Τι θερμαίνει αυτό το κουμπί στη νέα BMW iX;

Στην καινούργια BMW iX, υπάρχει στο μενού του κλιματισμού μία ένδειξη την οποία δεν έχουμε ξαναδεί. Μπορείτε να φανταστείτε τι κάνει; Εμείς πάντως ανοίξαμε το manual...

  • -
  • -

Όσο εξελίσσονται τα χρόνια οι εταιρείες προσθέτουν συνεχώς νέα χαρακτηριστικά στα αυτοκίνητά τους, με τις premium προτάσεις να είναι συνήθως οι πρώτες στις οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά οι διάφορες καινοτομίες.

Ειδικά όταν πρόκειται για ηλεκτρικά μοντέλα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες απολαμβάνουν ακόμα περισσότερη ελευθερία λόγω των πολλών και μεγάλων διαφορών που αυτά έχουν σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα, οπότε τολμούν να υλοποιήσουν τις ιδέες που έχουν.

BMW iX

Οι θερμαινόμενες επιφάνειες των αυτοκινήτων

Γενικά υπάρχει η τάση να αυξάνονται οι θερμαινόμενες επιφάνειες μέσα στα αυτοκίνητα. Το πρώτο εξάρτημα που έγινε θερμαινόμενο ήταν τα καθίσματα, κάτι που βλέπουμε εδώ και αρκετά χρόνια σε πάρα πολλά μοντέλα. Στη συνέχεια ακολούθησε το τιμόνι και πλέον είναι μια τεχνολογία που επίσης συναντάμε σε πολλά μοντέλα πλέον, στα πλουσιότερα επίπεδα εξοπλισμού.

Η καινοτομία της BMW στην iX, στο ολοκαίνουριο αμιγώς ηλεκτρικό SUV, ήταν να κάνει θερμαινόμενες και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα χέρια του οδηγού και του συνοδηγού. Αυτή είναι η λειτουργία που επιτελεί η δεύτερη από αριστερά ένδειξη στο μενού του κλιματισμού.

BMW iX

Όταν κάποιος την ενεργοποιήσει, λοιπόν, σε ένα από τα τρία διαθέσιμα επίπεδα, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα νιώσει να θερμαίνεται το υποβραχιόνιο, το οριζόντιο κομμάτι της πόρτας στο οποίο «ξεκουράζεται» το χέρι καθώς και ένα κομμάτι του πάνελ αυτής. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη ένδειξη υπάρχει δύο φορές στο μενού. Η μία αφορά την πλευρά του οδηγού και η άλλη του συνοδηγού, ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να ελέγχει ανεξάρτητα αν θέλει να θερμανθούν οι παραπάνω επιφάνειες στη δική του μεριά ή όχι.

Δείτε ακόμα: Τι είναι αυτό το διάφανο πλαστικό στην τάπα των Skoda; [video]

Άνεση, αλλά και βελτίωση της αυτονομίας

Εκτός από το κομμάτι της άνεσης, αυτή η ιδέα της BMW συμβάλλει και στη βελτίωση της αυτονομίας. Η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού για να ζεσταθεί ο αέρας μέσα στην καμπίνα απαιτεί πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας, η οποία αφαιρείται από την κεντρική μπαταρία του αυτοκινήτου, οπότε αρκεί για την κάλυψη μικρότερης απόστασης. Αντίθετα, με τη θέρμανση των επιφανειών, ο οδηγός και ο συνοδηγός μπορούν να ζεσταθούν εξ’ ίσου καλά, με την κατανάλωση ενέργειας να είναι πολύ μικρότερη.

Εσείς μπορούσατε να φανταστείτε τι κάνει αυτή η ένδειξη; Σας αρέσει η ιδέα των θερμαινόμενων επιφανειών;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...