Οδοιποιρικό: Δωρεάν διακοπές στην Αράχωβα με BMW iX40

Ταξιδεύουμε στην Αράχωβα με τη νέα BMW iX40, έχοντας στόχο να πληρώσουμε μόνο διόδια!

  • -
  • -

Η BMW iX40 έχει το μέγεθος της X5 αλλά χαμηλότερη τιμή, επιδόσεις εφάμιλλες με αυτές της 530i, εσωτερικούς χώρους μεγαλύτερους από τη X7 και κόστος κίνησης όσο ένα… scooter.

Αυτή θα ήταν η απάντησή μας αν έπρεπε να περιγράψουμε το γερμανικό αμιγώς ηλεκτρικό SUV με λίγα λόγια. Επειδή όμως πρόκειται για μοντέλο με πολύ περισσότερες πτυχές, δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε δυο σειρές και φυσικά ούτε να την οδηγήσουμε αποκλειστικά μέσα στην πόλη.

Έτσι, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε μέχρι την Αράχωβα συνδυάζοντας την εξόρμηση με μία πρόκληση. Να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ, με εξαίρεση τα διόδια.

BMW

Φορτίζουμε δωρεάν στην Αθήνα

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να φορτίσει κάποιος δωρεάν. Αυτό ισχύει για αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και για δημόσια σημεία, όπως αυτά που υπάρχουν στο δήμο της Αθήνας. Ένα από αυτά αποτέλεσε την επιλογή μας προκειμένου να κάνουμε μία πλήρη φόρτιση.

Γενικά σε ένα ηλεκτρικό είναι καλό η φόρτιση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 20% και το 80%, όμως όταν πρόκειται να κάνουμε ταξίδι είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με περισσότερη ενέργεια στη διάθεση μας.

Ξεκινάμε το ταξίδι και «χαζεύουμε» τις τεχνολογίες της iX

Όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο στην Αθήνα, το ποσοστό φόρτισης ήταν στο 98% και η ένδειξη της αυτονομίας έγραφε 270 km στην οθόνη 14,9 ιντσών που βρίσκεται μπροστά από τον οδηγό. Σε αυτό το σημείο είδαμε ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που μας άρεσαν πολύ και κάνουν την εμπειρία της συμβίωσης μαζί του πιο άνετη και εύκολη.

BMW

Συγκεκριμένα, όταν περάσουμε τον προορισμό στο σύστημα πλοήγησης, στην οθόνη μπροστά από τον οδηγό αναγράφεται η υπολειπόμενη απόσταση και μία πρόβλεψη σχετικά με το ποσοστό της μπαταρίας που θα έχουμε όταν φτάσουμε στον προορισμό μας. Το εντυπωσιακό είναι ότι για τον συγκεκριμένο υπολογισμό το σύστημα δε λαμβάνει υπόψη μόνο τη χιλιομετρική απόσταση, αλλά και τις διαφορές στο υψόμετρο! Έτσι, αν η διαδρομή είναι 100 km σε δρόμο χωρίς κλίσεις η πρόβλεψη θα είναι διαφορετική συγκριτικά με 100 km ανάβασης σε βουνό. Η ένδειξη που είχαμε εμείς ανέφερε ότι θα φτάσουμε με 34%.

Αυτό που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι μπορεί το σύστημα κάνει τη σχετική πρόβλεψη, όμως με την κατάλληλη οδήγηση κάποιος μπορεί να βελτιώσει σημαντικό το νούμερο που αναγράφεται. Κάτι το οποίο καταφέραμε. Αν και σχετικά με αυτό θα πούμε περισσότερα αργότερα.

BMW

Ένα ακόμα πλεονέκτημα από τη χρήση του συστήματος πλοήγησης είναι ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι οδηγίες στην οθόνη 12,3 ιντσών του infotainment, που ενώνεται με εκείνη μπροστά από τον οδηγό, αποτελώντας ουσιαστικά η μία συνέχεια της άλλης. Όταν πλησιάζουμε σε μία διασταύρωση ενεργοποιείται η μπροστά κάμερα του αυτοκινήτου και προβάλλει την εικόνα του δρόμου στην κεντρική οθόνη. Σε αυτή εμφανίζονται εικονικά βέλη τα οποία δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις λάθος και να μην πάρεις τη σωστή στροφή.

