Νέο Honda Civic - Η πρώτη παρουσίαση [video]

Ταξιδεύουμε στην Ισπανία και σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις από το νέο Honda Civic!

  • -
  • -

Με το λανσάρισμα του Civic η Honda δείχνει εμπιστοσύνη στην συρρικνούμενη κατηγορία των hatchbacks, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μεγαλύτερο σε διαστάσεις αυτοκίνητο που μπαίνει στα χωράφια της κατηγορίας D. Και ταυτόχρονα ολοκληρώνει τον εξηλεκτρισμό της Ευρωπαϊκής γκάμας. Το GOCAR βρέθηκε στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, και παρουσίασε από κοντά την αποκάλυψη της 11ης γενιάς του Honda Civic. Δείτε ό,τι πρέπει να ξέρετε για το νέο ιαπωνικό hatchback, ενώ αργότερα θα μπορέσετε να διαβάσετε και τις πρώτες μας οδηγικές εντυπώσεις πίσω από το τιμόνι του.

Σχεδίαση

Από το 1972 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, η Honda έφτιαξε το Civic ως ένα μαζικό μοντέλο, ένα «αυτοκίνητο για τον κόσμο». Πλέον, με 50 χρόνια κληρονομιάς και πωλήσεις που ξεπερνούν τα 27,5 εκατομμύρια οχήματα σε 170 χώρες, η 11η γενιά Civic εκφράζει την ίδια αυτή φιλοσοφία στην πλέον σύγχρονη εκδοχή της. Το χαρακτηριστικό σχήμα διατηρεί τις κλασικές αναλογίες αλλά ταυτόχρονα ενσαρκώνει τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διακριτική και κομψή σχεδίαση των πρόσφατων ευρωπαϊκών μοντέλων της Honda. Το μακρύτερο κατά 35 mm μεταξόνιο και ο κοντύτερος πίσω πρόβολος (- 20 mm) σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη γραμμή οροφής διαμορφώνουν μια σχεδόν κουπέ σιλουέτα. Η οριζόντια βασική γραμμή, απολύτως παράλληλη με το έδαφος, δίνει έμφαση στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και υπόσχεται καλύτερη ορατότητα αλλά και μια ευχάριστη λουσμένη στο φως καμπίνα.

Η πλαϊνή όψη εκφράζει τη λιτή αισθητική με στοιχεία όπως οι χωνευτές λαβές των θυρών με αισθητήρες αφής και οι πλαϊνοί καθρέπτες που στερεώνονται τώρα απευθείας στις εμπρός πόρτες κάτω από τη μεσαία γραμμή αντί στη γωνία των εμπρός παραθύρων, συμβάλλοντας στη μείωση των περιττών τυφλών σημείων. Για πρώτη φορά σε Civic εφαρμόζεται τεχνολογία συγκόλλησης μέσω λέιζερ στην οροφή μειώνοντας τις ανοχές με τα πλαϊνά πάνελ ενισχύοντας την premium εμφάνιση και αίσθηση του αυτοκινήτου, καταργώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για τοποθέτηση μιας διακοσμητικής λωρίδας σε όλο το μήκος της οροφής.  Το καπό του κινητήρα, ακολουθώντας της γεωμετρία της βασικής γραμμής, δημιουργεί ένα επίπεδο εμπρός deck. Ενώ οι εμπρός κολώνες έχουν μεταφερθεί 50 mm πιο πίσω, ώστε η νοητή προέκτασή τους να συναντά το κέντρο των τροχών. Το αποτέλεσμα είναι ο εμπρός όγκος να ξεχωρίζει σαφώς σε σχέση με το σημερινό μοντέλο και οι τροχοί μοιάζουν μεγαλύτεροι. Σε συνδυασμό με το φαρδύτερο πίσω μετατρόχιο (το συνολικό πλάτος διατηρείται στα 1.800 mm), το αποτύπωμα του Civic στην άσφαλτο βγάζει περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε το νέο Honda HR-V e:HEV

