Fuel Pass 2: Πώς θα πάρεις την επιδότηση – Ποια είναι τα κριτήρια;

Μάθε πόσο αυξήθηκαν τα ποσά για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πόσο πέφτει η βενζίνη και πότε ανοίγει η πλατφόρμα.

  • -
  • -

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε πως ο δεύτερος κύκλος της ενίσχυσης καυσίμων για το Fuel Pass 2 θα έχει διάρκεια τρεις μήνες ( Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) και αυξάνεται στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ από τα 35 για τις μοτοσυκλέτες – στα νησιά ανεβαίνει στα 100 € και 70 € αντίστοιχα - ήρθε η σειρά των αρμόδιων υπουργών να εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Όπως ανέφεραν οι κύριοι Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Fuel Pass 2, εκτός από τα μεγαλύτερα ποσά, διευρύνονται και οι δικαιούχοι. Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.

Τα 80 και 100 ευρώ είναι με ψηφιακή κάρτα

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι ωφελούμενοι θα λάβουν την επιδότηση με τη μορφή ψηφιακής ηλεκτρονικής κάρτας. Για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να λαμβάνουν την επιδότηση κατευθείαν στην τράπεζα.

Ωστόσο, όσοι λάβουν το Fuel Pass 2 με ψηφιακή κάρτα, η επιδότηση προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 € που ίσχυε στην προηγούμενη ενίσχυση.  

Αναλυτικά:

  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα και 80 με κάρτα
  • Στα νησιά, για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα και 100 με κάρτα
  • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα
  • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα, 70 με κάρτα


Η τιμή της βενζίνης πέφτει στα 2 ευρώ

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, με αυτή την παρέμβαση κατά μέσο όρο καλύπτονται περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, δηλαδή γίνεται κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων. «Αυτή η επιδότηση με τα σημερινά δεδομένα ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ» ανέφερε. Πρακτικά η επιδότηση μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα.

fuel

Παραδείγματα μείωσης τιμής βενζίνης

Κάποια παραδείγματα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς έχουν ως εξής:

Για τα 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα, μετά την επιδότηση,

-Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.

-Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.

-Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.

Όσο για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους πολίτες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το 2022.

Οι δικαιούχοι για την επιδότηση καυσίμων

Δικαιούχος του fuel pass είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος, έως συνολικά 45.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Fuel Pass 2: Στα 80 € η επιδότηση για καύσιμα – 100 € στα νησιά

fuel

Όπως και με το προηγούμενο Fuel Pass, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η επιδότηση θα έχει τρίμηνη διάρκεια και αφορά τους Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Θα είναι διαθέσιμη και πάλι στο vouchers.gov.gr και αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...