Δείτε ακόμαΤι θερμαίνει αυτό το κουμπί στη νέα BMW iX;

Άνεση και υψηλές επιδόσεις

Ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα, αυτό που αντιλαμβάνεται κάποιος είναι η ησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό, καθώς ελάχιστοι εξωτερικοί ήχοι φτάνουν στην καμπίνα των επιβατών. Εκτός από αυτό, όμως, σε κάθε βύθισμα του πεντάλ του γκαζιού ο οδηγός αντιλαμβάνεται σχεδόν αμέσως τη μεγάλη διαθέσιμη ισχύ του θηριώδους SUV.

BMW

Η iX40 διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας έχει ισχύ 276 ίππων και είναι τοποθετημένος στον μπροστά άξονα, ενώ ο δεύτερος αποδίδει 340 PS και βρίσκεται ανάμεσα στους πίσω τροχούς. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος φτάνει τους 326 ίππους και τα 630 Nm ροπής. Η ηλεκτρική αυτή δύναμη σε συνδυασμό με την τετρακίνηση, χαρίζουν εξαιρετικές επιδόσεις παρά το βάρος των σχεδόν 2,4 τόνων του αμαξώματος. Το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 6,1 sec και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 200 km/h. Όσο για την αυτονομία, στην έκδοση xDrive40 που είχαμε διάθεσή μας η μπαταρία των 71 kWh μπορεί να προσφέρει μέχρι και 425 km.

Πώς κύλησε το ταξίδι

Για να καλύψουμε την απόσταση μέχρι την Αράχωβα χρειαστήκαμε 2 ώρες και 10 λεπτά, κάνοντας και μία στάση στο ΣΕΑ «Σείριος» ώστε να δούμε τον μεγαλύτερο σταθμό φόρτισης οχημάτων στην Ελλάδα, όμως δε φορτίσαμε εκεί. Η διαδρομή μας ξεκίνησε με χρήση της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οποία βγήκαμε στην έξοδο για Λιβαδειά και Θήβα. Στη συνέχεια κινηθήκαμε στην Επαρχιακή Οδό Θηβών-Λιβαδειάς και στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Άμφισσας. Και κάπως έτσι, μετά από 166 km φτάσαμε στην Αράχωβα.

BMW

Με την άφιξή μας εκεί ελέγξαμε τις ενδείξεις σχετικά με την αυτονομία. Το ποσοστό φόρτισης είχε πέσει στο 43% ενώ η ένδειξη της αυτονομίας ήταν 117 km. Η βελτίωση σχεδόν κατά 10% σε σχέση με την πρόβλεψη του συστήματος πλοήγησης όταν ξεκινήσαμε, οφείλεται στον τρόπο οδήγησης. Κατά την κίνηση στην εθνική οδό είχαμε θέσει το Adaptive Cruise Control στα 110 km/h, ενώ στο επαρχιακό κομμάτι είχαμε ορίσει ταχύτητα της τάξεως των 80-90 km/h. Διαδικασία που μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ακόμα μία προηγμένη τεχνολογία με την οποία έχει εξοπλίσει η BMW το νέο της μοντέλο.

BMW

Φρενάρει στις στροφές και παρκάρει μόνο του

Ακόμα και στον επαρχιακό δρόμο διαπιστώνεις ότι η νέα iX40 έχει εφοδιαστεί με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει σήμερα η BMW στην τεχνολογική φαρέτρα της. Είναι χαρακτηριστικό, πως αντλώντας πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης, το αυτοκίνητο αναγνωρίζει πόσο ανοιχτή ή κλειστή είναι η στροφή που ακολουθεί. Έτσι, αν κρίνει σκόπιμο ελαττώνει ταχύτητα, εφαρμόζει σημαντική υποβοήθηση στο τιμόνι «διαβάζοντας» τη διαγράμμιση και στη συνέχεια επιταχύνει μέχρι το επιθυμητό επίπεδο.