Η μάσκα έχει μεγαλύτερη κάθετη επιφάνεια ενώ η σχεδίαση του προφυλακτήρα έχει σπορ στοιχεία που χαμηλώνουν οπτικά το αυτοκίνητο ώστε να δείχνει πιο επιθετικό. Οι κομψοί προβολείς έχουν ενσωματωθεί αρμονικά τονίζοντας το δυναμικό στυλ του νέου Civic. Εννέα LED, συμπεριλαμβανομένων των φώτων ημέρας DRL, διαμορφώνουν μια ευκρινή φωτεινή υπογραφή. Η κεντρική θέση της μεγάλης σκάλας φώτων δημιουργεί μία γνώριμη εμφάνιση, η οποία παραπέμπει σε κόρη οφθαλμού για το σύστημα εμπρός φώτων, που πλαισιώνονται από τα δυναμικά φώτα ημέρας. Στο πίσω μέρος, το κατώφλι φόρτωσης του χώρου αποσκευών και τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα σε σχέση με το σημερινό Civic, ενώ η πόρτα του χώρου αποσκευών είναι 20% ελαφρύτερη. Τα πίσω φώτα διατηρούν το χαρακτηριστικό σχήμα 'C' από το τρέχον μοντέλο, το πάνω και κάτω τμήμα του καλύμματος τους επίσης ανάβει προσφέροντας μια κομψή και φαρδιά φωτεινή σφραγίδα όταν ο οδηγός πατά φρένο.

Εσωτερικό - Χώροι

Στο εσωτερικό του νέου Civic, η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία εκφράζεται με την βελτιωμένη πρακτικότητα, την καλύτερη ορατότητα, τους μεγαλύτερους χώρους, την αναβαθμισμένη ασφάλεια και την προσεγμένη άνεση. Αλλά και την ισχυρότερη αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής. Η αρχή εξέλιξης ‘Man-Maximum, Machine-Minimum’ (M/M) της Honda επιβάλει τα ανώτερα επίπεδα ποιότητας, καθημερινής χρηστικότητας και ευρυχωρίας, ακόμα και σε σχέση με μοντέλα ανώτερων κατηγοριών. Εκτός από τις μεγάλες γυάλινες πλευρικές επιφάνειες και τους επανατοποθετημένους καθρέπτες, το χαμηλό επίπεδο ταμπλό διευκολύνει ακόμη περισσότερο την ορατότητα. Η σχεδίαση είναι εστιασμένη στον χρήστη και ό,τι αυτός αγγίζει ή βλέπει χαρακτηρίζεται από ποιότητα και τεχνολογία. Τα υλικά είναι μαλακά και το φινίρισμα πολύ προσεγμένο. Ο πίνακας οργάνων είναι όμορφος και ευανάγνωστος ενώ οι διακόπτες αφής απλοποιούν την αισθητική και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν την αίσθηση ποιότητας με την σχολαστικά ρυθμισμένη πίεση που απαιτείται για τη λειτουργία τους, στα πρότυπα των κορυφαίων οικιακών συσκευών, ώστε οδηγός και επιβάτες να νιώθουν στο χώρο τους.


