Τι είναι ISOfix στο αυτοκίνητο - Πώς δένουμε σωστά το παιδικό κάθισμα;

Αρκετοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται τι είναι το ISOfix κι αν αυτό είναι απαραίτητο για τη σωστή στήριξη του παιδικού καθίσματος και κατ’ επέκταση του παιδιού τους.

  • -
  • -

Για την ασφάλεια του παιδιού σας απαιτείται σωστή ενημέρωση και γνώση. Τα παιδιά, κατά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτικό να κάθονται στα ειδικά καθισματάκια. Φυσικά, το καλύτερο κάθισμα για το παιδί, είναι αυτό που ταιριάζει στο βάρος και το μέγεθός του.

Τα αυτοκίνητα και ειδικά αυτά που κατασκευάστηκαν από το 2006 κι έπειτα, διαθέτουν στις πίσω θέσεις υποδοχείς ISOfix. Πρόκειται για δύο μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του πίσω καθίσματος. Στα νεότερης γενιάς οχήματα, υπάρχουν σημάνσεις -συνήθως πορτοκαλί η πράσινες - που καθιστούν τους μεταλλικούς υποδοχείς ευδιάκριτους.

isofix

Η λέξη ISOfix προέρχεται από το International Standards Organisation FIX και καθορίζει τον τρόπο τοποθέτησης παιδικών συστημάτων συγκράτησης στα οχήματα που κάνουν τη χρήση των υποδοχέων.

Πώς λειτουργεί το ISOfix;

Τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για ενήλικες. Οι ζώνες ασφαλείας το ίδιο. Ο λόγος που αναπτύχθηκε το ISOfix είναι, διότι, σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, μόλις 3 στους 10 γονείς τοποθετούν σωστά το παιδικό κάθισμα. Πολλές δυσκολίες στο δέσιμο με τη ζώνη δημιουργούν το μήκος της, το ύψος του σημείου που ξεκινά και η θέση της υποδοχής κουμπώματος.

isofix

Με τη χρήση του ISOfix, όλη η διαδικασία είναι πιο εύκολη και γρήγορη, καθώς δεν απαιτείται η χρήση της ζώνης. Αρκεί, φυσικά, το κάθισμα να υποστηρίζει βάση για ISOfix. Ειδάλλως, θα πρέπει να το δένετε με τη ζώνη ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για όλες τις ηλικίες. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Εφόσον το παιδικό κάθισμα υποστηρίζει το σύστημα πρόσδεσης, απλά ακουμπάτε τη βάση πάνω στα δύο μεταλλικά σημεία που υπάρχουν στο κάθισμα του οχήματος και το πιέζετε για κουμπώσει. Σημαντικό είναι να ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο «κλικ». Κάντε μια δοκιμή και τραβήξτε απότομα το κάθισμα για να είστε βέβαιοι πως έχει στερεωθεί σωστά και παραμένει ακλόνητο στη θέση του.  

Μπορεί το δικό μου αυτοκίνητο να μην έχει ISOfix;

Αν το αυτοκίνητο είναι πολύ παλιό, πιθανότατα δεν διαθέτει ISOfix. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, κάποιοι γονείς να μην γνωρίζουν ότι το όχημά τους εξοπλίζεται με τις συγκεκριμένες βάσεις. Αυτό οφείλεται, στο ότι οι σύνδεσμοι είναι συχνά κρυμμένοι ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα του αυτοκινήτου. Οπότε, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο πίσω κάθισμα. Πιθανότατα, το όχημά σας φέρει σύστημα πρόσδεσης των παιδικών καθισμάτων.

Με τη ζώνη ασφαλείας τι κάνουμε

Αν κουμπώσετε το καθισματάκι στις βάσεις στήριξης δεν χρειάζεται η ζώνη ασφαλείας (για το ίδιο το κάθισμα), εκτός από κάποιες περιπτώσεις bebe. Το παιδί ωστόσο, πρέπει να δεθεί με τις ενσωματωμένες ζώνες του καθίσματος ή τη ζώνη του οχήματος – αυτό εξαρτάται από τον τύπο του καθίσματος και την ηλικία του παιδιού. Μάλιστα, οι ζώνες πρέπει να είναι δεμένες σφιχτά, ακόμη κι αν το παιδί παραπονιέται.

isofix

Να έχετε κατά νου, πως τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στο κεφάλι και τον αυχένα. Κάποιοι τραυματισμοί οδηγούν σε αναπηρία. Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα και τα παιδιά είναι δεμένα σφιχτά με τις ενσωματωμένες ζώνες του παιδικού καθίσματος, οι πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού μειώνονται σημαντικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...