Μύθος ή αλήθεια: Τα μαιευτήρια δεν σε αφήνουν να φύγεις χωρίς παιδικό κάθισμα

Τα παιδιά, από νεογέννητα κιόλας, κατά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο πρέπει να κάθονται στο ειδικό καθισματάκι. Μπορεί το μαιευτήριο όμως, να κάνει τον αστυνομικό;

  • -
  • -

Για τη χρήση των παιδικών καθισμάτων και πόσο προφυλάσσουν τα παιδιά σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμη και απότομου φρεναρίσματος, έχουμε αναφερθεί πολλάκις. Δυστυχώς, στη χώρα μας, βασικοί κανόνες όχι απλά δεν τηρούνται, αλλά έχουμε δει ακόμη και πιτσιρίκια να ταξιδεύουν στην εταζέρα!

baby

Σύμφωνα με το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για τη μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, δηλαδή παιδικών καθισμάτων και ζωνών ασφαλείας. Αν λοιπόν η αστυνομία εντοπίσει παιδί να μην είναι δεμένο στο κάθισμά του, ο οδηγός τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και ο επιβάτης καλείται να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Προφανώς, επειδή το παιδί είναι ανήλικο, το ποσό θα χρεωθεί στον γονιό ή τον συνοδό, καθώς αυτός είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του.

Μέχρι πότε το παιδί πρέπει να είναι στο παιδικό κάθισμα;

Η χρήση ειδικού παιδικού καθίσματος στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από τον νόμο, για τη μετακίνηση παιδιών με βάρος έως 36 κιλά. Το κάθισμα ασφαλείας είναι άχρηστο αν δεν συνοδεύεται από χρήση της ζώνης ασφαλείας και προκύπτουν προβλήματα όταν το κάθισμα δεν εξασφαλίζει την ασφαλή εφαρμογή της ζώνης. Οπότε το κάθισμα συνοδεύεται πάντα από τη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Μπορούν τα μαιευτήρια να κάνουν τους αστυνομικούς;

Σε κάποιες χώρες και ειδικά σε πολιτείες των ΗΠΑ, οι νόμοι σχετικά με τα παιδιά και τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά αυστηροί. Οι Αρχές, εκτός από πρόστιμα και ποινές, μπορούν ακόμη και να ζητήσουν τη συνδρομή της Πρόνοιας, κάτι το οποίο γνωρίζουν προφανώς οι γονείς.

baby

Κάποια μαιευτήρια στο εξωτερικό διαθέτουν συμβούλους που παρέχουν πληροφορίες στους γονείς για τη σωστή μεταφορά των παιδιών κατά τις μετακινήσεις με το όχημα. Κατά καιρούς, κλινικές έχουν επιχειρήσει ακόμη και να προσλάβουν ομάδες ασφάλειας για να τσεκάρουν αν οι γονείς παρέχουν τη βέλτιστη προστασία στα νεογέννητα. Φυσικά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναλάβει τον ρόλο της αστυνομίας και να βεβαιώσει παράβαση, αν αυτό δεν μεταφέρεται σε ειδικό καθισματάκι.

Δες εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα παιδικά καθίσματα

Υπεύθυνοι για τα παιδιά τους είναι πρωτίστως οι γονείς. Η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια στα μωρά τους, να χρησιμοποιούν καθισματάκι από την πρώτη κιόλας ημέρα και να τα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μόνα τους τη ζώνη ασφαλείας όσο μεγαλώνουν. Τα παιδιά εξάλλου πράττουν ότι βλέπουν από τους γονείς. Αν εσείς λοιπόν παραλείπετε να χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας, τότε το ίδιο θα κάνουν κι αυτά.