Οι νέοι αεραγωγοί του κλιματισμού με τη χρήση ενός μοτίβου πλέγματος σε όλο το άνοιγμα του αεραγωγού διαχέουν τον αέρα με πολύ ευχάριστο τρόπο που δεν ενοχλεί τους επιβάτες με απευθείας επαφή, ενώ η καμπίνα έρχεται αμέσως στην επιθυμητή θερμοκρασία. Το νέο Civic έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ευρυχωρία και την πρακτικότητα που το καθιστούν μία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση έναντι μεγαλύτερων οχημάτων όπως τα SUV. Παρά τη χαμηλότερη γραμμή οροφής, ο χώρος για το κεφάλι στο εσωτερικό και η ευρυχωρία της καμπίνας παραμένουν στα ίδια επίπεδα με του προηγούμενου μοντέλου, μετακινώντας τους μεντεσέδες της πίσω πόρτας προς τα έξω συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά. Ο γενναιόδωρος χώρος αποσκευών του νέου Civic έχει εφάμιλλη χωρητικότητα με του απερχόμενου μοντέλου – θεωρείται από τους καλύτερους στην κατηγορία του – αλλά με φαρδύτερο άνοιγμα πίσω πόρτας που τον καθιστά πιο πρακτικό. Με εντυπωσιακή χωρητικότητα από 400 λίτρα και πάνω (μέχρι τη γραμμή οροφής), το νέο Civic μπορεί να φιλοξενήσει μία μεγάλη ποικιλία αποσκευών και εξοπλισμού.

Infotainment

Η πρόσβαση στο αναβαθμισμένο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του Honda Civic παρέχεται μέσω μιας οθόνης αφής με άμεση απόκριση και διαγώνιο 9 ιντσών ή μέσω φωνητικών εντολών. Τα χειριστήρια και το ‘βάθος’ του μενού έχουν βελτιστοποιηθεί για ελαχιστοποίηση της κίνησης των ματιών πάνω/κάτω προς όφελος της απλής και γρήγορης λειτουργίας. Ένα στοιχείο για τη στήριξη του δακτύλου στο πάνελ αφής σταθεροποιεί την άκρη του δακτύλου του χρήστη, ακόμα και όταν το όχημα είναι σε κίνηση, με τις έξι προσαρμόσιμες επιλογές συντομεύσεων να είναι τοποθετημένες ακριβώς από πάνω για εύκολη πρόσβαση σε λειτουργίες όπως το σύστημα πλοήγησης, το τηλέφωνο και το ηχοσύστημα. Φυσικά μπουτόν για τις λειτουργίες ‘Home’ (Αρχική Σελίδα) και ‘Back’ (Επιστροφή) και το επιλογέας ελέγχου του ηχοσυστήματος έχουν μεγεθυνθεί, ώστε να χρησιμοποιούνται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Οι μηχανικοί της Honda σχεδίασαν το σύστημα HMI για να υποστηρίξουν την εύκολη λειτουργία κατά τη διάρκεια της οδήγησης, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε επιθυμητές λειτουργίες μέσω λιγότερων επιπέδων στο μενού. Το σύστημα infotainment διατίθεται με Apple CarPlay και Android Auto στάνταρ, για απρόσκοπτη συνδεσιμότητα smartphone.

Μία προηγμένη οθόνη πλοήγησης έχει σχεδιαστεί διαθέτοντας νέα γραφικά ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περισπασμοί του οδηγού μέσω μιας πιο καθαρής απεικόνισης των πληροφοριών. Το σύστημα χρησιμοποιεί τώρα τρισδιάστατη απεικόνιση του αστικού περιβάλλοντος, με βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, χρησιμοποιώντας πιο ζωηρά χρωμάτων που βοηθούν στην πλοήγηση εν κινήσει, καθώς και λειτουργία one-touch για έλεγχο των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται συχνά. Για πρώτη φορά σε μοντέλο Honda, μία προσαρμοζόμενη πλήρως ψηφιακή έγχρωμη οθόνη 10.2” προσφέρεται στάνταρ με τις ανώτερες εκδόσεις, ενώ οι μικρότερες διαθέτουν οθόνη 7.0”. Και οι δύο επιλογές φέρουν νέα όργανα με πληροφορίες για την απόδοση ισχύος και τα επίπεδα ανάκτησης ενέργειας στο υβριδικό σύστημα e:HEV.Πληροφορίες σχετικές με το ηχοσύστημα συγκεντρώνονται στην αριστερή πλευρά της οθόνης, ενώ εκείνες που σχετίζονται με την οδήγηση, όπως το Honda SENSING και οι πληροφορίες πλοήγησης, βρίσκονται στα δεξιά της οθόνης. Αυτή η διάταξη βοηθά τον οδηγό να διαχειρίζεται διαισθητικά τα χειριστήρια ελέγχου που βρίσκονται εγκατεστημένα στο τιμόνι. Οι εκδόσεις Elegance και Sport περιλαμβάνουν οκτώ ηχεία στάνταρ. Η έκδοση Advance περιλαμβάνει ένα premium σύστημα ήχου BOSE ‘CentrepointTM’ 12 ηχείων, προσφέροντας στους επιβάτες βελτιωμένα επίπεδα εμβύθισης στην ηχητική εμπειρία. Η τεχνολογία είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των ειδικών ήχου της Honda και της BOSE, δημιουργώντας μία δυναμική, υψηλής ποιότητας ατμόσφαιρα, όπου όλοι οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν ρεαλιστική και ακριβή αναπαραγωγή ήχων σαν να βρίσκονταν σε αίθουσα συναυλιών.
Δείτε ακόμη: Συνεργασία Sony και Honda! Τι ετοιμάζουν; 

