Συμφωνία για σταθμούς φόρτισης ανά 60 km - Πότε θα γίνει

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας όσον αφορά στις υποδομές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει σύντομα όμως.

  • -
  • -

Έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για το δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης και την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών, έβαλε τις βάσεις για το τελικό πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55», υπό την πίεση του Κοινοτικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

acea

Όπως ανέφερε η ACEA, στην Ευρώπη επικρατεί ανισότητα όσον αφορά στην ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης. Κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία, διαθέτουν ένα εξαιρετικό δίκτυο, και κάποιες άλλες, όπως η Ελλάδα και η Λιθουανία, υπολείπονται σημαντικά, αναγκάζοντας τους οδηγούς των EV να διανύσουν 200 km για να εντοπίσουν φορτιστή. Με αυτό το δεδομένο, κανείς δεν περιμένει από τους Έλληνες και τους Λιθουανούς, να εκδηλώσουν προθυμία για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Κατασκευαστών.

Θα μπουν 8 σταθμοί στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη;

Με βάση την αρχική συμφωνία των 27 μελών της ΕΕ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, θα πρέπει έως το 2025 να έχει δημιουργηθεί μια επαρκής υποδομή σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και έως το τέλος της δεκαετίας στο δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Στόχος, είναι μέχρι το 2030 το αργότερο, να υπάρχει δημόσιος σταθμός φόρτισης κάθε 60 km σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Αυτό φυσικά, ισχύει και για την Ελλάδα. Οπότε, στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα δίκτυο 8 σταθμών και μάλιστα δημόσιων.

Δείτε εδώ πού κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα

Παράλληλα με την πυκνότητα των σταθμών φόρτισης, θα τεθεί κι ένα κοινό πλάνο χρέωσης, προς όφελος των ιδιοκτητών EV.  Το ποιο θα είναι αυτό θα το μάθουμε το φθινόπωρο. Τότε αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κοινό σχέδιο δράσης.

Τελευταία της λίστας η Ελλάδα

Με βάση την ACEA, η Ολλανδία έχει το καλύτερο δίκτυο δημόσιων σταθμών στην Ευρώπη με 47 θέσεις φόρτισης ανά 100 km. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 34,5, η Γερμανία με 19,4 και η Πορτογαλία με σχεδόν 15.

acea

Αντιθέτως, Ελλάδα και Λιθουανία παρέχουν στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων 0,2 δημόσια τερματικά ανά 100 km. Η Πολωνία είναι ελαφρώς σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με εμάς με 0,4 και η Λετονία με την Ρουμανία παρέχουν 0,5 βύσματα ανά 100 km.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...