BMW

Όμως οι εντυπωσιακές τεχνολογικές λύσεις δε σταματάνε εδώ. Όταν έφτασε η στιγμή να παρκάρουμε το μόνο που χρειαζόταν να κάνουμε ήταν να πατήσουμε τη σχετική επιλογή στην οθόνη του infotainment. Το σύστημα είχε ήδη αναγνωρίσει τη διαθέσιμη θέση στάθμευσης και ξεκίνησε να εκτελεί όλους τους απαραίτητους ελιγμούς χωρίς καμία εμπλοκή από τον οδηγό. Ο τελευταίος, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβλέπει την όλη διαδικασία και να πατήσει φρένο αν το σύστημα κάνει κάποιον υπολογισμό λάθος. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη όσες φορές χρησιμοποιήσαμε αυτή τη λειτουργία και το παρκάρισμα εκτελέστηκε ιδανικά, ακόμα και σε θέσεις που δεν θα λέγαμε ότι ήταν ιδιαίτερα άνετες...

Βγαίνεις ατσαλάκωτος

Η κορυφαία τεχνολογία είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά την αίσθηση που αποκομίζει όποιος ταξιδεύει με την iX40. Βλέπετε, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με το οποίο μπορείς να πραγματοποιήσεις εξαιρετικά ευχάριστα μεγάλα ταξίδια, καθώς προσφέρει υψηλού επιπέδου άνεση. Τα καθίσματα είναι ξεκούραστα και η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε το αυτοκίνητο να έχει σπορ προσανατολισμό, στοιχείο που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της BMW, απορροφώντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος. Σημαντικό ρόλο ευθύνης στην αποτελεσματικότητά της ανάρτησης έχει και η αρχιτεκτονική που επέλεξαν οι μηχανικοί της βαυαρικής εταιρείας, ακολουθώντας τη φιλοσοφία διπλών ψαλιδιών μπροστά και πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

BMW

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει παρά το πολύ μεγάλο βάρος του αυτοκινήτου, το οποίο φτάνει τα 2.365 κιλά. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που καταφέρνει να κρύψει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στον αυτοκινητόδρομο. Σε κλειστές διαδρομές αντίθετα, ο οδηγός νιώθει το βάρος να επηρεάζει τη συμπεριφορά, αλλά όχι τόσο που να ενοχλεί, χάρη στο άψογα ρυθμισμένο σύστημα διεύθυνσης.  

Δωρεάν φόρτιση στην Αράχωβα

Λίγο μετά την άφιξή μας στην Αράχωβα αναζητήσαμε τον ταχυφορτιστή που υπάρχει εκεί ώστε να αναπληρώσουμε τη χαμένη ενέργεια. Τον βρήκαμε εντελώς ελεύθερο οπότε συνδεθήκαμε και το αυτοκίνητο ξεκίνησε να φορτίζει με 50 kW, δηλαδή τη μέγιστη ισχύ στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ο φορτιστής. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, πως ακόμα η χρήση του είναι εντελώς δωρεάν. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει το καλώδιο στο αυτοκίνητό και η φόρτιση ξεκινά αυτόματα. Δεν απαιτείται καν η χρήση κάποιας εφαρμογής!

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναφέρουμε δύο στοιχεία που παρατηρήσαμε, τα οποία μας έκαναν ιδιαίτερα θετική εντύπωση. Το πρώτο είναι ότι η αστυνομία της περιοχής φροντίζει συνεχώς προκειμένου στις δύο θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για ηλεκτρικά να μην παρκάρουν θερμικά αυτοκίνητα. Όταν τοποθετήθηκε ο φορτιστής ήταν έντονο αυτό το πρόβλημα, όμως με τον καιρό η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

BMW

Το δεύτερο είναι ότι επειδή υπάρχει ο φορτιστής και η αστυνομία έχει εξασφαλίσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις θέσεις που προορίζονται για τη χρήση του, όποιος κάνει μια βόλτα στην Αράχωβα θα δει σημαντικό αριθμό από ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα. Συνήθως οι κάτοχοι των εν λόγω οχημάτων έχουν αυξημένη οικονομική άνεση, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά τα έσοδα που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Επιπλέον, υπάρχει και περιβαλλοντικό όφελος καθώς εκλύονται λιγότεροι ρύποι τόσο για το ταξίδι μέχρι εκεί όσο και κατά την κίνηση των οχημάτων μέσα στο χωριό.