Πλαίσιο

Η αυξημένη ακαμψία κατά 19% αμαξώματος έναντι του προηγούμενου μοντέλου υπόσχεται βελτιωμένη οδική συμπεριφορά. Τα συστήματα διεύθυνσης και ανάρτησης είναι διαμορφωμένα ώστε να ισορροπούν ανάμεσα στην ικανοποίηση του οδηγού και την άνεση. Η υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης και το αναβαθμισμένο Agile Handling Assist είναι ρυθμισμένα με γνώμονα τους δρόμους της Ευρώπης. Το νέο Civic πατά σε μακρύτερο κατά 35mm μεταξόνιο και πίσω μετατρόχιο φαρδύτερο κατά 18mm έναντι του προκατόχου. Με στόχο πιο άμεση απόκριση, οι τριβές του συστήματος διεύθυνσης κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, χάρη σε νέες βάσεις αμορτισέρ. Άλλες επεμβάσεις που υπόσχονται βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά είναι η χρήση ενός ελαφρού και πολύ άκαμπτου αλουμινένιου εμπρός υποπλαισίου και τα αναθεωρημένα εμπρός αμορτισέρ. Εκτός από τη βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ο πιο άκαμπτος κλωβός υπόσχεται βελτιωμένη άνεση και ασφάλεια, καθώς ελάχιστοι θόρυβοι, κραδασμοί και τριγμοί (χαρακτηριστικά NVH) μεταφέρονται στην καμπίνα, ενώ βελτιώνεται η παραμόρφωση του πατώματος σε περίπτωση σύγκρουσης. Παρά αυτές τις νέες, πρόσθετες τεχνικές ενίσχυσης της ακαμψίας, η διατήρηση του βάρους χαμηλά ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα της ομάδας εξέλιξης. Το αλουμινένιο καπό του νέου Civic είναι κατά 43% ελαφρύτερο από το ατσάλινο πάνελ του προηγούμενου μοντέλου, ενώ η πίσω πόρτα από ρητίνη είναι κατά 20% ελαφρύτερη από πριν. Η στρατηγική χρήσης ελαφρύτερων υλικών, σε συνδυασμό με δομικές βελτιώσεις έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ άκαμπτο αμάξωμα. Και ένα αυτοκίνητο το οποίο παρά την προσθήκη των μηχανικών μερών του υβριδικού συστήματος και της μπαταρίας, ζυγίζει μόνο περίπου 50 kg πάνω από τον προκάτοχό του.


