Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με GPS;

Σήμερα μπαίνουμε σε ένα αυτοκίνητο και το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι θα συναντήσουμε στον εξοπλισμό του σύστημα πλοήγησης, όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

  • -
  • -

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από την εποχή που η ύπαρξη συστήματος πλοήγησης στο αυτοκίνητο, ήταν ένα από τα ακριβότερα και εντυπωσιακότερα στοιχεία εξοπλισμού. Εκτός από το γεγονός ότι μέχρι και σχετικά πρόσφατα ήταν κάτι σπάνιο, για να τοποθετηθεί GPS θα έπρεπε να υπάρχει μία σχετικά μεγάλη και έγχρωμη οθόνη, με τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων να έχουν μικρές ασπρόμαυρες οθόνες λίγων γραμμών ή ακόμα και καθόλου οθόνη.

Ωστόσο, ο ερχομός της δεκαετίας του ’90 έφερε μαζί της και την επανάσταση των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης. Το πρώτο αυτοκίνητο που είχε GPS ήταν το Mazda Eunos Cosmo, ένα μοντέλο το οποίο κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία από το 1990 μέχρι το 1996, πετυχαίνοντας 8.875 πωλήσεις.

GPS

Πώς λειτουργούσε το πρώτο GPS σε αυτοκίνητο παραγωγής;

Το GPS που είχε το ιαπωνικό μοντέλο μπορεί να βασιζόταν στην ίδια αρχή με τα σημερινά, όμως ήταν δύσχρηστο και με μικρή ακρίβεια. Όλα τα συστήματα GPS μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούν δορυφόρους του αμερικανικού στρατού. Εκείνη την εποχή, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν επέτρεπαν στα GPS που προορίζονταν για πολίτες να έχουν μεγάλη ακρίβεια, καθώς θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Αυτή η τακτική σταμάτησε επί των ημερών του προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος κατάργησε τον σχετικό περιορισμό. Έτσι, σήμερα τα συστήματα πλοήγησης έχουν ακρίβεια που φτάνει τα 30 εκατοστά, ενώ η ακρίβεια στο μοντέλο της Mazda ήταν στα 47.5 μέτρα!

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά παράθυρα: Σε ποιο αυτοκίνητο μπήκαν για πρώτη φορά;

Εκτός από το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το Eunos Cosmo είχε πολλά ακόμα χαρακτηριστικά τα οποία ήταν μπροστά από την εποχή του, όπως αυτόματο κλιματισμό, κινητό τηλέφωνο, CD-player, cruise control, χειριστήρια στο τιμόνι, ηλεκτρικά καθίσματα, ηλεκτρικά παράθυρα, οθόνη στην πλευρά του συνοδηγού και τιμόνι το οποίο μετακινούνταν όταν έσβηνε ο κινητήρας ώστε να είναι πιο εύκολη η είσοδος και η έξοδος του οδηγού από την καμπίνα, ενώ προσέφερε και τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης. Ακόμα, είχε ψηφιακό πίνακα οργάνων στον οποίο απεικονίζονταν και οι ενδείξεις του κλιματισμού.

GPS

Τα άλλα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Mazda Eunos Cosmo

Όμως το Eunos Cosmo ήταν πρωτοποριακό και σε μηχανολογικό επίπεδο. Μέχρι και σήμερα είναι το μοντέλο της Mazda με τον μεγαλύτερο σε χωρητικότητα περιστροφικό κινητήρα, καθώς είχε κυβισμό που έφτανε τα 2.0 λίτρα. Ο κινητήρας αποτελούνταν από τρεις ρότορες και είχε δύο turbo, ένα μικρό για τις χαμηλές σ.α.λ. και ένα μεγαλύτερο για όταν ο κινητήρας ανέβαζε περισσότερες σ.α.λ. Η απόδοση έφτανε τους 300 ίππους και τα 400 Nm ροπής. Η τελική ταχύτητα ήταν περιορισμένη στα 180 km/h, όμως αν αφαιρούνταν αυτός ο περιορισμός μπορούσε να φτάσει τα 260 km/h, ενώ η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκούσε 6,5 δευτερόλεπτα. Το τίμημα για τα παραπάνω ήταν η υψηλή κατανάλωση, με την επίσημη τιμή της να είναι στα 16 lt/100 km.GPS

Ξέρατε ότι η Mazda ήταν η πρώτη εταιρεία που έβαλε GPS στα αυτοκίνητά της;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...