Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων;

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων κάνει την οδήγηση μία πολύ πιο εύκολη διαδικασία, όμως πότε εφευρέθηκε και σε ποιο αυτοκίνητο το είδαμε για πρώτη φορά;

  • -
  • -

Τα αυτόματα κιβώτια έχουν κερδίσει πολλές αγορές του κόσμου και μέσα στα επόμενα χρόνια έχουν βάλει στόχο να καταργήσουν εντελώς τα χειροκίνητα, μετατρέποντας την οδήγηση σε μία διαδικασία πιο φιλική και πιο εύκολη. Ακόμα και στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα, τα οποία δεν προσφέρουν στον αγοραστή τη δυνατότητα επιλογής χειροκίνητου κιβωτίου. Αυτό δείχνει ότι πλέον τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων δεν αποτελούν την πλειοψηφία μόνο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αλλά και στη δική μας αγορά.

Ήδη από τα πρώτα βήματα της αυτοκίνησης οι εταιρείες αναζητούσαν τρόπους ώστε η διαδικασία αλλαγής των σχέσεων να γίνει πιο εύκολη. Άλλωστε για πολλά χρόνια κάθε αλλαγή σχέσης ήταν μία διαδικασία η οποία συνοδευόταν από πολυπλοκότητα, αλλά και από αυξημένη δυσκολία, καθώς δεν υπήρχαν «πολυτέλειες» όπως υδραυλικοί συμπλέκτες, οπότε απαιτούνταν και αυξημένη μυϊκή δύναμη.

oldsmobile-series-sixty-60-automatic-aftomato

Όλα αυτά τα ζητήματα έμειναν στο παρελθόν από το 1939 και μετά, όταν στον κόσμο συστήθηκε το σύστημα Hydra-Matic, το πρώτο πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων στον πλανήτη. Επρόκειτο για μία επανάσταση η οποία ήρθε διά χειρός της General Motors. Όσο για το πρώτο μοντέλο της ιστορίας που ο οδηγός δε χρειαζόταν να αλλάζει σχέσεις, αυτό ήταν το Oldsmobile Series Sixty.

Δείτε ακόμα: Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με Air-Condition;

Το Hydra-Matic είχε τέσσερις σχέσεις για την κίνηση προς τα μπροστά και μία για την όπισθεν, ενώ δε διέθετε θέση Parking όπως τα αυτόματα που ξέρουμε σήμερα. Για την ακρίβεια, οι τέσσερις θέσεις στις οποίες μπορούσε να το βάλει ο οδηγός ήταν οι N-Hi-Lo-R (Νεκρά-Γρήγορο-Αργό Όπισθεν, αντίστοιχα), ενώ ο επιλογέας ήταν πάνω στην κολώνα του τιμονιού. Το επιπλέον κόστος που καλούνταν να πληρώσει όποιος επέλεγε αυτή την ευκολία ήταν 57 δολάρια, τα οποία σήμερα αντιστοιχούν περίπου σε 1.200 δολάρια.

oldsmobile-series-sixty-60-automatic-aftomato-timoni

Μετά την Oldsmobile η General Motors έδωσε το αυτόματο κιβώτιο και σε άλλες μάρκες όπως οι αμερικανικές Nash και Hudson, αλλά και η βρετανική Rolls-Royce. Ένας βασικός λόγος που πολλές εταιρείες αγόρασαν το αν λόγω κιβώτιο από τη General Motors, ήταν ότι εκτός από άνεση πρόσφερε και αξιοπιστία καθώς αποδείχτηκε με τον καιρό ότι δεν εμφάνιζε πολλές και σοβαρές βλάβες.

Τελικά η διάδοση του Hydra-Matic ειδικά τα πρώτα χρόνια ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η ονομασία του είχε αντικαταστήσει για πολύ μεγάλο διάστημα τον όρο αυτόματο κιβώτιο.

Εσύ τι προτιμάς; Αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...