Δοκιμή Honda HR-V e:HEV - Είναι το κορυφαίο υβριδικό SUV;

Ό,τι άποψη κι αν είχες για τα προηγούμενα Honda HR-V, μπορείς να την αφήσεις στο παρελθόν. Η νέα γενιά είναι υβριδική, με τις καλύτερες λύσεις σε κάθε τομέα και μόνο στόχο την κορυφή.

  • -
  • -
Ισχύς130 PS
Ροπή253 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,7 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)5,4 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)122,0 gr/km
με μια ματιά

Η γνώριμη πρακτικότητα του HR-V προσφέρεται τώρα σε μια σαφώς πιο ξεχωριστή και σύγχρονη σιλουέτα, σε νέα πλατφόρμα, και συνδυάζεται με ένα πλήρως υβριδικό και πολύ προηγμένο σύστημα κίνησης.

Ο αέρας ανανέωσης που φυσάει αυτή την περίοδο σε ολόκληρη την γκάμα της Honda, στην περίπτωση του crossover HR-V φύσηξε ακόμα πιο δυνατά. Το αυτοκίνητο που κυκλοφορεί πλέον και στους δικούς μας δρόμους είναι ένα μοντέλο με διαφορετικό χαρακτήρα, σύστημα κίνησης και στόχευση. Ίσως η κλισέ φράση «με το παλιό μοιράζεται μόνο το σήμα» να είναι απολύτως ακριβής σε αυτή την περίπτωση.

Πλέον το HR-V είναι ένα Coupe SUV, με χαμηλότερη οροφή και πολύ πιο έντονα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ σε σχέση με το προηγούμενο. Η σιλουέτα του ξεκινά με ένα επιβλητικό εμπρός μέρος, με κατακόρυφη εμπρός μάσκα που σχηματίζει μεγάλη γωνία με το καπό, και συνεχίζει με λείες επιφάνειες στο πλάι και τις χαρακτηριστικές κρυφές χειρολαβές για τις πίσω πόρτες. Τo μήκος των 4,34 m (από 4,29), το φέρνει στο κάτω άκρο της κατηγορίας των C-SUV για την ελληνική αγορά, μεταξύ του Suzuki S-Cross (4,30 m) και του Toyota C-HR (4,39 m) - αν και το εργοστάσιο της Honda προτιμά να περιγράφει το νέο μοντέλο ως το μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο B-SUV.

Άλλωστε, το μεταξόνιο των 2,66 m είναι μεγαλύτερο από του Toyota, και αποτελεί εγγύηση πως οι ήδη κορυφαίοι χώροι που πρόσφερε το μοντέλο, σε αυτή τη γενιά θα έχουν βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Πράγματι, ο κατά 35 mm αυξημένος χώρος για τα πόδια των πίσω δημιουργεί συνθήκες άνετου καθιστικού, αφού είναι πραγματικά αδύνατον τα γόνατα των επιβατών να ακουμπούν τα εμπρός καθίσματα, όσο ύψος κι αν έχουν. Από την άλλη, ο χώρος για το κεφάλι είναι πιο περιορισμένος απ’ ό,τι σε ένα ψηλοτάβανο SUV, οπότε οι πιο ψηλοί ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο που κάθονται για να βολευτούν. Το «παρών» δίνουν και τα Magic Seats, με τις βάσεις των πίσω καθισμάτων να αναδιπλώνονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος φόρτωσης ιδανικός για ψηλά αντικείμενα, από το πάτωμα έως την οροφή.

Honda HR-V

Λίγο πιο πίσω, εντοπίζουμε έναν τομέα στον οποίο το καινούργιο HR-V υστερεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο: το χώρο αποσκευών. Τα 335 lt είναι πολύ λιγότερα από τα χορταστικά 470 lt του προηγούμενου, και αντικειμενικά μια πολύ χαμηλή τιμή απέναντι σε οποιοδήποτε C-SUV. Η αιτία είναι η τοποθέτηση της μπαταρίας του υβριδικού συστήματος από κάτω, κάτι που ανυψώνει το πάτωμα και περιορίζει το ωφέλιμο ύψος του πορτμπαγκάζ, ενώ παράλληλα ψηλώνει και το κατώφλι φόρτωσης στο κατά τα άλλα φαρδύ άνοιγμα της 5ης πόρτας.

Ιδανικό περιβάλλον στο εσωτερικό του HR-V

Πολύ πιο θετική είναι η εξέλιξη στο εμπρός μέρος της καμπίνας. Το νέο ταμπλό ακολουθεί μια λιτή γραμμή, με μια φαρδιά βασική επιφάνεια που τονίζει το εσωτερικό πλάτος, την κεντρική οθόνη 9" σε περίοπτη θέση και πολλές ενδιαφέρουσες, σοφιστικέ λεπτομέρειες. Είτε χρησιμοποιείς τα πλήκτρα του τιμονιού, είτε ρυθμίζεις τον κλιματισμό από τα φυσικά περιστροφικά χειριστήρια ή τη ροή την πλαϊνών αεραγωγών σχήματος «L», λαμβάνεις την αίσθηση μιας κατασκευής που έχει φτιαχτεί με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και υψηλή ποιότητα συναρμολόγησης. Με στόχο να προβάλλει μια μοντέρνα, premium αισθητική και να εκφράζει το υψηλό τεχνολογικό προφίλ του HR-V.