Την έμφαση στη δυναμική συμπεριφορά υπογραμμίζει ένας νέος αλγόριθμος ελέγχου ανάδρασης του ηλεκτρικά υποβοηθούμενου συστήματος διεύθυνσης. Αυτό επιτρέπει βελτιωμένη αίσθηση επαναφοράς του τιμονιού στη θέση της ευθείας, κάτι που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της κίνησης και της σταθερότητας του οχήματος, χωρίς οποιαδήποτε παρεμβολή από τον οδηγό. Μία αναβαθμισμένη έκδοση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου ευστάθειας Agile Handling Assist (AHA) της Honda έχει ρυθμιστεί ειδικά για το μεγάλο εύρος οδικών επιφανειών και οδηγικών συνθηκών των ευρωπαϊκών δρόμων. Το σύστημα ανταποκρίνεται στις εντολές στο τιμόνι με ανεπαίσθητη, διακριτική υποβοήθηση για πρόσθετη ασφάλεια και πιο ομαλή, πιο προβλέψιμη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, που περιλαμβάνει σταθερό στρίψιμο και αλλαγή λωρίδας στους κυκλικούς κόμβους, τόσο με χαμηλές όσο και με υψηλές ταχύτητες, παρέχοντας ξεγνοιασιά στον οδηγό.

Ασφάλεια

Το Civic χρησιμοποιεί το αναβαθμισμένο σύστημα SENSING και αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στην τολμηρή φιλοδοξία της Honda να μειώσει στο μηδέν τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα όπου εμπλέκονται αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες Honda μέχρι το 2050. Αισθητήρες σόναρ κάνουν το ντεμπούτο τους στο νέο Civic, με τέσσερις μπροστά και τέσσερις πίσω: οι αισθητήρες χρησιμοποιούν την ανάκλαση των ηχητικών κυμάτων για την ανίχνευση μη μεταλλικών αντικειμένων όπως το γυαλί και οι τοίχοι με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και ακρίβεια από το ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος του προηγούμενου μοντέλου. Το νέο Civic εφοδιάζεται επίσης με ευρυγώνια εμπρός κάμερα. Αυτή προσφέρει ευρύτερη γωνία θέασης 100 μοιρών και επιτρέπει βελτιωμένη τεχνολογία αναγνώρισης για βελτίωση της ικανότητας του Civic να εντοπίζει διαγραμμίσεις και όρια του δρόμου, μοτοσυκλέτες και δικυκλιστές. Ένα νέο τσιπ επεξεργασίας υψηλής ταχύτητας έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανίχνευσης, της απόδοσης και τον έλεγχο του συστήματος, που σημαίνει ότι το Honda SENSING μπορεί να ανιχνεύει αντικείμενα πιο έγκαιρα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τα συμβατικά ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος, ακόμα και πεζούς σε φωτεινό ή σκοτεινό περιβάλλον. Το πακέτο ενεργών βοηθημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Forward Collision Warning System, Collision Mitigation Braking System, Cross Traffic Monitor, Traffic Jam Assist, Lane Keeping Assist System, Road Departure Mitigation, Adaptive Cruise Control και Adaptive Driving Beam.

Παθητική ασφάλεια

Σε συνδυασμό με τη συνολική αύξηση της ακαμψίας, πρόσθετες δοκοί στις πόρτες και πλαίσια στα τόξα των θόλων των πίσω τροχών βελτιώνουν την προστασία σε πλευρικές συγκρούσεις, και ελάσματα ασφαλείας στον εμπρός προφυλακτήρα που απορροφούν την ενέργεια σύγκρουσης για το περιορισμό των τραυματισμών των γονάτων και των κάτω άκρων των πεζών. Το νέο Civic περιλαμβάνει συνολικά 11 αερόσακους στάνταρ, σε όλη τη γκάμα.  Στάνταρ για πρώτη φορά στο Civic προσφέρονται οι αερόσακοι γονάτων και για τα δύο εμπρός καθίσματα, για τον περιορισμό των τραυματισμών σε μία εμπρόσθια σύγκρουση, και πλευρικοί αερόσακοι για τα πίσω καθίσματα. Νέος επίσης είναι ένας εμπρός κεντρικός αερόσακος που εμποδίζει τον οδηγό να πέσει πάνω στο συνοδηγό σε μία πλευρική σύγκρουση. 

