Ελλάδα: Ποια παράβαση έχει 30.000 ευρώ πρόστιμο και 3 χρόνια αφαίρεση διπλώματος;

Υπάρχει μια παράβαση για την οποία χάνεις την άδεια οδήγησης για 3 χρόνια, και καλείσαι να πληρώσεις ένα τεράστιο πρόστιμο.

  • -
  • -

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι συγκεκριμένος και εφαρμόζεται σε οδούς και χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων. Αποτελεί το πιο σημαντικό νομικό κείμενο σχετικά με την ασφαλή και εύρυθμη κυκλοφορία στους δρόμους.

driver license1

Περιγράφεται ως κανόνας ζωής, ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που δεν τον τηρούν, παραβιάζοντας πολλές φορές βασικούς κανόνες και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική τους και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου. Με βάση τη νομοθεσία, οι παραβιάσεις τιμωρούνται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους με συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, βαθμούς ποινής στο Point System, αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος ή αφαίρεση της άδειας οδήγησης του κατόχου.

Οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές, ωστόσο, υπάρχει μία που κανείς ιδιοκτήτης οχήματος δεν θα ήθελε να του επιβληθεί. Όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όποιος προβεί σε ψηφιακή ακινησία του αυτοκινήτου και δεν το τηρήσει, τότε θα λάβει πρόστιμο-μαμούθ και θα του αφαιρεθεί το δίπλωμα για 3 χρόνια.


driver license2

Αναλυτικότερα, αφού θέσει το όχημα του σε ακινησία, δηλαδή καταθέσει πινακίδες, είναι υποχρεωμένος από τη νομοθεσία να δηλώσει κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης τα ακριβή στοιχεία του κλειστού και περιφραγμένου χώρου στο οποίο φυλάσσεται το όχημα.

Δείτε ακόμη: Κατάθεση πινακίδων: Τι κερδίζεις με την ακινησία του αυτοκινήτου

Σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί να κυκλοφορεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ή να φέρει πινακίδες ακόμη κι αν σταθμευμένο, άμεσα θα αρθεί η ακινησία, θα επιβληθούν στον κάτοχο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους.

Επίσης, εκτός από τα τέλη και το πρόστιμο, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Αν είναι υπότροπος, το πρόστιμο εκτινάσσεται στα 30.000 ευρώ και ο αστυνομικός που τον εντόπισε, έχει το δικαίωμα από τον νόμο να του αφαιρέσει το δίπλωμα οδήγησης για 36 μήνες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...