Το λογισμικό του infotainment είναι εκείνο που γνωρίσαμε στο Honda e, σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με της προηγούμενης γενιάς, και αρκετά εύχρηστο από τη στιγμή που θα κατανοήσεις τη λογική του. Φυσικά, προσφέρει συνδεσιμότητα Android Auto και Apple CarPlay, και μια πρακτική θήκη ασύρματης φόρτισης ακριβώς στο κέντρο του ταμπλό. Συνδυάζεται με οθόνη 7" στον πίνακα οργάνων, η οποία κατά την προσφιλή τακτική της Honda δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης της εμφάνισής της, αλλά δίνει μεγάλη ελευθερία στην επιλογή των πληροφοριών που θα προβάλλει.

Honda HR-V

Το κάθισμα του οδηγού δεν κατεβαίνει πολύ χαμηλά, αφού άλλωστε από κάτω του βρίσκεται το ρεζερβουάρ βενζίνης, οπότε κάθεσαι σε μια θέση που είναι ξεκάθαρο ότι ανήκει σε SUV. Τιμόνι, πετάλια και λεβιές έρχονται εύκολα σε ιδανική θέση, ενώ πολύ καλή είναι και η ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση, χάρη στους μεγάλους καθρέφτες και το πίσω παρμπρίζ που τελικά… από μέσα φαίνεται λιγότερο στενό απ’ ό,τι απ’ έξω. Οδηγός και συνοδηγός έχουν αρκετές θέσεις για μικροπράγματα στη διάθεσή τους, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και πίσω, αφού απουσιάζουν τελείως οι θήκες από τις πίσω πόρτες.

e:HEV ή κάτι σαν ηλεκτρικό

Στο υβριδικό σύστημα e:HEV της Honda, ο 1.500άρης κινητήρας βενζίνης των 107 PS χρησιμοποιείται κυρίως για να κινεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ-γεννήτρια ρεύματος. Αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται στη μπαταρία ή τροφοδοτεί κατευθείαν το κύριο ηλεκτρικό μοτέρ, αυτό που φροντίζει για την κίνηση του αυτοκινήτου. Είναι ελάχιστες οι συνθήκες στις οποίες είναι συμφέρον να συνδεθεί ο βενζινοκινητήρας με μια σταθερή σχέση μετάδοσης με τους τροχούς – κυρίως κατά την κίνηση με σταθερή ταχύτητα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Ουσιαστικά οδηγώντας το HR-V βρίσκεσαι σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ισχύ 131 PS και ροπή 253 Nm, διαθέσιμη από την εκκίνηση, με την αμεσότητα, την ησυχία και την ομαλότητα που αυτό συνεπάγεται. Αλλά αντί να χρειάζεται να σταματήσεις για φόρτιση, κινείσαι με ενέργεια που παράγει ο βενζινοκινητήρας αυτόματα όποτε χρειάζεται. Η απόκριση του γκαζιού δίνει στο σύνολο μια ευχάριστη ζωηράδα που κρύβει το βάρος των 1.400 kg. Όσο πατάς λιγότερη από τη μισή διαδρομή του γκαζιού ο θερμικός κινητήρας δεν πρόκειται να σε ενοχλήσει ηχητικά, ούτε να νιώσεις πατινάρισμα. Θέλει γενναίο πάτημα για να ανέβουν οι στροφές σε υψηλό επίπεδο, αλλά ακόμα και τότε έχεις μια ψευδαίσθηση αλλαγών ταχύτητας, αντί για τη μονότονη και δυσάρεστη αίσθηση «πατιναρίσματος».

Honda HR-V

Ως οδηγός, έχεις να επιλέξεις το πρόγραμμα οδήγησης που ταιριάζει στη διάθεσή σου, αφού εκτός του στάνταρ Normal, υπάρχουν τα Sport και Econ – με το τελευταίο να επηρεάζει και την απόδοση του a/c. Επιπλέον, αντί του D στο κιβώτιο μπορείς να επιλέξεις το Β, όπως στα ηλεκτρικά, για αυξημένη ανάκτηση ενέργειας και ρύθμιση της ταχύτητας με το πεντάλ του γκαζιού. Βέβαια, όταν η ταχύτητας πέσει κάτω από τα 15 km/h το αυτοκίνητο ρολάρει ελεύθερα, και χρειάζεται πάτημα του φρένου για να ακινητοποιηθεί.

γλυκά
  • Κατανάλωση
  • Οδική συμπεριφορά
  • Χώροι-Πρακτικότητα
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Εξοπλισμός
ξινά
  • Τιμή
  • Χώρος αποσκευών
  • Έλλειψη θηκών στις πίσω πόρτες

Εκτός από το σύστημα κίνησης, θετική εντύπωση αφήνει και η ανάρτηση. Η αθόρυβη κύλιση και η απόσβεση που στρογγυλεύει αποτελεσματικά τις ανωμαλίες, παρά τις ζάντες 18", προσδίδουν μια ευχάριστη αρμονία στις καθημερινές μετακινήσεις σου. Αν βγεις εκτός πόλης και αυξήσεις την ταχύτητα κίνησής σου, η σταθερότητα είναι αδιαμφισβήτητη αλλά ο θόρυβος από το δρόμο και τον αέρα αυξάνεται, παραμένοντας λογικός για SUV.