Υβριδικός κινητήρας

Η αναγνωρισμένη υβριδική τεχνολογία e:HEV της Honda έχει αναβαθμιστεί για το νέο Civic, αποδίδοντας συνολική ισχύ 135KW/184PS, και κορυφαία για την κατηγορία ροπή 315 Nm, επιταχύνοντας το Civic από στάση στα 100 km/h σε 7,8 δευτερόλεπτα. Αξιοσημείωτες βελτιώσεις έχουν επιτευχθεί στην αποδοτικότητα σε πραγματικές συνθήκες, με το αναβαθμισμένο e:HEV να παράγει εκπομπές CO2 από 108 g/km (WLTP) και να πετυχαίνει κατανάλωση 4,7 L/100km (WLTP). Το νέο Civic είναι ένα αυτοκίνητο που ‘παντρεύει’ μία συναρπαστική οδηγική εμπειρία με άκρως ανταγωνιστική κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Το πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης συνδυάζει μία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρία ιόντων λιθίου και δύο συμπαγείς, ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες με έναν πρόσφατα εξελιγμένο δίλιτρο βενζινοκινητήρα που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson. Το σύστημα e:HEV εναλλάσσεται χωρίς ειδοποίηση μεταξύ των λειτουργιών EV, Hybrid και Engine Drive χωρίς παρέμβαση από τον οδηγό.

Σε ένα αστικό περιβάλλον, το όχημα κινείται τον περισσότερο χρόνο σε EV Drive με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της συνεχούς επιτάχυνσης και της άμεσης απόκρισης της ηλεκτροκίνησης. Όταν ο οδηγός χρειάζεται ισχυρότερη επιτάχυνση, το αυτοκίνητο θα αλλάξει σε Hybrid Drive για να κινήσει τους τροχούς μέσω του ισχυρού ηλεκτροκινητήρα, με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να παράγει την απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύ. Όταν κινείται με σταθερά υψηλές ταχύτητες, όπως στον αυτοκινητόδρομο, το σύστημα θα αλλάξει σε Engine Drive, που τροφοδοτείται άμεσα και αποδοτικά από τον βενζινοκινητήρα με ελάχιστες απώλειες και υποβοηθούμενο από τον ηλεκτροκινητήρα όταν είναι απαραίτητο. Όταν οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι υψηλές σε επίπεδα τελικής ταχύτητας, το σύστημα επανέρχεται σε Hybrid Drive για να απελευθερώσει όλες τις δυνατότητες ισχύος του ηλεκτροκινητήρα.

Σε όλα τα προφίλ οδήγησης, ανακτάται ενέργεια κατά το φρενάρισμα και την επιβράδυνση, με σκοπό τη βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας και αποτέλεσμα μία απίστευτα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, κυρίως σε συνθήκες κυκλοφορίας  stop & go. Χάρη στην υψηλή ακαμψία του στροφαλοφόρου άξονα και του δευτερεύοντα αντικραδασμικού άξονα, οι κινητήρας έχει λιγότερους κραδασμούς σε όλο το εύρος στροφών συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές του συστήματος e:HEV, επιτρέποντας μία ομαλή λειτουργία σε όλα τα drive modes. Ο έλεγχος γραμμικής αλλαγής ταχυτήτων συσχετίζει τον ήχο του κινητήρα με την ταχύτητά του, με στόχο μια πιο γραμμική αίσθηση επιτάχυνσης, κάτι που αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα προηγούμενα υβριδικά οχήματα της Honda. Στη λειτουργία Sport, το χαρακτηριστικό αυτό ενισχύεται περαιτέρω με τη χρήση του Active Sound Control, το οποίο δημιουργεί μια πιο τονισμένη ακουστική αίσθηση. Για σπορ οδήγηση σε δρόμους με στροφές, οι μηχανικοί της Honda έχουν εξελίξει το σύστημα ‘winding road detection system’. Αυτό εξασφαλίζει ότι το όχημα βρίσκεται στο πιο κατάλληλο drive mode για βελτίωση της απόκρισης και μείωση των περιττών και συχνών εναλλαγών μεταξύ των drive modes. Σε αυτό το σενάριο, εφαρμόζεται επίσης ένα ισχυρότερο επίπεδο επιβράδυνσης για αύξηση της πληροφόρησης του οδηγού. Στις υψηλές ταχύτητες και στο Engine Drive, το σύστημα προσφέρει άμεση επιτάχυνση, παρέχοντας υψηλή ροπή στα υψηλότερα φορτία χάρη στην τεχνολογία άμεσου ψεκασμού.


