δεύτερο κινητήρα για την κίνηση των πίσω τροχών- και μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετά χαμηλές καταναλώσεις εντός πόλης. Επιπλέον, δεν δεσμεύουν τον οδηγό τους με την υποχρέωση φόρτισης της μπαταρίας, αφού αυτή δεν φορτίζει από την πρίζα. Οι νεότερες προτάσεις στην κατηγορία των υβριδικών crossover είναι το νέο Nissan Juke Hybrid, το οποίο πετυχαίνει αξιοσημείωτα χαμηλή κατανάλωση, πολύ καλές επιδόσεις και ευχάριστη οδική συμπεριφορά, αλλά και το στυλάτο Renault Captur E-Tech που βασίζεται στο ίδιο υβριδικό σύστημα. Οι τιμές των Hybrid SUV ξεκινούν περίπου από τις 22.000 €. 

Επαναφορτιζόμενα υβριδικά – Plug-In Hybrid

Πρόκειται για την πιο «ηλεκτρική» υβριδική τεχνολογία αφού προσφέρουν χαρακτηριστικά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Έχουν μεγαλύτερες μπαταρίες που φορτίζουν από ανάκτηση, αλλά κυρίως, από την πρίζα και μπορούν να δώσουν ακόμη και πάνω από 50 χιλιόμετρα κίνησης χωρίς να πάρει μπροστά το μοτέρ εσωτερικής καύσης. Οι ισχυρότεροι ηλεκτροκινητήρες τους, επιτρέπουν την κίνηση με ταχύτητες έως και τα 140 km/h, ενώ όταν εξαντληθεί η ενέργεια στις μπαταρίες, τότε αναλαμβάνει δράση ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, εξαλείφοντας τα άγχη αυτονομίας.

Τα μοναδικά PHEV στην κατηγορία των μικρών crossovers είναι τα Jeep Renegade 4xe και Renault Captur E-Tech. Το πρώτο είναι αποκλειστικά τετρακίνητο και διατίθεται με ισχύ έως 240 ίππων. Το δεύτερο, είναι διαθέσιμο μόνο σε εμπροσθιοκίνητη έκδοση και το σύστημα κίνησης αποδίδει 160 ίππους. Αμφότερα έχουν ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου σε αστικές συνθήκες. Λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας τους όμως και των ακριβών μηχανικών μερών, οι τιμές τους κυμαίνονται σημαντικά υψηλότερα συγκριτικά με τα μοντέλα των Mild Hybrid και Full Hybrid κατηγοριών. Θα τα βρείτε από περίπου 40.000 €, τιμή αρκετά «αλμυρή» αλλά είναι ένας από τους πιο προσιτούς τρόπους για να αποκτήσετε ένα Plug-In Hybrid και όλα τα οφέλη τους.. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...