Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για όλες τις ηλικίες. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Αυτοκίνητο και παιδικά καθίσματα. Ένα θέμα που απασχολεί κάθε γονιό από την ημέρα που γεννιέται το βλαστάρι του. Ποιος γνωρίζει όμως ποιες είναι οι κατηγορίες των καθισμάτων;

  • -
  • -

Για έναν γονιό, η ασφάλεια του παιδιού του είναι πρωταρχικός σκοπός. Κατά τη μεταφορά με αυτοκίνητο, ακόμη κι αν η διαδρομή που πρέπει να διανυθεί δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά, το παιδί πρέπει να κάθεται και να είναι σωστά δεμένο στο καθισματάκι του. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη κι ένα φρενάρισμα είναι αρκετό για να συμβούν τα χειρότερα.

Η χρήση των παιδικών καθισμάτων είναι υποχρεωτική με βάση τη νομοθεσία από την πρώτη ημέρα της γέννησης του παιδιού έως και τα 12 έτη έως 1,50 εκατοστά ύψους, όποιο συμβεί πρώτο. Το κάθισμα, φυσικά, πρέπει να καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας ECE R44 03, ECE R44 04 και, από το 2015, ECE R129 για τα καθίσματα i-Size. Όλα, απαραιτήτως διαθέτουν πιστοποίηση και αναγράφουν αναλυτικά τις βαθμολογίες του εκάστοτε φορέα από τον οποίο έχουν αξιολογηθεί.

Βρεφική, νηπιακή και σχολική ηλικία

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε πως το κάθισμα είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται στην ηλικία και το μέγεθος του παιδιού. Δεν μπορεί δηλαδή ένα παιδί 2 ετών να κάθεται στο ίδιο κάθισμα με ένα παιδί 10 ετών, εκτός κι αν υποστηρίζεται από τις προδιαγραφές.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Βρεφικά καθίσματα (Ομάδα 0+). Ηλικία/βάρος: από νεογέννητο έως 12 μηνών/13 κιλά

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν καθίσματα που είναι συμβατά με τα καρότσια, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφοράς (travel system) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρετε το μωρό σας αν έχει αποκοιμηθεί -ώστε να μην το ενοχλήσετε.

seat

Σχεδιασμένα για νεογέννητα και μικρότερα παιδιά για χρήση με φορά προς τα πίσω. Τα μωρά πρέπει να ταξιδεύουν με φορά προς τα πίσω μέχρι τουλάχιστον 9 μηνών, παρότι συνιστάται να συνεχίσουν σε αυτή τη θέση μέχρι 12-15 μηνών.

Καθίσματα (Ομάδα 0+/1). Ηλικία/βάρος: από νεογέννητο έως 18 κιλά (περίπου 4 ετών)

Είναι κατάλληλα από νεογέννητο έως περίπου 4 ετών τόσο σε θέση με φορά προς τα πίσω (μέχρι 9 κιλά), όσο και σε θέσης με φορά προς τα εμπρός. Ουσιαστικά, πρόκειται για καθίσματα μεικτής κατηγορίας, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι το παιδί να μπει στη νηπιακή ηλικία.

Καθίσματα (Ομάδα 1). Ηλικία/βάρος: από 9 έως 18 κιλά (περίπου 9 μηνών έως 4 ετών)

Διαθέτουν όρθια πλάτη και δυνατότητα ανάκλισης για τον ύπνο. Η πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας τοποθετείται με φορά προς τα εμπρός. 

Καθίσματα booster (Ομάδα 1/2/3). Ηλικία/βάρος: από 9 έως 36 κιλά (περίπου 9 μηνών έως 12 ετών) 

Καλύπτουν επαρκώς και τα τρία στάδια ανάπτυξης, ώστε να προστατεύουν το παιδί από 9 μηνών μέχρι να μην χρειάζονται πια κάθισμα αυτοκινήτου. Διαθέτουν ψηλότερη πλάτη, πλαϊνά προστατευτικά, ρυθμιζόμενο προσκέφαλο και τα παιδιά μπορούν να δεθούν μέχρι τα 15 κιλά με τα ειδικά ζωνάκια. Από τα 15 κιλά και πάνω χρησιμοποιείται η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι τo ασφαλέστερο παιδικό κάθισμα στον κόσμο

Καθίσματα booster (Ομάδα 2/3). Ηλικία/βάρος: από 15 έως 36 κιλά (περίπου 4-12 ετών)

Απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά, κάνουν χρήση μόνο της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου, τοποθετούνται εύκολα και φέρουν συνήθως ρυθμιζόμενο προσκέφαλο και βραχίονες.

seat

Καθίσματα booster (Ομάδα 3). Ηλικία/βάρος: από 22 έως 36 κιλά (περίπου 4-12 ετών)

Τα καθίσματα booster χωρίς πλάτη είναι κατάλληλα μόνο για παιδιά άνω των 22 κιλών και 1,25 εκ. ύψος. Αυτό αφορά μόνο νέα προϊόντα που κυκλοφόρησαν από τις 9 Φεβρουαρίου 2017. Το παιδί δένεται μόνο τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Καθίσματα i-Size. Ηλικία/βάρος: από νεογέννητο έως 105 εκ. (περίπου 4 ετών)

Το καθίσματα αυτού του τύπου βασίζονται στο ύψος του παιδιού. Μέχρι 15 μηνών τοποθετούνται με φορά προς τα πίσω, παρέχοντας τη βέλτιστη προστασία στον αυχένα και το κεφαλάκι του παιδιού. Όταν το παιδί μεγαλώσει τοποθετούνται προς τα εμπρός. Η στήριξή τους πραγματοποιείται αποκλειστικά με Isofix και φέρουν υποστήριξη ποδιών.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...