Πολυτέλεια

Κατά την παραμονή στην Αράχωβα είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και άλλα χαρακτηριστικά πολυτέλειας που προσφέρει η iX40 σε επιβάτες και οδηγό. Αυτά έχουν να κάνουν με την θερμοκρασιακή τους άνεση. Το αυτοκίνητο διαθέτει θερμαινόμενο τιμόνι και καθίσματα, όμως οι Γερμανοί πήγαν ένα βήμα πιο πέρα και πρόσθεσαν κάτι ακόμα. Με το πάτημα μίας επιλογής στο μενού του κλιματισμού ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να θερμαίνεται το υποβραχιόνιο και το κομμάτι της πόρτας στο οποίο ακουμπάει το χέρι! Μάλιστα, πρόκειται για ρύθμιση την οποία έχει στη διάθεσή του και ο συνοδηγός, που μπορεί να την ελέγχει ανεξάρτητα.
BMW

Όσο για τους πίσω επιβάτες, μπορεί να μην υπάρχουν ανάλογες λύσεις, όμως μπορούν να ρυθμίσουν ανεξάρτητα τη θερμοκρασία στην κάθε πλευρά, καθώς το αυτοκίνητο διαθέτει συνολικά τέσσερις ζώνες κλιματισμού. Επιπλέον, η ηλιοροφή που ξεκινά μπροστά από τον οδηγό και τελειώνει πίσω από τις θέσεις των πίσω επιβατών έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Αν και δεν είναι ανοιγόμενη, ο οδηγός μπορεί με το πάτημα ενός πλήκτρου (αφής) να επιλέξει αν θα είναι διάφανη ώστε να μπαίνει άπλετο φως στην καμπίνα ή θα σκουρύνει σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι σα να μην υπάρχει κρύσταλλο εκεί αλλά μέταλλο.

BMW

Η επιστροφή

Όταν έφτασε η στιγμή για να επιστρέψουμε το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας ήταν στο 86%, η ένδειξη της αυτονομίας έδειχνε 282 km, η απόσταση που έπρεπε να καλύψουμε ήταν 166 km και το αυτοκίνητο προέβλεπε ότι κατά την άφιξή μας θα έχουμε 36% μπαταρία. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν ακριβώς ίδια, όπως και η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε. Ωστόσο, εδώ φάνηκε η διαφορά που κάνει η ανάκτηση ενέργειας. Όσο κατεβαίναμε από τον Παρνασσό το ποσοστό της μπαταρίας έφτασε μέχρι και το 88% με την πρόβλεψη αυτονομίας να ανεβαίνει στα 291 km, καθώς υπήρχαν σημεία όπου η φόρτιση από τα φρένα έφτασε σε ισχύ μέχρι και τα 24,6 kW. Έτσι, όχι μόνο δεν καταναλώναμε το φορτίο της μπαταρίας, αλλά το αυξάναμε κιόλας.

Μετά από 2 ώρες ακριβώς φτάσαμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στην Αθήνα, με την μπαταρία στο 49% και 178 km αυτονομίας. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώσαμε μόλις 37%. Αν σκεφτούμε πως όταν φτάσαμε στην Αράχωβα είχαμε υπόλοιπο 43%, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η BMW iX μπορεί άνετα να κάνει το ταξίδι μετ’ επιστροφής χωρίς φόρτιση, ακόμα και στην έκδοση xDrive 40 η οποία είναι η μικρότερη μεταξύ των τριών διαθέσιμων. Και μάλιστα, χρησιμοποιώντας και στις δύο διαδρομές κανονικά τον κλιματισμό.

BMW

Συμπέρασμα

Με το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Αράχωβα και την επιστροφή καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε με άνεση μία σύντομη εξόρμηση, πετυχαίνοντας παράλληλα και τον μεγάλο μας στόχο, που ήταν άλλος πέρα από το να κινηθούμε εντελώς δωρεάν. Το μόνο κόστος που πληρώσαμε ήταν τα διόδια, τα οποία συνολικά ήταν 9,6 ευρώ, ενώ κινηθήκαμε και με περισσή άνεση χάρη στην BMW iX, της οποίας η τιμή κτήσης ξεκινά στην Ελλάδα από τις 88.950 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...