Στις στροφές, το νέο HR-V νιώθει αρκετά πιο άνετα από το απερχόμενο. Το άμεσο τιμόνι καθοδηγεί ένα εμπρός μέρος που ακολουθεί πρόθυμα την τροχιά που του υποδεικνύεις. Άλλωστε, όταν χρειάζεται το σύστημα Agile Ηandling Assist (AHA) τσιμπάει τα φρένα της εσωτερικής πλευράς, για να βοηθήσει στην περιστροφή του αυτοκινήτου και να το κάνει πιο ευέλικτο, πιο ευκίνητο. Χαίρεσαι να στρίβεις «ακουμπώντας» στο πλαίσιο, με το σύστημα ευστάθειας να επεμβαίνει διακριτικά όσο ακριβώς χρειάζεται για να σου μειώσει τη φόρα χωρίς να σε τρομάξει, όταν το παρακάνεις. Σε ανηφορική διαδρομή πάντως, ο θόρυβος του κινητήρα που δεν συμβαδίζει με το ρυθμό κίνησης μπορεί να σε αποσυντονίσει. Τέλος, τα φρένα αποδίδουν καλά και το αυτοκίνητο δεν «βουτάει» έντονα, όμως η μετάβαση από την ανάκτηση ενέργειας στο σύστημα πέδησης γίνεται αρκετά αισθητή στο πεντάλ.

Honda HR-V

Με την κίνηση να μεταδίδεται μόνο εμπρός και χωρίς κανένα πρόγραμμα εκτός δρόμου οδήγησης πλην του Hill Descent Control, το HR-V δεν φτιάχτηκε για να αφήνει πολύ πίσω του την άσφαλτο. Ωστόσο μπορεί να το κάνει, αφού η απόσταση από το έδαφος φτάνει τα 188 mm.

Το καλύτερο νέο έρχεται στο τέλος της διαδρομής. Η επίσημη κατανάλωση του HR-V είναι 5,4 lt/100 km – με εκπομπές 122 g CO2/km, που του επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο στον Καθαρό Δακτύλιο. Όμως στην πράξη, στις αστικές μετακινήσεις βλέπεις χωρίς καμία προσπάθεια χαμηλότερα νούμερα, ακόμα και κοντά στα 4 lt/100 km! Εκτός πόλης η κατανάλωση αυξάνεται, αναλόγως ρυθμού, αλλά χρειάζεται πραγματική προσπάθεια επί τούτου με αρκετές επιταχύνσεις για να φτάσει τα 6,5 lt/100 km.

Πόσο αξιολογείς τα χαρακτηριστικά του HR-V;

Η Honda έχει επιλέξει να προσφέρει πλούσιο εξοπλισμό από τη βασική έκδοση Elegance του HR-V. Μεταξύ άλλων διαθέτει το σύστημα Honda Connect με οθόνη 9" και σύστημα πλοήγησης, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός-πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, ζάντες 18", συναγερμό, είσοδο και εκκίνηση χωρίς κλειδί κ.ά. Αλλά και ένα πλήρες πακέτο οδηγικών βοηθημάτων που αφήνει για τις επόμενες εκδόσεις Advance και Advance Plus μόνο το σύστημα επίβλεψης τυφλού σημείου, μαζί με την ασύρματη φόρτιση κινητού, το ηχοσύστημα premium sound, τις 2 θύρες USB για τους πίσω και μερικά ακόμη αξεσουάρ.

Με τιμή που ξεκινά από τα 33.350 €, η τιμή του Honda HR-V δεν είναι χαμηλή, ωστόσο αυτό δεν είναι εξαίρεση για μοντέλο της Honda. Άλλωστε, οι χώροι στο εσωτερικό είναι μεγαλύτεροι από πολλά μοντέλα της επόμενης κατηγορίας, το κινητήριο σύνολο είναι κορυφαίο στο είδος του, η κύλιση απολαυστική και το περιβάλλον στην καμπίνα όσο λιτό και τεχνολογικά προηγμένο χρειάζεται για να θέλεις να περνάς τις ώρες σου εκεί. Αν δεν πτοείσαι από την τιμή και θέλεις το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο της κατηγορίας, μόνο το μικρό πορτ-μπαγκάζ θα μπορούσε να σου αλλάξει γνώμη.

συμπέρασμα

Το HR-V μεταμορφώθηκε. Με ένα κορυφαίο υβριδικό σύνολο, ασύγκριτα ευρύχωρη -για τους επιβάτες- καμπίνα και αναβαθμισμένη ποιότητα σε κάθε επίπεδο, κερδίζει και το δικαίωμα να ζητάει κάτι παραπάνω για την απόκτησή του.

Honda HR-V

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...