Με τη βοήθεια ενός επιλογέα, οι χρήστες μπορούν να αλλάζουν απρόσκοπτα μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων οδήγησης: ‘Normal’, ‘Sport’, ‘Eco’ και ‘Individual’. Το Sport βελτιώνει την απόκριση στο γκάζι και την απόδοση, ενώ το Eco προσαρμόζει την απόκριση του γκαζιού με γνώμονα τη βελτιωμένη κατανάλωση. Το νέο πρόγραμμα Individual επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τα χαρακτηριστικά του Civic ώστε να ταιριάζουν στο δικό τους οδηγικό στιλ, συμπεριλαμβανομένου του βάρους του τιμονιού και της απόκρισης του γκαζιού. Οποιαδήποτε στιγμή, οι χρήστες μπορούν να επιστρέψουν στο πρόγραμμα Normal, όπου το αυτοκίνητο προσφέρει ένα set-up που ισορροπεί ανάμεσα στην υψηλή απόδοση ισχύος και την αποδοτικότητα καυσίμου. Οι μηχανικοί της Honda εξέλιξαν τον νέο κινητήρα προκειμένου να καλύπτει και τα μελλοντικά όρια εκπομπών ρύπων, χρησιμοποιώντας έναν καταλύτη που ενεργοποιείται στις χαμηλές θερμοκρασίες, βελτιστοποιώντας το σχήμα των αυλών εισαγωγής για υψηλό στροβιλισμό ροής αέρα και υιοθετώντας βαλβίδες με πλήρωση νατρίου. Όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση τόσο των εκπομπών ρύπων όσο και στη μείωση της κατανάλωσης.

Η τελευταία έκδοση της Έξυπνης Μονάδας Ισχύος της Honda (Intelligent Power Unit - IPU) τοποθετείται κάτω από τα πίσω καθίσματα, βελτιστοποιώντας τη συνολική διάταξη χώρων του οχήματος. Οι συμπαγείς διαστάσεις της μονάδας επέτρεψαν τη χρήση μιας παχύτερης έδρας για το πίσω κάθισμα, αυξάνοντας την άνεση των επιβατών. Μία νέα Μονάδα Ελέγχου Ισχύος (PowerControlUnit - PCU), που τοποθετείται κάτω από το καπό για εξοικονόμηση χώρου, ελέγχει την υψηλής τάσης ηλεκτρική ισχύ του υβριδικού συστήματος. Η αύξηση της πυκνότητας ισχύος της PCU καθώς και της ενεργειακής πυκνότητα της IPU επιτρέπει στον ηλεκτροκινητήρα να ανταπεξέρχεται με επιτυχία σε υψηλότερα φορτία σε μεγαλύτερο εύρος σεναρίων οδήγησης. Αυτό κατ’ επέκταση επιτρέπει στον θερμικό κινητήρα να λειτουργεί με χαμηλότερες στροφές, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και την αύξηση των παρεχόμενων επιπέδων ροπής στις υψηλότερες στροφές.

Περισσότερα, όμως, για το νέο Honda Civic θα μπορείτε να διαβάσετε τις επόμενες ημέρες, όταν και θα σας μεταφέρουμε τις οδηγικές μας εντυπώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...