Επιστροφή στο σχολείο χωρίς ζώνη ασφαλείας; Δες πόσο θα πληρώσεις

Δυστυχώς, στη χώρα μας, βασικοί κανόνες οδικής ασφαλείας δεν τηρούνται. Πρέπει όμως, ειδικά όταν οι επιβάτες είναι παιδιά.

  • -
  • -

Τα παιδιά πράττουν ότι βλέπουν από τους γονείς. Μιμούνται τη συμπεριφορά της μαμάς και του μπαμπά, οπότε αν εσείς παραλείπετε να χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας, τότε το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, άπαντες μέσα στο αυτοκίνητο, από τον οδηγό έως τον συνοδηγό και τους πίσω επιβάτες πρέπει να τη φορούν υποχρεωτικά. Ειδάλλως, θα πληρώσετε ακριβά την παράβαση.

Αν δεν φορά το παιδί ζώνη το πρόστιμο το πληρώνει ο γονιός

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με τη χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ξεκάθαρος. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του Άρθρου 12, σε περίπτωση μεταφοράς ανηλίκων επιβατών, εφόσον στο όχημα υπάρχει συνοδός, την ευθύνη φέρει αυτός.

Για τη μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, δηλαδή παιδικών καθισμάτων και ζωνών ασφαλείας. Αν λοιπόν η αστυνομία εντοπίσει παιδί να μην είναι δεμένο στο κάθισμά του, ο οδηγός τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και ο επιβάτης καλείται να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Προφανώς, επειδή το παιδί είναι ανήλικο, το ποσό θα χρεωθεί στον γονιό ή τον συνοδό, καθώς αυτός είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του.

kok

Διάβασε επίσης: Πώς μπορείς να χάσεις το δίπλωμα οδήγησης για 3 χρόνια;

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, η χρήση ειδικού παιδικού καθίσματος στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από τον νόμο, για τη μετακίνηση παιδιών με βάρος έως 36 κιλά. Το κάθισμα ασφαλείας είναι άχρηστο αν δεν συνοδεύεται από χρήση της ζώνης ασφαλείας και προκύπτουν προβλήματα όταν το κάθισμα δεν εξασφαλίζει την ασφαλή εφαρμογή της ζώνης. Οπότε το κάθισμα συνοδεύεται πάντα από τη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Τι γίνεται αν δεν φοράει ούτε ο οδηγός ζώνη;

Σε αυτή την περίπτωση ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πέφτει βαρύς. Ο οδηγός που παραβαίνει τον νόμο και δεν φορά τη ζώνη ασφαλείας ενώ κινείται στον δημόσιο δρόμο με το όχημά του, τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 10 μέρες και με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ.

Αν δεν φοράει ο συνοδηγός το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο πίσω κάθισμα.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...