Στα 2 ευρώ η βενζίνη με το νέο Fuel Pass

Τα μέτρα για την ενίσχυση στα καύσιμα έχουν «κλειδώσει» και εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν.

  • -
  • -

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει έτοιμο το πλάνο για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Fuel Pass. Η επιδότηση των καυσίμων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, με το ποσό της ενίσχυσης να περιγράφεται ως «γενναίο», ρίχνοντας τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο από τα 2,4 € που είναι σήμερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε πως: «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια». Αυτή την στιγμή, το πιο πιθανό σενάριο, μετά και την υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου - Μαΐου) του 2002, όσο και για τον προηγούμενο μήνα, είναι η αύξηση της επιδότησης ανά κάτοχο επιβατικού οχήματος να ανέλθει στα 60 με 70 ευρώ, από 40 έως 50 € που ίσχυσε το προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, θα υπάρξει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της επιδότησης μέσω του Fuel Pass, με το ποσό του ετήσιου εισοδήματος να ανέρχεται στα 45.000 ευρώ, καλύπτοντας περίπου 4 εκατ. κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Ας δούμε αναλυτικά τι θα προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων, στο βαθμό που έχουν γίνει γνωστά κάποια πράγματα, που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα καύσιμα.

1. Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

2. Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

3. Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο (στόχος είναι η βενζίνη στην αντλία να φθάσει τελική τιμή τα 2 €).

4. Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Διαβάστε επίσης: Τιμές καυσίμων: Πού πάνε τα λεφτά που δίνεις για 1 λίτρο βενζίνης;

Μικρή αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν σημαντικά και από τα 124 ευρώ που ήταν την Τετάρτη, διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε ελαφρά στην περιοχή του 1,05.

Τέλος με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας, διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη στα 2,430 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 2,078 ευρώ το λίτρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...