Τιμές καυσίμων: Πού πάνε τα λεφτά που δίνεις για 1 λίτρο βενζίνης;

Η τσουχτερή τιμή στην αντλία του βενζινάδικου έχει κάνει σε όλους μας εντύπωση. Πόσα από τα χρήματα που δίνουμε όμως, είναι απλώς φόροι;

  • -
  • -

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα ακριβότερα καύσιμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η βενζίνη σε λίγο θα αποτελεί… είδος πολυτελείας, αφού το κόστος της σήμερα καθιστά απαγορευτική την κίνηση του οχήματος για πολλούς Έλληνες. Το πραγματικό πρόβλημα όμως για τις τιμές στα καύσιμα, είναι οι φόροι που επιβάλλονται σε αυτά. Η χώρα μας είναι γνωστή «πρωταθλήτρια» σε αυτό και η βενζίνη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Στην Αθήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων αγγίζει τα 2,394 € ανά λίτρο. Στις Κυκλάδες βρίσκεται μια ανάσα κάτω από τα 2,5 ευρώ το λίτρο, ενώ όπως όλα δείχνουν, οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν. Ένας από τους φόρους που «βοηθάει» πολύ στην… εκτόξευση των τιμών είναι ο ΕΦΚ, δηλαδή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Δείτε ακόμη: Στο Top 3 των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη η Ελλάδα

Αποτελεί έμμεσο φόρο του κράτους που επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα καύσιμα. Ο ΕΦΚ υπολογίζεται σε σταθερό ποσό ανά 1.000 λίτρα: βενζίνη 700 ευρώ (άρα 0,7 ευρώ/λίτρο), πετρέλαιο κίνησης 410 ευρώ και υγραέριο κίνησης 430 ευρώ.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τέλη όπως: Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) καθώς και ο Φ.Π.Α. Όλα αυτά, ανεβάζουν κατά περίπου 59% την τελική τιμή. Μαζί με το κόστος μεταφοράς των καυσίμων και το κέρδος των πρατηριούχων, οι φόροι και τα λοιπά κόστη αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της τιμής του λίτρου. Το υπόλοιπο 35%, είναι η «καθαρή» αξία του.

Αυτή τη στιγμή, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων όταν βγαίνει από το διυλιστήριο είναι στα 1,85 € ανά λίτρο. Σε αυτή την τιμή έχουν επιβληθεί οι φόροι και τα τέλη, εκτός του ΦΠΑ. Στη συνέχεια, προστίθεται και το κόστος μεταφοράς της, αλλά και το κέρδος του πρατηριούχου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...